Dobrev Klára: a közös hazában közös a törvény, a teherviselés és a felelősség

Dobrev Klára
Dobrev Klára

A közös hazában közös a törvény, közös a teherviselés és közös a felelősség, ezt a közös hazát vette el tőlünk ez a hatalom – mondta pénteki, online közvetített ünnepi beszédében a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője.

Dobrev Klára azt mondta: egyenlőség, szabadság, testvériség – ez a három szó állt azokon a röplapokon, amelyek 176 éve felforgatták Magyarországot, és megmutatták a világnak, hogy mit kíván a magyar nemzet. Az ellenzéki politikus az egyenlőség fontosságát hangsúlyozta, és leszögezte, “csak akkor vagyunk nemzet, csak akkor vagyunk haza”, ha mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, és senki sem áll a törvények felett.

Az EP-képviselő kijelentette, a mai rendszer ennek az értéknek a tagadására épül, és ennek a rendszernek az a lényege, hogy a hatalmasok bármit megtehetnek, “akár a legsúlyosabb, legviszolyogtatóbb bűnöket is elkövethetik érdemi következmények nélkül”. Szerinte ha most megkérdezhetnék a márciusi ifjakat, hogy egy ilyen országért lázadtak-e fel, ezért kötöttek-e kardot, ezért tettek-e kockára mindent, biztosan azt válaszolnák, hogy nem.

Magyarország Európa nagy reménységéből Európa sereghajtója lett, a rendszerváltáskor irigyelt, győztes magyarokra ma vesztesként tekintenek a világban – mondta, hozzátéve: “szövetségeseink bizalmatlanul figyelik, amint e hatalom elárulja őket, és elárul minket, a saját népét”.

Ideje belátni, “Magyarország ma nem a miénk, elvették tőlünk, mert elfelejtették, hogy képesek vagyunk visszavenni, ahogy a ’48-asok tették”

– fogalmazott Dobrev Klára.

Hozzátette: a változás sokszor reménytelennek és elérhetetlennek tűnik, de annak tűnt 176 évvel ezelőtt is. Ahogy 1848-ban egymásra talált a költő, a politikus, az újságíró, a kávéházas és a nyomdász, úgy ez megtörténhet ma is.

Amikor egymásra talál a tanár, a munkás, az ápoló, a civil, a politikus, a reményét vesztett polgár, akkor semmi sem győzheti le őket, erről ismerszenek meg a magyarok – mondta az EP-képviselő.

Kijelentette: “együtt véget tudunk vetni ennek a rendszernek, leszünk még európai Magyarország”.

Gyurcsány Ferenc: A kormányfőnek és rendszerének vége van