Sinner négy játszmában legyőzte Djokovicsot

Sinner
Jannik Sinner. Fotó: AO

A világelső szerb Novak Djokovics négy szettben (6:1, 6:2, 7:6, 6:3) kikapott az olasz Jannik Sinnertől az ausztrál nyílt teniszbajnokság (Australian Open) elődöntőjében

A 25. Grand Slam-trófeájára hajtó szerb sztár rekordot jelentő 48. GS-elődöntőjében lépett pályára, ellenfele az a Sinner volt, akitől az eddigi hét találkozójukon kétszer kikapott, és intő jel lehetett a számára, hogy a 22 éves olasz novemberben legyőzte őt az ATP-világbajnokság csoportkörében és a malagai Davis Kupa-döntőben is.

Némi elégtételt jelenthetett a 36 éves Djokovicsnak, hogy a torinói ATP-vb fináléjában visszavágott Sinnernek.

Nyolcadik csatájuk első két szettjében az északolasz kihívó igazi „űrteniszt” mutatott be, alig rontott, miközben négyszer is elvette a belgrádi klasszis adogatását. A harmadik játszma annyiban hozott fordulatot, hogy Djokovic stabilizálta a szerváját, és egyre jobban tudta játékban tartani a labdát, így jutottak el a rövidítésig. Ebben Sinnernek 6-5-nél fogadóként mérkőzéslabdája volt, de a döntő pillanatokban kissé elbizonytalanodott, így a tízszeres AO-bajnok szépített.

A negyedik felvonásban a negyedik kiemelt nem zuhant össze az elszalasztott lehetőségtől, és 2:1-nél – negyven-semmiről fordítva – ismét brékelte riválisát, aki három óra elteltével sem jutott el bréklabdáig. Sinner magabiztosan őrizte előnyét, majd 5:3-nál, 55 perccel az előző után ismét meccslabdához jutott – de ezúttal már adogatóként, és egy tenyeres nyerővel lezárta a 3 óra 22 perces találkozót.

Medvegyev 0-2-ről hozta vissza a Zverev elleni elődöntőt

A Melbourne-ben 2021-ben és 2022-ben is döntős Medvegyev nyolcadszor jutott a négy közé GS-viadalon, ahol ellenfele az olimpiai és kétszeres ATP-világbajnok német Alexander Zverev volt, aki hetedik Grand Slam-elődöntőjére készülhetett.

A két 198 centis játékos egymás elleni mérlegében a három éve US Open-győztes Medvegyev vezetett 11-7-re, tavaly hatszor csaptak össze, s ebből ötször az orosz bizonyult jobbnak. A 19. találkozón a Rod Laver Arena közönsége azt kapta, amire számíthatott: kimerítő alapvonalcsata zajlott a pályán, az első szettben hat legalább 20 ütéses labdamenet alakult ki, az egyiknél ráadásul 51-szer (!) szállt át a labda a háló felett. A 26 éves Zverev dupla brékkel 4:1-re ellépett, az egy esztendővel idősebb orosz azonban 5:5-nél utolérte őt, csakhogy ekkor ismét elvesztette a szerváját, ami a játszmájába került.

A folytatásban a jövő hétvégén a tatabányai Davis Kupa-selejtezőben pályára lépő német válogatott vezére 2:2-nél került brékelőnybe, aztán 5:3-nál ismét elvette a szokásosnál lassabb és öt kettős hibánál tartó orosz adogatását, ami már a kétszettes előnyt jelentette.

A harmadik felvonás egyetlen bréket sem hozott, és azon dőlt el, hogy a rövidítésben 4-4-nél Medvegyev volt nyugodtabb. A negyedik szettnek ugyanez volt a forgatókönyve, újabb rövidítés következett, s ebben moszkvai teniszező 5-5 után egy szerencsés ütéssel és egy ásszal kiegyenlített. Jöhetett 3 óra 40 perc után a döntő játszma, amelyben már két elcsigázott játékos volt a pályán, és Zverev roppant meg, 2:2-nél elvesztette a szerváját, majd az orosz innentől már nem engedte ki a kezéből a meccset, másodszor is megfordított egy mérkőzést kétszettes hátrányból az idei AO-n. Az összecsapás 4 óra 18 percig tartott.

A vasárnapi fináléban tehát Sinner és Medvegyev csap össze, egymás elleni mérlegükben 6-3-ra az orosz vezet. Utóbbi a hatodik GS-döntőjére készül, déltiroli riválisa viszont még nem járt ebben a „magasságban”.

Szombaton a magyar idő szerint 9:30-kor kezdődő hő fináléban Qinwen Zheng (kínai, 12.) és Arina Szabalenka (fehérorosz, 2.) játszik egymás ellen.

Australian Open

Férfiak, elődöntő:

Jannik Sinner (olasz, 4.) – Novak Djokovics (szerb, 1.) 6:1, 6:2, 6:7(6), 6:3
Danyiil Medvegyev (orosz, 3.) – Alexander Zverev (német, 6.) 5:7, 3:6, 7:6(4), 7:6(5), 6:3

Nők, elődöntő:

Qinwen Zheng (kínai, 12.) – Dajana Jasztremszka (ukrán) 6:4, 6:4
Arina Szabalenka (fehérorosz, 2.) – Coco Gauff (amerikai, 4.) 7:6(2), 6:4

Forrás: M4 Sport

Linda Noskova legyőzte a világelsőt