A szlovénok legyőzésével ötödik lett a magyar kézilabda-válogatott

Fazekas Gergő
Fazekas Gergő (j) és a szlovén Borut Mackovsek a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság ötödik helyéért játszott Magyarország - Szlovénia mérkőzésen a kölni Lanxess Arénában. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar férfi kézilabda-válogatott fennállása legjobb Európa-bajnoki helyezését elérve ötödik lett az olimpiai kvalifikációs kontinenstornán, mivel péntek délután 23-22-re legyőzte Szlovéniát a kölni helyosztón.

A magyar válogatott 18 fős keretéből ezúttal Krakovszki Bence és Krakovszki Zsolt maradt ki. A vakbélgyulladással operált kapus, Palasics Kristóf állapota megfelelő, elhagyhatta a kórházat, és a Lanxess Arenában tekintette meg a mérkőzést. Máthé Dominik térdsérülését már Párizsban vizsgálják.

A németországi tornán először kezdtek úgy a magyarok, hogy a támadás és a védekezés között két embert is cseréltek, de a szlovénok nem ezért léptek el 5-2-re a meccs elején, hanem azért, mert kevesebbet hibáztak. Időkérés nélkül rendezte sorait a csapat, előbb egyenlített, majd a 13. percben már vezetett is (8-7). 

Bartucz László egyre jobban védett, és bár a 21. percben a háromgólos vezetésért támadhatott a válogatott, Bóka lövése, majd két büntető is kimaradt, több mint tíz percig nem szereztek akciógólt a magyarok, és a szünetben 13-12-es hátrányban voltak.A második félidő elején percekig állt a játék, mert a zsűriasztalnál újra kellett indítani az időmérő rendszert. 

A meccs háromnegyedénél már öt kihagyott büntetőnél tarott a magyar együttes, ennek ellenére néhány kivédekezett szlovén akcióra alapozva a 48. percben újra Bánhidi Bencéék álltak jobban (19-18). Öt perccel a vége előtt ismét kétgólos hátrányba és ráadásul emberhátrányba került a csapat, de innen is képes volt fordítani. Bóka Bendegúz két hétméterest is bedobott, és már csak másfél perc volt hátra, amikor 23-22-re alakult az állás, ami a játékvezetők időntúli videózását követően sem változott.

Bartucz László tíz védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Gasper Marguc, a Veszprém jobbszélsője egy, Borut Mackovsek, a Szeged balátlövője három, Dean Bombac, a Szeged irányítója egy gólt szerzett, Klemen Ferlin pedig 11 védéssel zárt.

A két csapat harmincadik alkalommal találkozott egymással, 14 szlovén győzelem és egy döntetlen mellett ez volt a 15. magyar siker.

férfi kézilabda-válogatott
A győztes magyar csapat tagjai ünnepelnek a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság ötödik helyéért játszott Magyarország – Szlovénia mérkőzés után a kölni Lanxess Arénában. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

“Ezek a srácok, a játékosaim elképesztőek. Megérdemlik a sikert. Ma mindkét együttes nagyon akart nyerni. Elkövettünk hibákat, de ilyen a kézilabda, végig küzdöttünk, így sikerült történelmi eredményt elérnünk. Az egész stábomnak meg szeretném köszönni, elképesztő munkát végeznek, ők is büszkék lehetnek. jó érzés, hogy győzelemmel zárjuk a tornát, nem tudom miért, de két egymást követő mérkőzést nem sikerült nyernem játékosként és most edzőként sem a Lanxess Arénában, de most nagyon boldog vagyok és emlékezni fogok erre a mérkőzésre, remélhetőleg a többit, a negatív élményeket is felejteti majd.”

Lékai Máté, a magyar válogatott csapatkapitánya

“Óriási küzdelem volt ma, ez volt a nyolcadik meccs, mindegyik csapat az utolsó tartalékait adta bele a mérkőzésbe. Mi talán picit jobban akartunk nyerni. Hibáztunk, sok hétméterest is kihagytunk, de történelmet szerettünk volna írni a magyar férfi kézilabdának és ez sikerült is. Nagyon nehéz egy Eb-n jól szerepelni, nüanszokon múlnak a mérkőzések, egyben van a mezőny, a feljövő nemzetek is jó erőt képviselnek már. Büszke vagyok erre az eredményre, az egész tornán mutatott teljesítményünkre és arra, hogy a csapatkapitánya lehettem ennek a válogatottnak. Nagyon nagy küzdők vagyunk, mindent beleadunk, ezt kell az olimpia selejtezőn is majd hamarosan megmutatnunk.”

Bartucz László, a magyar válogatott kapusa

“Mindenki, aki ma a pályán vagy azon kívül volt belerakta a szívét, lelkét ebbe a mérkőzésbe. Itt már nem lehet szakmázni. Tudom, hogy klisé, de ez a szív diadala volt. Óriási sikert értünk el, hiszen még nem volt 5. helyezett Eb-n a magyar válogatott. Nagyon boldog vagyok, de őszinte leszek, olyan fáradt vagyok, hogy még nem tudok igazán örülni.”

Bánhidi Bence, a magyar válogatott beállója

“Az Eb előtt bárki aláírta volna az 5. helyet. Mindenki arról beszélt körülöttünk, hogy jó lenne legalább a csoportból továbbjutni, de mi az öltözőben hittük azt, hogy tudunk itt nagyobb sikert elérni. Kicsin múlott, hogy elődöntőbe jussunk. Ez az 5. hely nagy siker a magyar kézilabdának. Látni a fejlődést, és azt is, hogy van jövő, hisz a fiatalok már itt vannak és remekül teljesítenek. Az olimpiai selejtező torna élet vagy halál lesz számunkra, hiszen mindenkinek az a legnagyobb célja, hogy olimpiára jusson, amiért mindent meg fogunk tenni.”

Férfi kézilabda Európa-bajnokság

Az 5. helyért: 

Magyarország – Szlovénia 23-22 (12-13)
Magyarország
: Andó, Bartucz (kapusok), Ancsin, Bodó 1, Bánhidi 5, Bóka 4 (2), Fazekas 2, Hanusz, Ilic 3, Imre 2, Ligetvári, Lékai 5, Rosta 1 (1), Sipos, Szita, Szöllősi. 
Szlovénia: Ferlin, Vujovic (kapusok), Blagotinsek 4, Bombac 1, Cehte, Dolenec 3, Drobez, Kodrin, Mackovsek 3, Marguc 1 (1), Novak, Sisko, Slatinek, Suholeznik 2, Vlah 4, Zarabec 4 (1). 

Forrás: MKSZ / MTI

Vereség a franciáktól, az ötödik helyért játszhat a magyar válogatott