Pétervári-Molnár vasárnap a kvótáért evezhet

Pétervári-Molnár
Pétervári-Molnár Bendegúz. Fotó: MESZ

A férfi egypárevezősök között Pétervári-Molnár Bendegúz harmadik helyen jutott tovább a pénteki elődöntőből a kvótaosztó A döntőbe a szegedi Maty-éren zajló kontinentális olimpiai kvalifikációs, illetve parakvalifikációs regattán. 

Pétervári-Molnár Bendegúz a kettes pályán várta a kezdést, a rajt után beállt a továbbjutást érő harmadik helyre, amit a végén remek hajrával meg is tartott (7:16.75 p), ezzel biztosította helyét a vasárnapi A döntőben.

“Nem annyira volt ebben a futamban taktika, inkább amikor kinéztem, akkor azt állapítottam meg, hogy azért itt fel kell kötni nemsokára a gatyaszárat. Azt sejtettem, hogy a lengyel előbb vagy utóbb le fog állni, mert mindig ilyen technikát alkalmaz, addig megy, amíg megy a bor, aztán megáll. A moldáv versenyző meglepett, azt viszont azonnal kihasználtam, amikor bizonytalankodott, és amikor láttam, hogy elkezdett lemaradni, akkor azonnal odatettem magam, mert gyorsan össze kellett törni a lelkét. A töröknél biztosra vettem, hogy durva hajrát fog nyomni, ezért is akartam egy kicsit elszökni” – mondta az MTI-nek a futam után a Budapest Evezős Egyesület kétszeres olimpikonja. 

Hozzátette, hogy maradt még a pályában, ráadásul egy nap pihenő következik, így a vasárnapi fináléra bőven lesz még tartaléka

Bár elmondása szerint a pályabeosztás szempontjából érdemes lett volna “megfogni” a bolgár vagy a szlovén riválisát, mivel ezzel a harmadik hellyel várhatóan külső pályára kerül majd. 

A pénteki versenynap magyar szempontból Pető Zsolt paraevezős pályaosztó futamával rajtolt a PR1 kategóriájú férfi egypár versenyszámban. Pető az egyes pályán kapott helyet és szinte végig a második helyen evezve 11:19.25 perc alatt teljesítette a 2000 méteres távot, amelyen a spanyol Javier Garcia Martinez mögött ért célba. 

A nőknél Gadányi Zoltánának az első kettő között kellett volna végeznie a vasárnapi kvótaosztóhoz, az MTK evezőse azonban nem tudta tartani az iramot a mellette evező török és szlovén versenyzővel, végül harmadik helyen zárt (8:18.48 p), így szombaton a B döntőben folytatja a versenyt. Ez azt jelenti, hogy Szegeden nem jut olimpiai indulási joghoz.

Gadányi Zoltána edzője, Polivka Dóra nyilatkozott a délelőtti futamról: “Nem ez volt a terv, most át kell gondolnunk, hogy mit csinálhatnánk másképp. 3 hét múlva újra megpróbálhatjuk a kvalifikációt, most ki kell találnunk, mit kell tennünk azért, hogy ott sikerülhessen.“

A kvalifikációs futamokat a férfi könnyűsúlyú kétpárevezős reményfutam zárta, melyből az első négy célbaérkező juthatott be a legjobb hat közé, Galcsó Vencel és Szőllősi Balázs egy hellyel csúszott le a A döntőről (7:05.39 p), így szombaton Gadányihoz hasonlóan a B-ben állnak rajthoz.

Forrás: MESZ / MTI

Pétervári-Molnár Bendegúz és Gadányi Zoltána nyerte a szegedi evezős válogatót