A Menopauza nemcsak fergeteges előadás, de egyben felszabadító is

Valódi küldetését teljesíti a színház, amikor a művészet segítségével közel jut a nézőhöz, tabukat dönt le, és megbeszélhetővé tesz egy korábban megbeszélhetetlen témát – erről is szó esett a Játékszín sikerdarabja kapcsán elhangzott podcastban.

Nők ezreinek, s a velük élő, az őket megérteni akaró férfiaknak is segített áttörni egy fajta korlátot, ledönteni évszázados tabukat Jeanie Linders Menopauza című darabja, amelyet egyfajta úttörő vállalkozásként hazánkban 2018-ban először mutatott be a budapesti Játékszín, és játssza azóta is kirobbanó sikerrel, immár túl a 300. előadáson. Arról, hogy kockázatos volt-e műsorra tűzni épp ezzel a címmel egy ilyen témájú művet, hogyan formálódtak maguk a színészek is az évek során, s miért hasonlatos egyfajta felszabadító rockkoncert-élményhez maga a finálé – ahol nota bene, akár még egy férfiatléta is a színpadon landol a közönség soraiból – nos, erről is beszélgetett a Játékszín podcastjában Iványi Orsolya menopauza edukációs aktivista, Náray Erika színművész és Bank Tamás igazgató D. Tóth Andrással.

A teátrum vezetője felidézte: amikor 2018-ban elolvasta a darabot, majd többek véleményét megkérdezte róla, sokan figyelmeztették: egy olyan tabu-témát készül színpadra vinni, amiről maguk az érintettek sem szeretnek beszélni, a szót is inkább körülírják, megkerülik, így meglehetősen merész lépésnek tűnt, hogy az eredeti címmel állítsák színpadra. Mégis megtették, s ez utólag jó döntésnek bizonyult, főként, hogy azóta részben megváltozott a társadalom hozzáállása, s már nem „ciki” a nők változókori tüneteiről nyíltan beszélni, s külön tudományág foglalkozik a változókori tünetek felismerésével, megértésével, enyhítésével. Ebben maga az eddig több mint 300 előadást megért darab is segíthetett, hiszen – miként Náray Erika fogalmazott – felszabadító érzés lehet a nézők számára, ha azzal szembesülnek: lám, nincsenek egyedül a problémáikkal, lám, a sztárokat is gyötrik a hőhullámok, a plusz felszedett kilók, az öregségtől való félelem. Iványi Orsolya megerősítette: valóban nincs olyan része a darabnak, amivel a nézők ne tudnának azonosulni, ez pedig segítette áttörni annak a gátját, hogy erről a témáról immár lehet felszabadultan is beszélni.

Azért, hogy még több nézőhöz eljuthasson a témát humorral és iróniával feldolgozó, formabontó előadás, a Menopauzát május 4-én (esőnap május 5.) az Etyeki Majálison is bemutatják a „Játékszín a Sonkamesternél” fesztivál keretében, ahol a társulat tagjai egész nap színvonalas koncertekkel, beszélgetésekkel, pódium műsorokkal szórakoztatják a közönséget.

Jegyek elővételben a https://jatekszin.jegy.hu/program/etyeki-majalis-159676/1120808 oldalon kaphatók.

Fotó: Játékszín