Pétervári-Molnár Bendegúz és Gadányi Zoltána nyerte a szegedi evezős válogatót

Pétervári-Molnár
Pétervári-Molnár Bendegúz

Férfi egypárban Pétervári-Molnár Benegúz, nőiben pedig az egy év után visszatért Gadányi Zoltána nyerte szombaton az evezős válogatót Szegeden.

A Maty-éren rendezett verseny az európai kvalifikációs versenyre, az Európa-bajnokságra, az utolsó kvalifikációs viadalra és a világkupákra válogatott, illetve az U23-as világbajnokság előzetes kerettagsága szempontjából volt döntő. 

Galambos Péter kétszeres Európa-bajnok a papírformának megfelelően megnyerte a könnyűsúlyú egypárok versenyét, csaknem három hajóhosszal megelőzve közvetlen riválisait. A normálsúlyúaknál pedig Pétervári-Molnár Bendegúz nem talált legyőzőre. 

A kormányos nélküli ketteseknél könnyűsúlyban a tavalyi, belgrádi vb-n ezüstérmes Furkó Kálmán, Szabó Bence páros haladt át elsőként a célvonalon, és a normálsúlyúaknál sem történt meglepetés, a szolnokiak favorit egysége, a világbajnok Juhász Adrián, Simon Béla duó magabiztosan nyert.

A női könnyűsúlyú egypár kivételével minden versenyszámban összevonták az U23-as és a felnőtt korosztály futamait, míg a paraevezősöknél a PR1 kategóriában egyedül Pető Zsolt állt rajthoz, akinek a szintidő teljesítése volt a fő feladata. 

A nőknél könnyűsúlyban Bene Dorottya, míg a normálsúlyúaknál az egy év után visszatért Gadányi Zoltána bizonyult a legjobbnak. Utóbbi versenyben a második helyért óriási csata zajlott, melyből végül Preil Vivien jött ki jobban, ezzel megelőzte Zsiros Jankát.

A versenyt megelőzően Lőrincz Attila szövetségi kapitány a hazai szövetség honlapjának elmondta, hogy a kvótaszerzésért négy egységet terveznek indítani: a férfiaknál és a nőknél egyaránt egypárt, illetve könnyűsúlyú kétpárt. Az Eb vonatkozásában a férfiaknál normálsúlyban egypár, kettes, négypár és négyes, könnyűsúlyban egypár, kettes, esetleg négypár egységekhez keresik a versenyzőket. A nőknél pedig könnyűsúlyú egypárral, és normálsúlyú kétpárral számolnak. 

A szegedi Európa-bajnokságra és európai olimpiai kvalifikációs regattára április 25. és 28. között kerül sor, az eseményt a magyarországi egyetemek nyolcasainak betétfutama színesíti majd. A párizsi olimpia előtti egyik legfontosabb eseményre több mint 30 ország 600 sportolója érkezik.

Magyarország legutóbb 53 évvel ezelőtt rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmének.

Férfiak:
PR1 egypár: Pető Zsolt (Győri Atlétikai Club) 11:01.99 perc
könnyűsúlyú egypár: Galambos Péter (MTK Budapest) 7:16.27 p
normálsúlyú egypár: Pétervári-Molnár Bendegúz (Budapest Evezős Egyesület) 7:17.88 p
kormányos nélküli kettes: Juhász Adrián, Simon Béla (Szolnoki Sportcentrum) 6:52.45 p
könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes: Furkó Kálmán, Szabó Bence (Szolnoki Sportcentrum-GYAC) 7:10.30 p

Nők:
könnyűsúlyú egypár: Bene Dorottya (Danubius Nemzeti Hajós Egylet) 8:16.20 p
egypár: Gadányi Zoltána (MTK Budapest) 8:01.31 p

(MTI)

Galambos Péter: két dátum lebeg a szemem előtt