Országomat egy lóért, vagy egy Togg elektromos autóért

Főúr
Orbán Viktor kormányfő (háttal, b) egy nóniusz lovat ajándékoz Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a Karmelita kolostornál 2023. december 18-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szürreális eseménysor zajlott le kedden a Budai Várban, ahol Recep Tayyip Erdogan vendégeskedett. A török elnök már régóta hallja, hogy a magyarok nagy akkumulátor gyártó nemzet lesz, ám ő már egy kész török autót hozott ajándékba.

Természetesen a Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu, azaz a Togg első elektromos autóját a T10X modellt májusban Erdogan elnök vehette át. A török államfő most egy ugyanilyen, de nem piros, hanem fekete modellel érkezett meg Budapestre, amit Orbán Viktornak ajándékozott.

Ajándék lónak ne nézd a fogát, tartja a mondás, így aztán Orbán Viktor egy mezőhegyesi lipicai ménnel kedveskedett török vendégének. Szerencsére a “Főúr” névre hallgató ló nem fehér, hanem fekete, így semmilyen revizionista vád nem érheti a Karmelita kolostor elejét.

Nagy volt az öröm, Orbán rögtön ki is próbálhatta ajándékát, a vezér bepattant a kormánykerék mögé és elvitte egy körre Erdogant. Még szerencse, hogy Erdogannak nem kellett “kipróbálnia” a lovat.

Nagy esemény volt ez a mogyorók országában, hiszen hiába voltunk 150 évig török uralom alatt, a “barátság” azért megmaradt. Most, hogy pártunk és kormányunk a lengyelekkel nem annyira barátkozik, akkor mégis itt vannak a törökök Macaristánban, ahol annyira jól érezték magukat olyan hosszú időn át.

Persze már nem az isztambuli porta diktál Budának és Erdélynek, manapság a kisázsiai birodalom mégis fontos geopolitikai szereplő. Orbán meg is köszönte Erdogannak, hogy megfékezik a migrációt (de akkor hogy a fenébe jutnak el a migránsok a szerb-magyar határra?) és felemlítette, hogy török barátaink béke kezdeményezése utat nyitott az ukrán gabonának.

Furcsa volt ezt hallani, miközben mindenki tudja, hogy Ukrajna nyugati fegyverek mellett török Bayraktar drónokkal is harcol Oroszország ellen.

Erdogan
Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke (j) egy Togg márkájú autót ajándékoz Orbán Viktor kormányfőnek (b) a Karmelita kolostornál. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán szokásos pávatánca itt is tetten érhető, egyszerre akar ő benn is maradni és kimaradni, a béke követének állítja be magát, miközben fegyverkezésbe fog. Erdogannal közösen fúrták meg a svéd NATO-csatlakozást, majd Orbán egyedül maradt a nagy harcában, ahogyan végül egyedül maradt Brüsszelben is.

Szégyenszemre végül 26 ország meg tudott egyezni abban, hogy meg kell, meg lehet kezdeni az Európai Uniós csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, miközben az egyedül ágáló Orbánt elküldték kávézni.

Mondani sem kell egy ilyen közjáték után bármelyik uniós ország kormányfője hazamenne és azonnal lemondana, hiszen nem végezte el a nép által megbízott munkát.

Micsoda dolog, hogy a mi miniszterelnökünk nem vesz részt egy ilyen fontos kérdés tárgyalásán és a döntésben!

Orbán Brüsszelben szégyenszemre kikullogott a teremből, ám a közmédia narratívája szerint a magyar miniszterelnök “gesztust gyakorolt”.

Hogy mit!?

És ezek után megérkezik Budapestre a török elnök, akivel a legszorosabb együttműködést tervezi a mi vezérünk

Ha már így állunk igazán átnevezhetnék a Múzeum körutat Mehmed szultán útra. Volt már ilyen!

A következő száz év Törökországé lesz

Kiemelt stratégiai együttműködést kötött Magyarország és Törökország, az erről szóló dokumentumot Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn írta alá Budapesten. 

Orbán Viktor az aláírást követő sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott, “a nagy terv az az, hogy a törökök meg a magyarok együtt lesznek győztesek a 21. században”.

A magyar kormányfő az együttműködésről azt mondta, hogy ez a diplomácia nyelvén a legszorosabb baráti, testvéri és politikai együttműködést fejezi ki.

Orbán Viktor szólt arról is, a magyarok az előző századot elvesztették, és most az a terv, hogy a 21. századot nem elveszítik, hanem megnyerik és ehhez keresik a szövetségeseket. 

A kiemelt stratégiai státusz erről szól – közölte, hozzátéve, hogy a jövőben olyan szorosan akarnak együttműködni egymással, amennyire csak két nép és két ország teheti.  

A magyar kormányfő a török elnökkel közös sajtónyilatkozatában úgy értékelt: ez komoly elköteleződés, amit annak reményében vállalnak, hogy mindaz, amit a török elnök programjában olvashattak – miszerint a következő száz év Törökországé lesz – valóra fog válni.    

Magyarország nincs biztonságban Törökország nélkül, a Magyarországot fenyegető migrációt Törökország nélkül nem tudjuk megfékezni. 

Kitért arra is, hogy az ukrán-orosz háborúban Törökország az egyetlen, amelyik eddig eredményt tudott elérni a béketeremtés és megállapodás terén gabonaügyben, illetve most vette át Törökország a KFOR erők parancsnokságát is, ahol 465 magyar katona szolgál.

A kormányfő az energiabiztonságról szólva közölte: megállapodtak abban, hogy nemcsak szállítanak majd Törökországon keresztül földgázt, hanem vásárolnak is Törökországtól.

Forrás: MTI

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke egy Togg márkájú autót ajándékozott Orbán Viktornak