Vas Kata Blanka még nem döntött, melyik szakág kerül előtérbe

Vas Kata Blanka
Vas Kata Blanka a glasgow-i kerékpáros világbajnokság U23-as hegyikerékpáros női versenyében 2023. augusztus 11-én. Fotó: EPA / Adam Vaughan

Summary

A 22 éves kerékpáros október 18-án edzés közben bukott és már másnap megműtötték, ezt követően november végén egy hetedik hellyel tért vissza kulcscsonttöréséből a kortrijki cyclocross (terepkerékpár) viadalon. 

Vas Kata Blanka, az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai és országúton világbajnoki negyedik, valamint U23-as vb-aranyérmes bringása még nem döntött arról, hogy jövőre melyik szakágra fekteti a hangsúlyt. Ugyanakkor elmondta, választania kell, mert mindkettőre nem lehet százszázalékosan felkészülni.  

“Az utóbbi egy hónap volt a legnehezebb, nem is az, amikor lesérültem, hanem amikor elkezdtem versenyezni, mert nem úgy mennek a versenyek, mint ahogy azt gondoltam. Ez a sérülés sokat kivett a szervezetemből és még mindig kell egy kis idő, hogy visszajöjjön a formám”

–  nyilatkozott az M1 aktuális csatorna megkeresésére Vas Kata Blanka.

Hozzátette, az első két hétben nagyon óvatosan edzett és csak a rehabilitáció harmadik hetében utazott el  edzőtáborozni, ahol szintén a felépülésre helyezte a hangsúlyt, az ötödik héten pedig már versenyzett.

“Nem szabad annyira elkeseredni, mert már nem fáj semmim, a csontom is összeforrt és már mindent tudok csinálni. Még mindig fáj egy-két mozdulatnál, például, amikor ugratni akarok, de egyébként minden jól ment és bízom benne, hogy a szezon végére egy értékelhető eredményt tudok összegyűjteni a cross-szezonban” – fogalmazott az SD Worx versenyzője, aki azt is felidézte, hogy nehezebben ment a regeneráció az edzések után és kevesebb edzésmunkát tudott elvégezni, ezért sokkal hosszabbnak tűnt ez a pár hét számára, de már újra a régi és reméli, hogy nemsokára a forma is jönni fog. 

Vas sűrű szezonnak néz elébe a csehországi terepkerékpáros világbajnokságig, ugyanis december 26-án, 27-én még kérdéses a szereplése, de 28-án és 30-án is rajthoz áll még ebben az évben. Majd január 7-én, 21-én és 28-án is versenyez a február másodikán rajtoló terepkerékpáros vb előtt.

Az SD Worx bringása még nem döntötte el, hogy melyik szakág kerül előtérbe a 2024-es szezonban, jelenleg mindkét számban elindulna a jövő évi párizsi olimpián. 

“Egy hét van köztük, úgyhogy a két verseny nem is üti egymást, inkább a felkészülést nehéz kitalálni. Igazából lehtetlenség, hogy mindkettőre százszázalékosan felkészüljek, ezért mindenképpen ki kell választani, hogy melyik szakág a legfontosabb és az alapján felépíteni a felkészülést” – hangsúlyozta a jövő évi ötkarikás játékokkal kapcsolatban Vas, aki országúti kerékpárban már megszerezte az indulási jogot. 

Utóbbi számmal kapcsolatban elárulta, hogy mindenképpen szeretne fejlődni a hosszabb emelkedőkön és ott lenni a verseny első csoportjában, mivel az ezt követő közepes sprintje jónak számít a mezőnyben.

Forrás: M4 Sport / MTI

Ötven kilométer fölött a kerékpározás női egyórás világcsúcsa