Orbán Viktor Pekingben köszönetet mondott mindenért Vlagyimir Putyinnak

Orbán és Putyin
Fotó: Kremlin.ru

Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben. A két vezető egyeztetett a magyar-orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások valamint a nukleáris energia területén.

Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta

Kifejtette: az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak.

Eddig szűkszavű MTI-hír, ám a Kreml elnöki weboldala már sokkal bőbeszédűbb.

Vlagyimir Putyin:  “Tavaly jelentősen – 80 százalék feletti – bővült a kereskedelmi és gazdasági együttműködés. Sajnos idén, az első hét hónapban mínusz 35 százalékos visszaesést tapasztaltunk. Ez hála Istennek nem több, mint 80 [százaléka] a tavalyi évnek, de még mindig van okunk elgondolkodni azon, hogy mit kell még tenni annak érdekében, hogy ezt a folyamatot pozitívan befolyásoljuk.”

Az orosz elnök azzal folytatta: “nagyon fontos, hogy az EU valamelyik országával, jelen esetben Magyarországgal lehetőségünk legyen eszmecserére nemcsak a kétoldalú kapcsolatokról, hanem a világ, Európa helyzetéről is. Tudjuk, hogy álláspontjaink nem mindig esnek egybe, de véleményem szerint mindig rendkívül fontos, hogy lehetőségünk legyen véleménycserére.”

Orbán és Putyin
Fotó: Kremlin.ru

Orbán Viktor: “Megszámoltam: 2009 óta 13. alkalommal találkoztunk. Voltak nehéz találkozók, de soha nem volt olyan nehéz, mint ez – soha nem voltunk még ilyen nehéz helyzetben. Magyarország soha nem akart szembeszállni Oroszországgal, éppen ellenkezőleg, Magyarország célja mindig is a legjobb kapcsolatok kialakítása és kölcsönös bővítése volt. És nekünk sikerült. A katonai hadművelet és a szankciók miatt azonban kapcsolataink sajnos nagyon megszenvedték, és ez mélyen érintette az általunk közösen felépített „szövetet”.”

“Elnök úr, tudja, milyen Magyarország, ismeri a képességeit. Amit Magyarország ma meg tud tenni, azt mi tesszük. Vagyis megpróbálunk mindent megmenteni a kétoldalú kapcsolatainkból. Érdekeltek vagyunk abban, hogy ezt az együttműködést ne csak kommunikációs szinten, hanem gazdasági szinten is támogassuk, amíg ez lehetséges.”

“Szeretném megköszönni, hogy a Roszatom továbbra is kiváló partnerünk. Szeretnék köszönetet mondani a Gazpromnak, hogy teljesítette a megállapodásban vállalt kötelezettségeit. Ezért sokat sikerült megmentenünk abból, amit korábban elértünk. Senki sem szereti, ha munkájának egyszer elért eredményei semmissé válnak olyan okok miatt, amelyekért egyáltalán nem ő okolható.

Reméljük, folytatjuk.”

Jelzésértékű! Orbán Viktort a kínai oktatási miniszter fogadta Pekingben