Négy “ötvenes” a gólkirályjelöltek között

Harry Kane
Harry Kane

Négy “ötvenes” között dől el az év végi hajrá a 2023-as gólkirályi címért – írta kedden a futball históriájával és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS).

Az esélylatolgató elemzés szerint jelenleg a legjobban Harry Kane áll, aki 51 góllal vezeti az “ötvenesek” listáját, viszont a Bayern München angol csatárának idén már csak egy mérkőzése van hátra, amelyen még gyarapíthatja találatainak számát.

Hasonlóképpen egyetlen meccs kínál még lehetőséget a francia Kylian Mbappének, a Paris Saint-Germain világbajnok támadójának, hogy ne álljon meg a jelenlegi félszáz gólnál. Ugyancsak ötven találatnál jár a szaúd-arábiai al-Nasszr portugál sztárja, Cristiano Ronaldo és a Manchester City elsőszámú gólfelelőse, a norvég Erling Haaland. Előbbinek három, utóbbinak négy mérkőzése van még vissza ebben az esztendőben, de Ronaldo helyzete kecsegtetőbb, már csak azért is, mert Haaland lábsérüléssel bajlódik.

Az IFFHS emlékeztet rá: a 21. században negyedszer fordul elő, hogy egyidejűleg négy játékos is eljutott az ötvengólos határig, a rekordesztendő 2017 volt, amikor öten is elérték, illetve túl is lépték ezt a mérföldkövet.

Harry Kane 2017-ben 56 találattal végzett az élen az 54 gólos Lionel Messi előtt, míg hárman – C. Ronaldo, Robert Lewandowski és Edison Cavani – egyaránt 53 találatig jutott.

A múltidéző statisztika szerint a legtermelékenyebb évnek a 2012-es bizonyult, amikor is az argentinok világsztárja, Lionel Messi minden hivatalos meccsét figyelembe véve 91-szer vette be az ellenfelek kapuját, míg Ronaldo 63, a brazil Neymar 52, a négyük közül már visszavonult svéd klasszis futballista, Zlatan Ibrahimovic pedig kereken 50 gólt szerzett.

(MTI)

A Real Madrid Lipcsébe, míg a Manchester City Koppenhágába látogat