Másodszor már sikerült a hollandok fölé kerekedni

Almelo
Fotó: MKSZ / Kovács Anikó

A magyar női kézilabda-válogatott a szerdán rajtoló olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésén vasárnap 34-32-re legyőzte Almelóban Hollandia együttesét.

Egy nappal korábban Rotterdamban találkozott a két fél, akkor a holland együttes 25-23-ra kerekedett a magyar csapat fölé, amelyből a szombaton pályára lépők közül Albek Anna és a kiválóan védő Böde-Bíró Blanka kapott pihenőt, miképp ezúttal sem volt bevethető Klujber Katrin.

A nemzeti csapat kapujában a Rotterdamban pihenő Szemerey Zsófia kezdett a skandináviai vb előtti utolsó felkészülési találkozón, amelyre közel telt házat jelentő mintegy ezer néző volt kíváncsi. Ezúttal a negyedik percben esett az első magyar gól, Pásztor Noémi és Győri-Lukács Viktória vezérletével az olykor még felbukkanó pontatlanságok ellenére sikerült tartani a lépést a vendéglátókkal, akik két találatnál jobban nem tudtak ellépni. 

Sőt, a 16. perc elején – a hétvége során először – 9-8-nál vezetést szerzett a magyar válogatott, ki is kérték idejüket a hollandok. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesének játéka sokkal folyamatosabb volt az előző estinél, húsz perc után 13-10 volt az állás. Az első félidő hajrájában emberhátrányban lehozott kapussal is tartotta előnyét a vendég együttes, Szemerey ziccert védett, így háromgólos előnnyel vonulhatott pihenőre a válogatott, amely védekezésben kissé halványabban teljesített, mint az első találkozón, támadásban viszont sokkal összeszedettebben játszott.

A második játékrész gyors gólváltásokkal és szokatlanul korai holland időkéréssel indult, a magasabb sebességi fokozatba kapcsoló, kapust cserélő – érkezett a győri Rinka Duijndam – és rövid időre nyitott védekezésre váltó hazaiak a 43. percben emberhátrányban egyenlítettek (25-25), majd a vezetést is visszavették. 

A belső posztokon fáradni látszók helyére friss erőket küldött pályára a magyar szövetségi kapitány, ebben a periódusban egyik fél sem tudott két gólra ellépni, a záró öt percnek így döntetlennel vágtak neki a csapatok (31-31). Másfél perccel a dudaszó előtt kétgólos előnyre tett szert a magyar válogatott, amely a végjátékban remekül megújulva megnyerte a találkozót.

A szövetségi kapitány az M4 Sport megkeresésére megfázásokkal indokolta a kimaradókat, mint mondta, Albek is megbetegedett.

“Az volt a cél, hogy ott folytassuk, ahol abbahagytuk védekezésben, és javítani kellett a támadójátékunkat” – fogalmazott Golovin Vlagyimir

Kiemelte: kevés volt az eladott labda az első félidőben, a meccs hajrájában fáradtan már volt néhány hiba és kimaradtak helyzetek, emiatt vette át a vezetést a holland válogatott. 

A nehéz pillanatokban azonban meglátása szerint mindig volt, aki átbillentse a csapatot, a végjátékban Juhász Gréta szerzett kritikus periódusban fontos gólokat és adott gólpasszokat. Visszatekintve úgy fogalmazott: az első mérkőzés előtt főleg a védekezésre koncentráltak és valamivel kevesebbet foglalkoztak a támadójátékkal, most erre is fókuszáltak, a játékosok pedig végrehajtották a taktikát, amit a szakmai stáb kért tőlük.

A találkozó legeredményesebbje Dione Housheer lett hét találattal, a ferencvárosi Angela Malestein öt, a Debrecent erősítő Tamara Haggerty egy gólt szerzett, Duijndam öt lövést hárított. Magyar részről Győri-Lukács, Juhász és Pásztor volt ötször eredményes, Szemerey tíz védéssel zárt.

Ez volt a két együttes 47. egymás elleni mérkőzése, hat holland siker mellett 41. alkalommal született magyar győzelem.

Hollandia – Magyarország 32-34 (16-19)
Hollandia:
 Duijndam, Lieder, Ten Holte (kapusok), Abbingh 1, Dulfer 1, Haggerty 1, Housheer 7, Malestein 5 (2), Nüsser 4, Polman 3, Smits 1, van der Heijden, van Vliet , van  Wetering 4, van der Vliet 5, Vollebregt. 
Magyarország: Bukovszky, Szemerey (kapusok), Bordás, Debreczeni-Klivinyi 3, Füzi-Tóvizi 2, Győri-Lukács 5, Juhász 5, Kuczora 4 (1), Márton 3, Papp 2, Pásztor 5, Simon 2, Szöllősi-Schatzl, Töpfner 1 (1), Vámos 2

A magyar válogatott a világbajnokságon Helsingborgban csütörtökön Paraguayjal, szombaton Kamerunnal, két nappal később pedig Montenegróval találkozik a csoportkörben. Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutójával találkozhatnak a magyarok Göteborgban. Onnan az első két csapat kerül a negyeddöntőbe.

A vb-aranyérmes kijut a jövő nyári párizsi olimpiára (francia siker esetén döntőbeli ellenfele kvalifikál), a következő hat válogatott pedig – amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
November 30., 20:30: Magyarország-Paraguay (tv: M4 Sport)
December 2., 20:30: Magyarország-Kamerun (tv: M4 Sport)
December 4., 20:30: Magyarország-Montenegró (tv: M4 Sport)

Forrás: MKSZ / MTI

Női kézilabda-válogatott: kétgólos vereség Hollandiában