Már 10 Gbps feletti sebességet is mérhetünk a szélessáv.net oldallal

NMHH

Megújult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) internetsebességet mérő oldala, a szélessáv.net; az oldal segítségével már 10 Gbps feletti sebességet is mérhetünk. 2023-ban a külső felhasználók csaknem kétmillió mérést végeztek el a független hatósági rendszeren. 

Évről évre nő az igény az internetsebesség szolgáltatóktól független, szakszerű mérésére

Az NMHH szélessáv.net szolgáltatása is egyre népszerűbb: 2015 óta több mint tizenkétmillió hardveres és csaknem kétmillió szoftveres tesztet futtattak le a rendszeren. Emellett az NMHH mérőautói havonta milliós nagyságrendben végeznek vizsgálatokat. Mindezek az eredmények több összesített, rendszeresen frissülő térképen követhetők nyomon – tették hozzá. 

A szolgáltatók szerint bontott, mérőautós vizsgálati eredmények, valamint a hardveres és szoftveres mérések is külön térképeken böngészhetők, így megtudhatjuk, hogy lakóhelyünkön melyik szolgáltató milyen sebességű internetet biztosít – írták. 

Ez az NMHH szerint azért is lényeges, mert a hirdetésekben sokszor olyan optimális internetsebességet szerepeltetnek, amely a valóságban szinte sosem érhető el, ez a szám nagyban eltérhet a szolgáltatás részletesebb leírásában feltüntetett garantált internetsebességtől, amit a szolgáltató ténylegesen vállal.

Közölték azt is, hogy a le- és feltöltési sebességet meglévő szolgáltatásnál is érdemes tesztelni, és összevetni a garantált értékekkel. 

Azt javasolták, hogy a szoftveres méréshez célszerű regisztrálni az oldalon, ekkor ugyanis a rendszer rögzíti a mérési eredményeket és azok pontos helyét, idejét. 

Ha a mért értékek hosszabb távon elmaradnak a garantált sebességtől, panaszunkat a szolgáltató még mindig elháríthatja arra hivatkozva, hogy a mi készülékünkben lehet a hiba, vagy azzal magyarázva, hogy egy internetkimenetet egyszerre több eszközön is használhattunk. 

A közlemény szerint erre jelent megoldást a hardveres mérés, amihez mérődobozt a https://szelessav.net/hu/hardverpartneroldalon rendelhetünk ingyenesen. 

A felhasználó a mellékelt leírás alapján közvetlenül az internetszolgáltatás végpontjára telepítheti az eszközt, amely heteken át különböző napszakokban végez méréseket, és rögzíti is azok eredményét. 

Ha ezek a számok is alatta maradnak a megkívánt internetminőségnek, az már erős alapot ad a reklamációnak – közölték, azzal együtt, hogy az NMHH hardverének rendszeres, visszakereshető mérési eredményeit a szolgáltatók is ismerik és elfogadják.

mérődoboz

Úgy folytatták, hogy az NMHH a mérőrendszert 2015-ös indulása óta folyamatosan fejleszti. Jelenleg hardverrel 1 gigabites, szoftverrel akár 10 gigabites internetszolgáltatás mérésére is alkalmas a szelessav.net. Okostelefon-böngészőből pedig az 5G-hálózatok mérése is elvégezhető.

A mérőszolgálat tapasztalatai szerint a nagyobb internetsebesség az elmúlt években nagyobb kilengésekkel is jár: egy 1000 Megabit/szekundumos elérés esetében 40-50 Mbps eltérés mindössze néhány százalékot jelent, ami a felhasználói élményt többnyire nem is befolyásolja, de vannak olyan előfizetések, ahol ez a 40-50 Mbps sebesség a maximum, tehát abszolút értéken nézve ez egyáltalán nem kevés.

Az elmúlt hónapokban megújult a szoftveres merések háttérrendszere és maga a sebességmérő is: az internetsebesség, késleltetés, késleltetésingadozás és a csomagvesztés mérésén túl a Szélessáv.net olyan adatokat is megjelenít mérés után, amelyekkel pontosabban dokumentálhatók a mérés körülményei, ezzel is segítve az esetleges szolgáltatási hibák kivizsgálását – közölte az NMHH.

Az NMHH mindenkinek a regisztráció utáni méréseket ajánlja, ugyanakkor már regisztráció nélkül is, a böngészőben a teszt során felugró ablakban a helymeghatározást engedélyezve olyan mérési jegyzőkönyvet kaphat a felhasználó, amely letölthető, elmenthető vagy megosztható e-mailben vagy akár a Facebookon is.

Forrás: NMHH