Ábrahám Lilla Minna Los Angelesig szeretne úszni

női gyorsváltó
Ábrahám Lilla Minna, Molnár Dóra, Késely Ajna és Pádár Nikolett (b-j) a női 4x200 méteres gyorsváltó előfutama után a dohai vizes világbajnokságon. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mindenképpen szeretne ott lenni a váltókban a párizsi olimpián Ábrahám Lilla Minna, de egyéniben is megpróbál szintidőt úszni.

A korosztályos vb- és Eb-aranyérmes versenyző, aki másfél hét múlva lesz 18 éves, jelenleg a Dél-kaliforniai Egyetemen tanul és úszik. Az M1 aktuális csatornának elmondta, korábban azt tervezte, hogy csak az idei olimpia után megy ki, de végül úgy döntött, hogy a gimnázium után azonnal, és örül, hogy ebben támogatta itthoni edzője, Magyarovits Zoltán.

“Hálás vagyok neki ezért, tartjuk a kapcsolatot, küldöm neki, hogy mennek az edzések, versenyek” 

– árulta el.

Ábrahám Lilla Minna tagja volt mindkét gyorsváltónak, amely megúszta az olimpiai szintidőt, és az a célja, hogy a párizsi olimpián is benne legyen a csapatokban.

“Bízom benne, hogy olyan eredményeket tudok felmutatni, amelyekkel mindkét váltóban benne tudok lenni” 

– mondta.

Örülne, ha egyéniben is indulhatna, 200 méter gyorson közel is van a szintidő teljesítéséhez

“Nekem az már egy óriási szám lenne, ha egyéniben el tudnék indulni” – hangsúlyozta, majd úgy folytatta: “Elég erős váltóink vannak. Szerintem a 4×200-as váltónknak van esélye, hogy döntőbe kerüljön úgy, mint Tokióban. A 4×100 meg majd kiderül, ha mindenki a legjobbját tudja hozni, talán ott is egy szűk döntős helyezés meglehetne.”

A fiatal úszó egyelőre 2027-ig tervez azon az egyetemen, amelyen Hosszú Katinka is végzett és az intézmény egyik büszkesége.

“Az öltözőben van egy óriási plakát róla, ki van írva, hogy olimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnok. Jó látni, hogy egy magyar úszó kint van egy elég jó amerikai egyetem falán az öltözőben. A kinti medencetérben is van egy poszter egy hátúszóról, biztos vagyok benne, hogy az Katinka, a rekordtáblán is ott vannak az iskolai csúcsok, szerintem még ő tartja a 200 és a 400 vegyes csúcsát. Szeretik emlegetni, hogy egy óriási tehetség Magyarországról, Katinka is ott végzett. Szeretem gondolni, hogy az első lépés már megvan, hogy ugyanazt az irányt követjük, de ha legalább a felét el lehetne érni annak, amit Hosszú Katinka elért az úszókarrierjében, az már óriási eredmény lenne” 

– mondta.

A tanulmányait illetően megemlítette azt is, hogy a diploma után esetleg még egy évet rátenne, mert 2028-ban Los Angelesben lesz az olimpia.

(MTI)

Kós Hubertet csaknem hazaküldte edzője a rekord előtt