Akilov Pylyp: Büszkén viselem majd a magyar zászlót az olimpián!

Akilov Pylyp
Akilov Pylyp

Hétfő este a Busto Arsizióban rendezett olimpiai világkvalifikációs ökölvívó torna zárónapján, a 80 kilogrammos Akilov Pylyp a negyedik összecsapását is megnyerve kiharcolta a részvételt az idei párizsi olimpiára. 

Az ukrán származású félnehézsúlyú bokszoló egészen kiváló formát mutatott eddig Busto Arsizióban, ahol múlt hétfőn bravúrgyőzelmet aratott a walesi Taylor Bevan ellen, majd pénteken egészen könnyedén lépett túl az osztrák Lucky Osaro Aimufuán, vasárnap pedig a norvég Mindaugas Gedminast is simán verte a nyolcaddöntőben.

Az olaszországi viadalon szinte minden súlycsoportban, így a férfiak 80 kilós kategóriájában is négy párizsi helyet osztottak, így Gedminas elleni sikerével egyetlen lépésre került az olimpiától Akilov. Azt a lépést pedig a torna utolsó meccsén a holland Gradu Kraus ellen kellett megtennie.

Kraus szintén nagyon jól teljesített eddig, vasárnap iráni riválist győzött le, így előzetesen kiélezett csatára lehetett számítani és a meccs igazolta a várakozásokat.

Az első menetben óvatosan kezdtek a felek, másfél percig alig indítottak ütést, a folytatásban aztán Akilov bátrabban állt bele az ütésváltásokba és ezekből rendre ő jött ki jobban, ezzel pedig az öt pontozóból négyet meggyőzött, így előnyből várta a folytatást.

A második szakasz elején Kraus valósággal nekirontott riválisának, a magyar ökölvívó az első percben leginkább csak a védekezésre tudott figyelni, amit jól csinált, így szinte el sem találta őt a holland. A menet második felétől aztán Akilov ismét kezdeményezőbbé vált és többször tisztán talált, a jó hajrá pedig elég volt ahhoz, hogy három pontozó őt lássa jobbnak, ami azt jelentette, hogy három bírónál két ponttal vezetett az utolsó három perc előtt.

A holland helyzete szinte kilátástalanná vált, nagy fölénnyel kellett volna nyernie a harmadik periódust a fordításhoz. Ennek érdekében pedig óriási elánnal ment előre, de nagy igyekezetében tiszta ütések helyett leginkább csak szabálytalankodott, ahogy Akilov is sokszor védekezett szabálytalanul, a mérkőzésvezető pedig mindkettejüket megintette egyszer. A rendkívül töredezett, kifejezetten csúnya boksz Akilovnak kedvezett, ráadásul a hajrában több szép ütése is eltalálta az erejével elkészült holland riválisát, akit végül egyhangú pontozással győzött le.

Akilov Pylyp a harmadik magyar ökölvívó, aki kvótát szerzett a párizsi játékokra

Előtte a tavalyi Európa Játékokon Kovács Richárd (63,5 kg) és Hámori Luca (66 kg) biztosította helyét az olimpián. A három kvalifikáció komoly sikernek számít, mivel legutóbb 2012-ben a londoni játékokon szerepelt három magyar bokszoló.

„Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült elérni a célom. Mindegyik küzdelem a maga módján nehéz volt, de az edzőimnek és nekem volt egy taktikánk, amit betartottunk. A verseny és az ellenfelek szintje komoly volt, de hála Istennek megbirkóztunk az előttünk álló feladatokkal. Most pár napot pihenek, és elkezdem a felkészülést az olimpiára. Büszkén képviselem majd a magyar zászlót a párizsi játékokon! Hála Istennek mindenért, hajrá magyar ökölvívás!” – mondta Akilov Pylyp a kvalifikációs torna után.

Forrás: MÖSZ / MTI

Három magyar férfi aranyéremmel zárult a Bocskai István Ökölvívó Emlékverseny

Hámori Luca és Kovács Richárd is bronzérmes