Magyar kosárvereség a nyitányon Kanadától

Cyesha Goree
Cyesha Goree, a magyar válogatott játékosa a labdával a női kosárlabda olimpiai selejtezőtorna 1. fordulójában játszott Magyarország - Kanada mérkőzésen a soproni Novomatic Arénában. Fotó: MTI/Tóth Zsombor

A magyar női kosárlabda-válogatott 67-55-re kikapott Kanadától csütörtökön a Sopronban zajló olimpiai selejtezőtorna első fordulójában.

A magyarok az elmúlt öt mérkőzésükből hármat nyertek meg olimpiai selejtezőn amerikai ellenfelekkel szemben, a két vereség közül az egyiket viszont éppen Kanadától szenvedték el még 1984-ben. A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, akkor negyedikként zárt Moszkvában. Az öt világbajnoki részvétel során sem jött össze érem, Európa-bajnokságokon pedig 32 fellépés alatt két ezüst (1950, 1956) és öt bronz (1952, 1983, 1985, 1987, 1991) a mérleg.

Ami a kanadai múltat illeti, az észak-amerikaiak veretlenek maradtak az utóbbi öt kvalifikációs meccsükön, az elmúlt kilenc vereségüket azonban rendre európai riválisoknak “köszönhették”. A válogatott hétszer járt olimpián és 12-szer világbajnokságon, utóbbiakról 1979-ben és 1986-ban bronzéremmel tért haza. A kontinenstornákon 13 érem, közte három arany a “termés”, az idei Amerika-bajnokságon bronzérmet nyertek a juharlevelesek.

A tavalyi Európa-bajnokságon negyedik magyar csapat ezúttal négy légióssal állt ki, mivel Határ Bernadett a spanyol Salamancát, Juhász Dorka az olasz Schiót, Kiss Virág a török Mersint, Studer Ágnes pedig a francia Carolo Basketet erősíti. A túloldalon egyetlen játékos sem kosarazik a kanadai ligában, túlnyomórészt Európában szerepelnek – Bridget Carleton például a Győrben, ahol januárban egymaga 41 (!) pontot szórt egy Euroliga-meccsen.

 A japán-spanyol nyitómeccsen még csak félház volt a Novomatic Arénában, de 19 órára már csak elvétve akadtak üres helyek az ideiglenes lelátóval 2500 férőhelyesre bővített csarnokban. Az egyik tribünön – a szervezők kérésének eleget téve – szektoronként pirosba, fehérbe, illetve zöldbe öltöztek a szurkolók.

Az első magyar pontokat Kiss szerezte 0-4-nél, a hazaiak folyamatosan hátrányban voltak, és Székely Norbert szövetségi kapitány 5-15-nél időt kért. A hátrány azonban 14 pontra nőtt, melyet főként Juhász révén a 14. percben sikerült ötre faragni (24-29). Ekkor újabb hullámvölgy következett labdaeladásokkal és gyenge lepattanózással, így nemsokára 24-37 állt a nagyórán. A nagyszünetben 41-30-ra vezetett az ellenfél, melyben ketten is elérték a tíz pontot, a házigazdáknál Juhász hat, Lelik Réka pedig öt pontnál tartott.

Fordulás után ismét felcsillant a remény, öt pontra felzárkózott a válogatott, a közönség pedig extázisban próbálta kiszurkolni az egyenlítést. Ehelyett azonban megint a spanyol Victor Lapena által edzett kanadaiak lódultak meg, és 37-52-re megléptek úgy, hogy mindaddig egyetlen triplát sem dobtak. A 39-55-ről induló zárószakaszt négyperces kosárcsend vezette be, majd 19 pontos különbség alakult ki, ami megpecsételte a meccs során csak időnként megvillanó Székely-csapat sorsát. A nemzeti együttes legjobbja Juhász lett 13 ponttal.

Székely Norbert: kitekintést kaptunk a világelitbe

“Tudtuk, hogy az ellenfél technikailag és taktikailag is nagyon felkészült, rutinban pedig messze előttünk jár” – nyilatkozta a szakvezető az MTI-nek. 

“Az elmúlt években ez a csapat nagyon komoly tornákon edződött, ami abban is kiütközött, hogy fizikailag nagy kihívásokkal szembesültünk, s ezt nem minden játékosunk tudta tartani. Voltak időszakok, amikor mertünk játszani, többször is öt pontra feljöttünk, de ők ma mindenben jobbak voltak nálunk. Mi ebbe az irányba tartunk, ők pedig már ott vannak.”

A kapitány kifejtette, a világbajnoki negyedik kanadaiak ellen lehetett ugyan csökkenteni a deficitet, de most ennyire telt.

“Ez a meccs és az egész torna hatalmas tapasztalat, ami később kamatozni fog. A holnapi napra nézve mindenképp jó jel, hogy nem zuhantunk össze, igaz, ebben a közegben nem is lehet. Jó látni itthon a világ élmezőnyét, és kitekintést kapni a világ elitjébe. Egyelőre annyi biztos, hogy vasárnap az utolsó meccsnek tétje lesz” – tette hozzá.

A kanadaiakat felkészítő kollégája, Miguel Mendez azzal kezdte, hogy nem tudta, mit várjon csapatától a nyitányon.

“Vannak Európában játszó játékosaim, továbbá olyanok, akik nem is játszanak a klubjaikban. Ezzel együtt megtaláltuk az ellenfél gyenge pontjait, és mi diktáltuk a tempót, ez volt a kulcs. Elégedett vagyok azzal, amit láttam” – jelentette ki a spanyol tréner.

A magyarok legjobbja, a 13 pontos Juhász Dorka szerint főként a védekezésen múlt a meccs kimenetele.

“Voltak magabiztosabb periódusaink, de aztán jöttek a hibák, az ellenfél sok büntetőt dobhatott. De örülök, hogy többször is fel tudtunk zárkózni. Pozitívan állok a folytatáshoz, van még két mérkőzésünk, előre kell nézni” – közölte az olasz Schio légiósa.

Kiss Virág saját magától és a csapattól is többet várt.

“Próbáltam arra fókuszálni, hogy ott tegyek hozzá, ahol tudok. Kicsit későn csatlakoztam a lányokhoz, és hiába játszunk együtt évek óta, ez a pár edzés szerintem nem volt elég. De nem akarok a külső tényezőkre hivatkozni. Letudtuk az első meccset, de bízom benne, hogy holnap meg tudjuk mutatni a valódi arcunkat, mert a mai nem az volt” – fűzte hozzá a török Mersin légiósa.

A magyarok pénteken Japánnal, vasárnap pedig Spanyolországgal csapnak össze a Novomatic Arénában, ahonnan az első három jut ki a párizsi olimpiára.

Olimpiai selejtezőtorna, 1. forduló:

Kanada – Magyarország 67-55 (25-11, 16-19, 14-9, 12-16)
Kanada
: Colley 10/3, Fields 6, Carleton 18/6, Alexander 15, Achonwa 10. Csere: Hill -, Pellington -, Ejim -, Swords 2, Amihere 6. 
Magyarország: Studer 7, Aho -, Lelik 8/3, Goree 4, Kiss 4. Csere: Dubei 8, Határ 4, Juhász 13, Kányási -, Dombai 3/3, Horváth -, Varga 4.

Japán – Spanyolország 86-75 (26-18, 20-18, 23-21, 17-18)
    
Péntek:
Kanada-Spanyolország 15.30
MAGYARORSZÁG-Japán 18.00

Vasárnap:
Kanada-Japán 15.00
MAGYARORSZÁG-Spanyolország 17.30

Forrás: FIBA / MKOSZ / MTI

Székely Norbert kihirdette 12 fős keretét