Lázár János: Vásárhelyi Jánosnak a “börtönben kellene megrohadnia” és Kónya Endrének is börtönben volna a helye 

Lázár János
Lázár János építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart a minisztériumában 2024. február 29-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Vásárhelyi Jánosnak “a börtönben kellene megrohadnia, és minden pedofilnak”, és Kónya Endrének is a börtönben, nem a presbitériumban volna a helye – jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtökön a bicskei üggyel, az intézmény volt vezetőivel kapcsolatos kérdésekre válaszolva egy más témában tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az áldozatoktól történt kormányzati bocsánatkéréssel kapcsolatban közölte: Novák Katalin köztársasági elnök mindenki nevében szólt, így a bicskei ügy áldozatainak megkövetése megtörtént – mondta. Hozzátette: a miniszterelnök és a kormány eddig megszólaló tagjai szintén kifejezték az együttérzésüket az áldozatok iránt. 

Hangsúlyozta: mindenki, aki a Fideszben és a KDNP-ben politizál, meg van rendülve ettől az ügytől. Mindenkit felzaklatott az egész történet, és nemcsak a konkrét kegyelmi ügy, hanem az is, ami emögött meghúzódik. Mindent megtesznek azért, hogy a gyerekeket jobban meg lehessen védeni – közölte.

Lázár János szerint Vásárhelyi János volt igazgatónak valószínűleg évtizedeken keresztül több száz áldozata lehetett

Ezt normálisan érző ember nem hagyhatja szó nélkül – fogalmazott. A miniszter azt mondta, azok közé a politikusok közé tartozik – és a kormány tagjai is mind ilyenek -, akiket bántja ez az ügy. Személy szerint dühös azért, hogy az ügy “nem került kellőképpen megtorlásra”. 

Személyes véleménye, hogy “Vásárhelyi Jánosnak a börtönben kellene megrohadnia, és minden pedofilnak”. Közölte: azon kevés politikusok közé tartozik, akik a halálbüntetés pártján vannak

Azt mondta, nem tud szó nélkül elmenni amellett sem, hogy Vásárhelyi János akár 25 év szabadságvesztést is kaphatott volna. Bántja és dühíti, hogy Kónya Endre – “akinek szintén a börtönben és nem presbitériumban volna a helye” – házi őrizetbe került viszonylag hamar. Ezek a problémák a jövőre nézve jogalkotással megoldhatók, a múltra nézve viszont nem – hangoztatta.

A miniszter úgy fogalmazott: a kormány mindent annak rendel alá, hogy akik ma gyermekotthonban vannak, azokat jobban megvédje.

 Lázár János szólt arról, hogy a kegyelmi ügyről a kormány nem tárgyalt, mert ha tárgyalt volna, akkor más lett volna az eredménye. Ebben az ügyben semmilyen kegyelemnek nincs helye – jelentette ki. Pedofiloknak “nem jár kegyelem és nem jár bűnbocsánat” – jelentette ki.

A református egyház zsinatának lelkészi elnöki tisztségéről lemondott Balog Zoltán püspököt és a Kónya Endre presbitériumi tagságát érintő kérdésre válaszolva Lázár János közölte, az egyház majd eldönti, hogy ki maradhat a presbitériumban.

Kijelentette, szerinte a kegyelmi ügyeknek átláthatóbbaknak kellene lenniük, ezzel eddig azért nem volt probléma, mert a köztársasági elnökök nem éltek a kegyelmi jogukkal ilyen sűrűn. 

Lázár János felidézte, hogy a miniszterelnök vizsgálatot rendelt el, amely minden gyermekotthonra kiterjed.

“Tűzzel-vassal tárjuk fel, minden akadályt elhárítva egészen 2011-ig, illetve 1991-ig visszamenőleg ennek az intézménynek a működését, a törvénytelenségek vélhető sorozatát”

– mondta. 

Jelezte, az elrendelt vizsgálat kapcsán a szerdai kormányülésen meghallgattak egy előzetes vizsgálati jelentést. Eszerint 2011-ben feljelentés alapján nyomozás indult, a nyomozati anyag több száz oldal. A beszámoló lényege, hogy a nyomozás kapcsán kimerítő vizsgálatot végzett a nyomozó hatóság, 35 tanút hallgattak meg, köztük pszichológusokat és pedagógusokat. 

A miniszter megdöbbentőnek nevezte hogy 2011-ben a pszichológusok, az ott dolgozó pedagógusok azt mondták, a gyerekek nem mondanak igazat, ezért az intézmény vezetőjével szemben gyanúsításra nem kerülhetett sor. Miután az igazgatót nem gyanúsították meg és erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezett, kitüntetésre felterjeszthető volt – mondta.

 Lázár János szerint a parlamentben az ellenzéki pártok az abuzált gyerekek tragédiájából próbáltak politikai előnyt kovácsolni

Felidézte, hogy pedofil bűncselekmény miatt 2010-ig 80 ember volt börtönben, most 660 a nyomozati hatóságok munkája, a szigorú büntetés következtében, de ennél jóval többen lehetnek.

A fővárosi vizsgálattal kapcsolatban azt mondta, hogy a Tarlós István vezette főpolgármesteri hivatal vizsgálatot rendelt el a bicskei gyermekotthon ellen, amikor az még fővárosi intézmény volt. 

Lázár János szerint súlyos kérdés és komolyan meg fogja osztani a társadalmat az, hogy a fővárosi önkormányzat 2010 előtt úgy nevezte ki ezt az embert az intézmény élére, hogy pontosan tudták, homoszexuális. Ez számos, komoly vitát fog elindítani a társadalomban – vélekedett.

Hangsúlyozta, hogy ennek a kérdésnek a felvetésével nem mosta össze a pedofiliát és a homoszexualitást.

Lázár János az egykori igazságügyi miniszter, Varga Judit volt férje kijelentéseivel kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte: Magyar Péter dolgozott náluk, jó munkát végzett, szerinte mondatai egy pártalapítás felvezetését jelzik.

A Promenad24.hu cikkében megjelentekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, Navracsics Tiborral jó kollegiális viszonyban van. Úgy fogalmazott: Hódmezővásárhelyen 2018 óta “polgárháború zajlik”, a fideszesek úgy érzik, hogy a polgármester “folyamatosan politikailag abuzál”.  

Lázár János közölte, hogy 2026-ban nem fog indulni egyéni parlamenti mandátumért, megérti, hogy a helyi jobboldali közösség fel van háborodva, érzékenyek.

“Jobb, ha politikustársaim elkerülik Hódmezővásárhelyt a következő fél évben”

– tette hozzá.

(MTI)

Ellenzéki össztűz alatt Orbán Viktor