Kozák Danuta súlyos vádjai után fegyelmi eljárás indult Csipes Ferenc ellen

Kozák Danuta
Kozák Danuta

Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok kajakos csütörtökön a Facebook-oldalán súlyos vádakat fogalmazott meg a szintén olimpiai bajnok Csipes Ferenc edzővel szemben, ami után a szakember ellen fegyelmi eljárást indított a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, ezzel egyidejűleg ideiglenesen felfüggesztették az edzői tevékenység alól.

Kozák Danuta szerint Csipes Ferenc kb 3 hete bomlasztja és idegeli a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is.

“Szerintem van (lenne) két nagyon rendben lévő csapathajónk. Az elmúlt két évben a magyar női kajak szakág szerintem soha ilyen gyenge nem volt: párosban két éve döntőbe sem jutott magyar egység – ilyen szerintem soha nem volt, mióta kajak-kenu világbajnokság létezik. Hasonlóan rekord, hogy két éve érem közelében (6-7 hely) sincs a magyar női négyes, ami még Tokióban olimpiai bajnok volt.”

A magyar sportirányítás és a MOB is elítéli a megfélemlítésnek minden formáját – írta a sportért felelős államtitkárság és a Magyar Olimpiai Bizottság közös közleményben, Kozák Danuta vádjaira reagálva.

“A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Olimpiai Bizottság Kozák Danuta közösségi média bejegyzéséből értesült az esetről, amelyet megdöbbenéssel fogadtunk, ugyanis az érintett sportoló korábban ebben az ügyben sem személyesen, sem más módon nem fordult panasszal a Sportért Felelős Államtitkársághoz, illetve a Magyar Olimpiai Bizottsághoz” – áll az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásban. 

“A magyar sportirányítás és a MOB is elítéli a megfélemlítésnek minden formáját. Mindkét szervezet eltökélt, hogy a sportban és a sportért dolgozók számára egyaránt biztonságos körülményeket kell teremteni. A felek részéről az ajtók mindenki előtt nyitva állnak, aki bármilyen ügyben segítséget kér, vagy panaszt kíván tenni.”

A sportért felelős államtitkárság és a MOB jelezte, miután értesültek Kozák Danuta esetéről, azonnal kapcsolatba léptek a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel és a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az ügyet, és hozzák meg a szükséges intézkedéseket, valamint a vizsgálatról és annak eredményéről tájékoztassák a sportirányítást és a MOB-ot.

Gergely István, a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke az alábbi nyilatkozatot teszi közzé Kozák Danuta csütörtökön napvilágot látott Facebook posztja, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség mesteredzőjét, a BHSE vezetőedzőjét, Csipes Ferencet érintő ügy kapcsán.

„Amikor értesültünk Kozák Danuta posztjáról, azonnal kezdeményeztem a fegyelmi bizottság felállítását, amelyhez az elnökség elektronikus úton történő jóváhagyása szükséges. A fegyelmi bizottság a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vezetésével együttműködve a lehető legrövidebb időn belül meghallgatja az érintett feleket és kivizsgálást követően, a megfelelő információk birtokában meghozza a döntését az üggyel kapcsolatosan. A BHSE vezetése elhatárolódik minden olyan atrocitástól, amely emberi, etikai, erkölcsi érdekeket sért, és a lehető legszigorúbb büntetést alkalmazza bárkivel szemben, nem mérlegelve azt, hogy milyen szakmai vagy sportolói múlttal rendelkezik, mely sportágban ténykedik. Egyesületünk számára jelen helyzetben is kiemelkedően fontos feladat, hogy a párizsi olimpiára utazó női kajakválogatott egységes és felkészült legyen.”

A visszatérő Kozák Danuta Csipes Tamarával győzött párosban