Régi idők focija: 41 évvel ezelőtt Nyilasi mesterhármasa sem volt elég a Fradi győri győzelméhez

Szabadi
Szabadi László támad, Hlagyvik Gábor a földön, Magyar Lajos lemaradt. Fotó: Képes Sport

Győrött emberemlékezet óta nem volt olyan majális hangulat, mint ezen a verőfényes vasárnap délelőttön. A válogatott Görögorszuág elleni kudarca, a tévéközvetítés ellenére a nagy iaprváros már egész héten a Fradi-várás lázában élt. A belépőjegyeket napok alatt elkapkodták, vasárnap ki sem nyitottak a stadion pénztárai.

Utoljára a klasszikus 16 csapatos NB I 1982/83-as szezonjában volt majdnem tízezres átlagnézőszám (9572)

Mint később kiderült a bajnokság Győrben dőlt el a 26. fordulóban, ahol a pontosztozkodás után (3-3) mindkét csapat azonos pontszámmal folytatta a bajnokságot, ám a győrieknek már ekkor jobb gólarányuk volt. Végül az utolsó fordulóban a Fradi veszített el egy pontot Csepelen.

1983. május 22-én 24 ezer néző volt a Rába ETO Stadionban

Mielőtt a csapatok bevonultak volna, a közönség nagy ovációja közepette az MHSZ egyik sárkányrepülője szállt le a játéktérre – hozta a mérkőzés labdáját.

A 16. percben Nyilasi Tibor a győri térfél közepén kapott labdát, a rosszul záró Hlagyvik és Szijjártó között elpöccintette a labdát, aztán megkerülte az egymásnak ütköző győri játékosokat, tempóelőnyt szerzet, és a kiinduló Kovács mellett higgadtan helyezett a bal alsó sarokba (0-1).

A 28. percben ismét a győri kapuba kerólt a labda. Az előretörő Takács átadását követően Hlagyvik lyukat rúgott, Szokolai kapura húzott, amikor a 11-es Szijártó elkaszálta. A megítélt 11-esből Nyilasi fejmagasságban a kapu bal oldalába lőtte a labdát (0-2).

Nyilasi Tibor

Az 51. percben Hajszán Gyula két ördöngös csel után az őrizetlenül maradt Szentes Lázár elé tálalt, aki 10 méterről, fejmagasságban a jobb oldali léc mellett küldte hálóba a labdát (1-2).

Hétperccel később Hajszán a saját térfeléről indulva hatalmas lendülettel vezette be a labdát a hátráló védők mellett a kapu előterébe, amikor a keresztező Judik teljesen szabályos becsúszó szereléssel mentett. Hajszán elesett, Divinyi pedig nem kis meglepetésre, 11-est ítélt. A büntetőből Hannich Péter élesen küldte a jobb alsó sarokba a labdát (2-2).

Becsúszó szerelés ellenkező lábbal, amely előbb éri el a labdát, minthogy elakadna a csatár bokájában. Az ütközés és az esés ilyenkor elkerülhetetlen. De bármilyen furcsa: a szabálykönyvben így van leírva a s z a b á l y o s becsúszó szerelés! A 11-es tehát teljesen jogtalan volt! – fakadt ki a Népsport korabeli tudósításában.

A 63. percben Szabadi középen kibújt a védők között a kifutó Kovács mellett elgurította a labdát, amikor a győri kapus feleslegesen a csatár felé rúgott. Szabadi elesett, a játékvezető 11-est ítélt. A büntetőt Nyilasi biztosan lőtte a bal alsó sarokba (2-3).

A 87. percben jobb oldali partdobás után a kapunak háttal álló Burcsa Győzőhöz került a labda. A győri középpályás egy remek testcsellel lefordult őrzőjéről, aztán ballal, 12 méterről a jobb alsó sarokba küldte a győriek egyenlítő találatát (3-3).

Rába ETO – Ferencváros 3-3 (0-2)
Gól:
Szentes Lázár (51.), Hannich Péter (58., 11-es), Burcsa Győző (87.), ill. Nyilasi Tibor (16., 28., 63., utóbbi kettőt 11-esből)

1983. június 8-án a 29. forduló nyolc mérkőzésén összesen 100 ezer néző volt

Három nappal később 28 ezren voltak a Rába ETO stadionban Győrben.

A Rába ETO megsemmisítő vereséget mért az Újpesti Dózsára, és első vidéki csapatként megvédte bajnoki címét.

A 34. percben Szentes Lázár közeli fejesét Szendrei először kiütötte, majd másodszori kísérlete után lábbal mentett, harmadszorra azonban már ő is verve volt (1–0). A 36. percben a 16-os sarkánál Szentes Hajszán Gyulához gurított, a szélső csomót kötött a Dózsa-védők lábára, és 8 méterről egyből a bal alsó sarokba lőtt (2–0).

Szünet után, az 50. percben tovább növelte előnyét a győri gárda: Hajszán 18 méterről óriási gólt ragasztott a jobb felső sarokba (3–0).

Az 52. percben Szabó Ottó tört kapura, a 11-es pontnál azonban elkaszálták. A büntetőt Hannich Péter küldte a jobb alsó sarokba (4–0). A 70. percben a csereként beállt Szíjártó elhúzott a szélen, az alapvonaltól visszaadott és Hajszán kapásból bődületes erővel vágta a hálóba a labdát (5–0).

Egy perc múlva Győri játékvezető Árky elcsúszását büntetővel honorálta. Az ajándék 11-est Kardos József értékesítette (5–1). A 75. percben ismét Szíjártó robogott el a jobb oldalon, ívelését Szepessy László emelte közelről a hálóba (6-1).

Közben a csepeli Béke téren a Ferencvárosi TC a 45. percben megszerezete a vezetést. Ebedli Zoltán tért ölelő átadással indította a balösszekötő helyén Nyilasi Tibort. A válogatott középpályás pontosan fejelte a labdát a jobbösszekötő helyén előre robogó Szokolai László elé, s a csatár 12 m-ről egyből a jobb alsó sarokba lőtt.

A szünetben így az éllovas Rába ETO-nak és az FTC-nek is 44-44 pontja volt. A győriek gólaránya azonban 78-36 (+42), míg az Fradié 73-45 (+28) volt.

A 64. percben Tulipán futott el a jobb oldalon, középre adott ésa teljesen őrizetlenül álló Lazsányi László öt méteres fejesét már Zsiborás Gábor sem védhette.

Czibor Zoltán ekkor tért vissza először Magyarországra, míg Nyilasi Tibornak ez volt az utolsó mérkőzésen a Ferencvárosban. Nyíl kilenc évvel később az Üllői úton már, mint vezetőedző nyert bajnokságot a zöld-fehérekkel.

Rába Vasas ETO – Újpesti Dózsa SC 6-1 (2-0)
Gól:
Szentes Lázár (32.), Hajszán Gyula (35., 48., 58.), Hannich Péter (49., 11-es), Szepesssy László (73.), ill. Kardos József (70., 11-es)

Csepel SC – Ferencvárosi TC 1-1 (0-1)
Gól:
Lazsányi László (64.), ill. Szokolai László (45.)

Forrás: Népszava / Népsport