A visszatérő Kozák Danuta Csipes Tamarával győzött párosban

Csipes és Kozák
Csipes Tamara és Kozák Danuta. Fotó: MKKSZ / Szalmás Péter

Parádés győzelemmel tért vissza a versenyzéshez a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta, aki Csipes Tamarával párosban megnyerte a K-2 500 méteres döntőt a szolnoki kajak-kenu válogató szerdai versenynapján.

A vb-ezüstérmes egység nyert a férfi kajak négyeseknél

Nem történt meglepetés a szolnoki kajak-kenu válogatóverseny első, egyben egyetlen keddi döntőjében: a férfi kajak négyesek 500 méteres fináléját a Nádas Bence vezette egység nyerte magabiztosan.

A tavaly világbajnoki ezüstérmével Magyarországnak négy olimpiai kvótát szerző egység – Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor összeállításban – közel egy másodperccel volt gyorsabb, mint kihívói, így jogot szerzett az indulásra a jövő heti, szegedi világkupára.

“Kétszázötven méternél elkezdett görcsölni a hasizmom. Szerencsére úgy értünk célba, hogy ez az első helyünket nem veszélyeztette, de nem tudtunk olyan jó pályát jönni, amilyet szerettünk volna” –

nyilatkozott a győzelem után az M4 Sportnak a vezérevezős Nádas Bence.

“Az év első versenypályája volt, én meg vagyok vele elégedve. Természetesen lehet ennél sokkal jobban is kajakozni, fogunk is, nagyon bízom benne. A célunkat elértük, megnyertük a válogatót”

– értékelt Csizmadia Kolos.
kajaknégyes
Fotó: MKKSZ

Kuli István szerint megtették az első kis lépést az idényben, az olimpiai bajnok Tótka Sándor pedig már előretekintett a szerdai 500 méteres párosversenyre, amelyben ő Nádassal, míg Csizmadia Kulival indul majd.

“Szerencsére most többet tudtunk készülni a párosra, mint egy évvel ezelőtt, de a négyes volt a fókuszban. A mai napról annyit, hogy ez egy fantasztikus edzés volt, de ha tanulunk a hibáinkból, akkor ennél csak jobbak lehetünk” 

– fogalmazott Tótka.

A második helyen Hidvégi Hunor, Fodor Bence, Kurucz Levente és Balogh Gergely hajója ért célba, ez a csapat is készülhet a vk-ra.

A versenyre nyolc egység nevezett, harmadikként a Noé Zsombor, Vajda Bence, Noé Bálint, Varga Ádám összeállítású kvartett zárt, míg a tavaly U23-as világbajnok Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Keller Gergő, Tamási Zsombor alkotta négyes lett a negyedik.

Szerdán Kozák Danuta is vízre szállt

A Ferencváros 15-szörös világ- és 17-szeres Európa-bajnok 37 éves klasszisa legutóbb a 2021-es koppenhágai világbajnokságon szállt vízre versenykörülmények között, azóta műtéten esett át és megszületett második gyermeke. Ezúttal azzal a kétszeres olimpiai bajnok Csipessel alkotott egy párost, akivel két és fél éve Dániában aranyérmet nyertek ebben a számban.

A rutinos duó most ott folytatta, ahol akkor abbahagyta, ugyanis előbb megnyerte előfutamát, majd a fináléban a remek rajt után fokozatosan ellépett a riválisoktól és a célba mintegy másfél hajóhossz előnnyel érkezett. Másodikként a Gazsó Alida Dóra, Fojt Sára kettős végzett, míg a harmadik a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese páros lett, amely várhatóan harcba szállhat majd ebben a számban a jövő héten, Szegeden sorra kerülő olimpiai pótkvalifikációs regattán. 

Az első előfutam után mondtam Taminak, hogy utoljára talán vele mentem élesben. Az előfutam nem volt jó érzés, de a döntő jó volt. Főleg úgy, hogy nem is mentünk éles pályát együtt” – nyilatkozta a döntő után az M4 Sportnak a visszatérő Kozák Danuta. – „Két edzésünk volt együtt, de ezt szeretnénk még összerakni és jobbá tenni.”

„Mondjuk ki, a sportba azért öregek vagyunk, a nyugdíjas korosztály. Nekünk az az elsődleges kérdés, van e még keresnivalónk a fiatalok között. Az, hogy mi becsülettel felkészülünk, nem kérdés. Ahogyan az sem, hogy jól tudunk kajakozni együtt. Remélem ez mindenkit meggyőzött, mert sokakban volt kérdés. Remélem, már nincs” 

– emelte ki az egység másik kiválósága, Csipes Tamara.

Magyarország női kajakban eddig négy kvótát gyűjtött a párizsi játékokra, a hiányzó kettőt a Maty-éren lehet majd megszerezni, de csak olyan versenyző küzdhet érte, ki korábban még nem szerzett (Csipes és Gazsó is tagja volt a tavalyi vb-n kvótaszerző négyesnek).

A másik két szerda déli döntő kisebb meglepetéssel zárult

Férfi K-2 500 méteren a tavaly magyar bajnok fiatal Kurucz Levente, Opavszky Márk páros előbb az előfutamban, majd a fináléban is legyőzte az egy éve világkupa-győztes és most is favorit Nádas Bence, Tótka Sándor kettőst, míg a kenusoknál 500 méteren egy új egység, Adolf Balázs és Hajdu Jonatán diadalmaskodott. 

A tavalyi vb-n ötödik helyével az országnak kvótát szerző Korisánszky Dávid, Fekete Ádám kettős az előfutamát megnyerte, de aztán a döntőben lecsúszott a dobogóról, negyedik lett.      

Az idei első válogató csütörtökig zajlik a Holt-Tiszán, a jövő heti versenyeken – a pótkvalifikáción és az ugyancsak Szegeden sorra kerülő világkupán – induló egységeket ezután jelöli ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

Férfi K-2 500 m:
1. Kurucz Levente, Opavszky Márk (Plastex Kanizsa KKK, MTK) 1:30.153 p
2. Nádas Bence, Tótka Sándor (MVM Szegedi VSE, UTE) 1:30.609 
3. Noé Zsombor, Varga Ádám (KSI SE) 1:31.939

Férfi K-4 500 m:
1. Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor (MVM Szegedi VSE, Budapesti Honvéd SE, MVM Szegedi VSE, UTE) 1:23.842 p
2. Hidvégi Hunor, Fodor Bence, Kurucz Levente, Balogh Gergely (Kovács Katalin Akadémia, Plastex Kanizsa KKK, MVM Szegedi VSE) 1:24.790
3. Noé Zsombor, Vajda Bence, Noé Bálint, Varga Ádám (KSI SE, Atomerőmű SE, Budapesti Honvéd SE, KSI SE) 1:25.344

Férfi C-2 500 m:
1. Adolf Balázs, Hajdu Jonatán (Ferencváros, DKSE Dunaújváros) 1:41.262 p
2. Fejes Dániel, Kollár Kristóf (Budapesti Honvéd SE, Atomerőmű SE) 1:43.720
3. Molnár Csanád, Juhász István (MVM Szegedi VSE, Atomerőmű SE) 1:44.736 

Női K-2 500 m:
1. Kozák Danuta, Csipes Tamara (Ferencváros, Budapesti Honvéd SE) 1:42.081 p
2. Gazsó Alida Dóra, Fojt Sára (Budapesti Honvéd SE, Kovács Katalin Akadémia) 1:44.975 
3. Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese (Szolnoki KKK, Kovács Katalin Akadémia) 1:46.835

Forrás: MKKSZ / MTI

Adolf Balázs: Általában futam után nem tudok aludni!