Kós és Sárkány csapata nyerte az amerikai egyetemi úszó bajnokságot

Sárkány
ASU 2024 National Champions. Fotó: Jack Spitser

A világbajnok Kós Hubertet és Sárkány Zalánt is foglalkoztató Arizona State Sun Devils csapata nyerte az amerikai egyetemi úszó bajnokságot.

A négynapos viadal zárónapján Sárkány Zalán 1650 yardos gyorsúszásban óriási fölénnyel diadalmaskodott, ezzel is segítette az együttest, amely fennállása során először végzett az élen az NCAA-ben. 

Sárkány az első magyar férfi úszó lett, aki egyéniben NCAA-bajnoki címet nyert – korábban Hosszú Katinkának sikerült ez. 

„Igazából nem a legjobb időm, de örülök, hogy megnyertem az 1650-et – kommentálta Zalán a történteket. – Ha jól tudom – bár ennek tán utána kell nézni – a második magyar vagyok (Hosszú) Katinka után, akinek sikerült egyéni NCAA bajnoki címet nyernie. Sajnos, a többi szám – az 500 gyors és a 400 vegyes – nem úgy sikerült, ahogy akartam, de a mérföldet megnyertem 6 másodperces előnnyel, és a csapat is nyert a történelemben először. Hubi is tök szuperül teljesített, úgyhogy ez egy igen jó hét volt.”

A Fukuokában 200 méter háton világbajnok Kós Hubert ugyan egyéniben nem állhatott fel a dobogó tetejére, de csapattársa, a francia Léon Marchand (60) mellett a legtöbb pontot (48) szállította csapatának.

“Egyik úszásomat sem bánom, mert komoly tanulságokkal szolgált ez a hétvége. Kellett ez nekem, hogy ez megtörténjen velem Párizs előtt, mert ebből tanulok a legtöbbet” – nyilatkozta a magyar szövetségnek Kós. Hozzátette, olimpiai bajnok csapattársa, Chase Kalisz elmondta neki, hogy ezek a pillanatok a legfontosabbak, “amikor nem megy annyira, mert könnyű úgy, hogy rommá nyered magad – de épülni, tanulni csak az ilyen versenyekből lehet, amin most vagyok túl.”

Kós úgy gondolja, az olimpiáig hátralévő idő neki dolgozik

“Ugyanúgy, mint tavaly, nekem lesz a leghosszabb felkészülésem, és csak nekem nem kell előtte semmit sem könnyítenem. Az amerikaiaknál még lesz júniusban a válogató, másoknak az Európa-bajnokság, én viszont kizárólag Párizsra koncentrálok, nem indulok addig sehol, nem lát senki úszni ötvenesben, csak akkor és ott, amikor igazán számít.”

Ahogyan a swimswam szakportál felidézte, az Arizona State-nél 2008-ban gyakorlatilag megszűnt az úszóprogram, azonban 2015-ben megérkezett a legendás Michael Phelphs korábbi edzője, Bob Bowman, aki most a csúcsra vezette az együttest, amelyben számos olimpiai és világbajnok klasszis készül.

Forrás: MÚSZ / MTI

Ábrahám Lilla Minna Los Angelesig szeretne úszni