Giro d’Italia: francia szakaszsiker, Valter 35.

Ganna
Valter Attila Filippo Gannával (INEOS Grenadier) volt szökésben,de végül befogta őket a mezőny. Fotó: Tim de Waele/Getty Images)

A francia Valentin Paret-Peintre nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny tizedik szakaszát. Valter Attila a 35. lett, az összetett élén pedig változatlanul a szlovén Tadej Pogacar áll.

A hétfői pihenőnapot követően kedden a Pompei és Bocca della Selva között 142 kilométeres etap várt a kerékpárosokra, a táv derekán egy második kategóriás emelkedővel, a végén pedig első kategóriás hegyi befutóval. Négyen nem vállalták a folytatást, köztük a magyar bajnok Valter csapattársa, a vasárnap Nápolyban szakaszt nyerő holland Olav Kooij, aki a szünnapon belázasodott, így a Visma-Lease a Bike már csak öt bringással szerepel az olasz körversenyen.

A szakasz utolsó része nagyon megrostálta az élmezőnyt és a fő csoportot is, Valter csak az utolsó kilométereken szakadt le az egyik üldözőbolyból, és végül 35. lett 5:15 perc hátránnyal.

Pogacar és közvetlen riválisai együtt érkeztek be a célba, így a szlovén sztár megőrizte 2:40 perces előnyét a kolumbiai Daniel Martínezzel szemben. Valter összetettben a 34. helyen áll.

“Sokkal jobb volt, mint az elmúlt kilenc nap. Úgy érzem, egy kicsit magamra találtam, sikerült lehiggadnom és regenerálódni a sérülésekből” – nyilatkozta az M4 Sportnak a magyar kerekes. – “Sokat támadtam, egész jókat is. Egyszer benne voltam egy gyönyörű szökésben Filippo Gannával, Eduardo Affinivel. Ennél jobb nem is kell, és nem értem hogyan, de utolértek.”

Valter Attila beszámolója szerint a sikeres szökésnél ő is közel volt a csoporthoz, amelyben azonban benne volt csapattársa, Jan Tratnik is és mivel ők ketten felváltva segítik a csapat elsőszámú emberét, így ő maradt. Ennek örült, mert akkor éppen nem érezte jól magát, de a folytatásban sikerült regenerálódnia és jól tudott haladni, sokáig a legjobbakkal tekert.

Results powered by FirstCycling.com

Szerdán a Foiano di Val Fortore és Francavilla al Mare közötti 207 kilométeres távval folytatódik a 107. Giro d’Italia. A mezőny összesen 3400 kilométert teker, amíg a jövő vasárnapi záróetapon Rómában célba ér.

(MTI)

Valter Attila csapattársa nyert Nápolyban