Egyenlített a Szolnoki Olajbányász a kosárdöntőben

Szolnoki Olajbányász
Fotó: Koncz Márton / Nemzeti Sport

A Szolnok hazai pályán legyőzte a címvédő Falcót kedden a férfi kosárlabda NB I fináléjának a második mérkőzésén, ezzel kiegyenlített a párharcban.

A finálé szombati nyitányát a címvédő Szombathely nyerte 83-59-re, és az alapszakaszgyőztes vasiak kedden sem lassítottak. Az áprilisban Magyar Kupa-győztes Olaj csak 2-0-ig volt előnyben, két perccel később már Milos Konakov vezetőedző együttese vezetett 9-2-re. A hazaiak első kilenc pontjából a szerb Strahinja Jovanovic egymaga hetet dobott, majd tíz pontra nőtt a különbség (16-26). 

A szerb Oliver Vidin időkéréssel próbálta felrázni tanítványait, aminek eredményeként 29-29-nél elolvadt a Tisza-partiak hátránya, sőt, 37-32-re fordítottak. Újabb fordulat következett, a vendégek Benke Szilárd kosaraival 37-40-re módosították az állást a nagyszünetre. 

Térfélcsere után ismét rákapcsolt a Szolnok, és Pallai Tamás vezetésével nyolc ponttal elhúzott, de a Falco ismét fel tudott zárkózni. A 70-69-ről induló zárószakasz hallatlan izgalmakat hozott, felváltva potyogtak a kosarak, egymást érték a vitatott helyzetek és reklamálások, miközben a közönség elképesztő hangulatot teremtett. A több mint kétórásra nyúló mérkőzés hajrája egyértelműen a házigazdáké volt, így az egyik fél harmadik sikeréig tartó finálé pénteken 1-1-ről folytatódik Szombathelyen.

A bronzéremért zajló párharc szombati nyitányán az Alba Fehérvár 104-77-re verte hazai pályán a Zalaegerszeget, és az idegenbeli folytatásban is a Fejér vármegyeiek voltak jobbak, így már csak egy sikerre vannak a harmadik helytől. A csata pénteken folytatódik Székesfehérváron.

Oliver Vidin, a Szolnok vezetőedzője

“Változtattunk a játékunkon, Sztrahinja Jovanovics és Pallai Tamás személyében volt két nyerőemberünk. James Eads sérülten játszott, csak keveset edzett szombat óta. Így még nagyobb elismerés jár a csapatnak, mindenki nagyot játszott. Pallai és a többiek is bizonyították, hogy meg tudják csinálni, amit kérek tőlük. A második félidőben 63 pontot dobtunk, ez nagyszerű, de nagyon nehéz is, ahogy az is, hogy a Falcót húsz pont alatt tartottuk az utolsó negyedben. Az viszont kicsit rosszul érint, hogy 87 pontot kaptunk idehaza.”

Milos Konakov, a Falco vezetőedzője

“Kemény, harcos csatát vívtunk, de nem lehet száz pontot kapni egy bajnoki fináléban. 63 pontot szerzett a második félidőben a Szolnok, közte 12 triplát, ezt nem engedhetjük meg a döntőben. Kielemezzük és megpróbáljuk kijavítani a hibákat a következő meccsen. Ez az aranycsata, a pillanatnyi forma dönt, két labdára voltunk a Szolnoktól az utolsó negyed közepén, de ekkor két személyi hiba, egy technikai hiba és egy hárompontos után elment a meccs.”

Férfi kosárlabda NB I

Döntő, 2. mérkőzés:

NHSZ-Szolnoki Olajbányász – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 100-87 (16-21, 21-19, 33-29, 30-18)
Szolnok: JOVANOVICS 22/6, Durham 2, LUKÁCS 12/9, Thomas 12/6, Wiggins 15. Csere: PALLAI 15/15, EADS 17/9, Pongó Máté 2, Révész, Rudner 3/3, Sebők, Kiss.
Falco: POT 16, Benke 10/3, TIBY 14/6, Kovács B., Krivacsevics 2. Csere: Keller Á. 2, Pongó Marcell 7/3, Tanoh Dez 5/3, PERL 25/3, Barac 6, Jordano, Varaszto.

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása: 1-1.

A 3. helyért, 2. mérkőzés:
Zalakerámia ZTE KK – Arconic-Alba Fehérvár 67-83 (13-26, 16-20, 18-20, 20-17)
    Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása: 2-0 az Alba javára.

Forrás: MTI / Nemzeti Sport

Először bajnok a DVTK női kosárcsapata!