Fővárosi Közgyűlés: ne változtassanak a jövő évi önkormányzati választási rendszeren!

Fővárosi Közgyűlés
Fotó: Huszár Dávid / Népszava

A Fővárosi Közgyűlés nem ért egyet azzal, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024-es általános választását megelőzően az önkormányzati választási rendszer “bármilyen átalakítására sor kerüljön”.

Wintermantel Zsolt: Karácsony Gergely tartozik a válasszal, mit ígértek a külföldi kampánypénzekért cserébe

Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalásában azt mondta, 2022-ben történt valami, aminek nem lett volna szabad megtörténnie: “kiderült, hogy amerikai és más forrásokból származó dollárokból és eurókból kampányolt a baloldal”. Konszenzus volt 1990 óta a magyar politikai pártok között abban, hogy külföldi befolyásszerző csoportok pénzéből vagy ilyen csoportok nyomásának eleget téve belpolitikai, közhatalmi pozíciókra nem pályázik senki – emelte ki.

Azt mondta, tavaly nyilvánvalóvá vált, hogy ez megváltozott, és a baloldal külföldi pénzből kampányolt, olyan pénzből, amely “teljesen egyértelműen” Karácsony Gergelyhez köthető.

“Mi az a nóta, amit Önök el akartak játszani külföldi megbízók megbízása érdekében a hatalom megszerzése esetén?” – kérdezte a politikus, aki azt is felvetette Karácsony Gergelynek, nem érzi-e úgy, hogy rendkívül kínos a hallgatása, és “tényleg arra játszik, hogy gyáva módon elviteti Perjésekkel és Tordaiakkal a balhét”.

A kormánypárti politikus beszélt arról is, hogy a fővárosi fenntartású Katona József Színház a Demokratikus Koalíció (DK) tagjainak kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosított. A DK a tagjai között hirdette is ezt a lehetőséget – tette hozzá.

Wintermantel Zsolt úgy fogalmazott, “párttagsági alapon kedvezményes belépő a közös adóforintjainkból fenntartott fővárosi intézményben”. Azt kérdezte Karácsony Gergelytől: mit gondol, ez-e az igazságos, átlátható, szabad Budapest; Budapest tényleg mindenkié vagy a DK-s párttagoké; mi alapján választotta pont a DK-t a színház; elítéli-e ezt a tevékenységét a színháznak.

A politikus beszédét követően a Fidelitas aktivistái egy olyan molinót tartottak fel, amelyen ezt állt:

“A Dollárbaloldal bemutatja: Nincs Karácsony Gyurcsány nélkül!”

A molinón a Grincsként ábrázolt Gyurcsány Ferenc DK-elnök mellett Karácsony Gergely és Tordai Csaba főpolgármesteri tanácsadó szerepelt. 

Karácsony Gergely a színházi kérdésre válaszolva kijelentette: ez egy szerencsétlen ügy, a Katona József Színházban jelenleg folyamatban van egy fegyelmi eljárás. Ugyanakkor – mint hozzátette – az igazsághoz hozzátartozik, hogy ilyen típusú kedvezményt már más intézményes partnerek számára is felajánlottak.

A főpolgármester ezt követően arról beszélt, Orbán Viktor miniszterelnök a saját kormányát a nindzsákhoz hasonlítja, akik – mint mondta – bérgyilkosok voltak, és a ravaszság, a lesből támadás, a kémkedés és az orgyilkosság eszközével dolgoztak.

“Ennél pontosabban én se tudnám leírni azt a kormányt, amelynek képviseletében Önök itt tulajdonképpen a képviselői esküjüket megszegve ennek a hatalomnak az érdekeit képviselik a város érdekeivel szemben” – fogalmazott Karácsony Gergely, majd azt sorolta, hogy a “nindzsakormány” milyen “lesből támadó eszközökkel” próbálja Budapestet “lehetetlen helyzetbe hozni”. 

Ezek közé sorolta, hogy az azonnali jogvédelemről szóló bírósági döntés ellenére a Magyar Államkincstár 5,5 milliárd forintot vett le a főváros számlájáról. Továbbá – mint mondta – hozzászoktak már ahhoz, hogy amikor kampány van, házkutatásokat tartanak a legbecsületesebb munkatársainál.

“A politikai szövetségesüket, a szélsőjobboldali Mi Hazánkat most pedig megkérik”, hogy nyújtsanak be javaslatot fél évvel a választás előtt a szabályok módosítására – tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint a vita arról szól, hogy a demokráciában vannak játékszabályok, például hogy ezeket nem módosítjuk “úton-útfélen minden percben”.

Szerinte a Fidesz gyáva módon manipulálja a szabályokat és görcsösen ragaszkodik a hatalom egy kis szeletéhez, ami nem jutott nekik. Képtelenek elviselni, hogy valami nem az övék. Ez tényleg (…) nindzsatempó” – fogalmazott Karácsony Gergely, majd azt mondta, ha harcolni kell, akkor “mi szamurájok leszünk a következő fél évben és megvédjük a budapestiek érdekeit” a kormánytól.

Ughy Attila (Fidesz-KDNP) minderre reagálva – “kaviárbaloldali osztrigazöldnek” nevezve Karácsony Gergelyt – azt mondta: a legalja ilyen módon a főpolgármesternek arról beszélnie, hogy a Fidesz-KDNP képviselői az esküjükkel szemben cselekszenek a Fővárosi Közgyűlésben, és ezt nem is fogadja el.

Wintermantel Zsolt arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy a szélsőjobboldalizást hagyja, hiszen ő korábban olyan jelölt mellett kampányolt, aki “judapestezett” és “tetűcsúszdázott”.

A testület szerdai ülésén Karácsony Gergely főpolgármester az első napirendi pontként tárgyalt személyi döntésekről szóló előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatát a képviselők 18 igennel, hat tartózkodás mellett fogadták el. A Fidesz-KDNP képviselői közül hárman nem szavaztak, hatan tartózkodtak.

A Fővárosi Közgyűlés határozatában emlékeztet arra, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottsága szerint az általános választások időpontját megelőző egy évben a választási rendszert nem szabad módosítani

A testület döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan 2024-ben is folyószámla-hitelkeretet vegyen igénybe. A képviselők 18 igennel, 11 tartózkodás mellett hagyták jóvá, hogy az OTP Bank folyószámla-hitelt nyújtson a fővárosnak úgy, hogy a maximális keret januárban 20 milliárd, februárban 30, márciustól szeptemberig pedig 40 milliárd forintos legyen. Szeptembertől a rendelkezésre álló hitelkeret 25 milliárdosra csökken majd.

A parkolási övezetekkel kapcsolatban, az egyes önkormányzatoktól érkezett javaslatok alapján a testület – 19 igennel, 9 tartózkodás mellett – módosította a parkolási rendeltet.

A IX. kerületben a “C” várakozási övezetet bővítik a Vágóhíd utca – Üllői út Könyves Kálmán Körút – Soroksári út által határolt területtel. A XI. kerületben az Őrmezői térség “D” várakozási övezetből “C” övezetbe kerül, a várakozási idő 3 órában történő maximalizálása érdekében. Továbbá a Hegyalja út – Budaörsi út – Zólyom köz – Zólyomi út – Radvány utca – Breznó köz által határolt területet – beleértve a határoló utakat is – továbbá a Nedecvár utca, Breznó köz és a Muskotály utca teljes hosszát bevonják “C” várakozási övezetbe. A XII. kerületben az Istenhegyi út – Németvölgyi út találkozásánál lévő területet átsorolják a “B” várakozási övezetből “A” övezetbe. A XIV. kerületben a “C” várakozási övezetet bővítik a Csömöri út – Rákospatak utca – Vezér utca – Egressy út – Lőcsei út – Szugló utca – Fűrész utca – Bosnyák utca – Lőcsei út – Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11-20. mögötti területet is bevonják a várakozási övezetbe.

A módosítás értélmében a Csepeli út városhatár és Lámpás utca közti szakaszon este 10 órától reggel 6 óráig kizárják a nehéztehergépjármű forgalmat.

A BKK-hoz kerül minden, ami taxi

A Fővárosi Közgyűlés mai döntése értelmében módosul a Taxirendelet: ismét egy kézbe kerül a taxikkal kapcsolatos feladatellátás – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Januártól újra a BKK mint fővárosi közlekedésszervező látja el az összes, taxitársaságokkal és taxikkal kapcsolatos önkormányzati feladatot. Emiatt “egyszerűbb, átláthatóbb lesz” a taxiszolgáltatással kapcsolatos ügyintézés és szabályozás, mert egy helyre kerülnek a hozzájárulásokkal és az előzetes igazolásokkal kapcsolatos teendők, továbbá az ellenőrzést, valamint a taxiállomás-létesítést és -üzemeltetést érintő feladatok – írták.

Emellett, tették hozzá, mindezen területeken egyértelműbbé válik a szabályozás, ezáltal egyszerűbbé válik az ügyintézés.

Korábban két fővárosi cég, a BKK és a Budapest Közút között oszlottak meg a taxiszolgáltatással kapcsolatos feladatok, azonban a Fővárosi Közgyűlés által szerdán elfogadott módosítás centralizálja az érintett tevékenységeket.

2024. január 1-től zavartalanul, de már a BKK részeként működik tovább az Asztalos Sándor úti ügyfélszolgálat.

A Fővárosi Közgyűlés az Aura Autistákat Támogató Közhasznú Egyesületet nyilvánította a “Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ” elnevezésű pályázat nyertesének

A főváros a közösségi költségvetés keretében a lakossági szavazás eredményeként 250 millió forintot biztosít a központ megvalósítására.

A központ célja, hogy az autizmusban érintettek életminősége javuljon, segítse őket képességeik kiaknázásában, támogatást nyújtson hozzátartozóik, környezetük részére. Az alapszintű oktatásból, továbbképzésből és a felsőoktatásból kikerülő autista fiatalok, felnőttek számára folyamatosan elérhető fejlesztő és közösségi programok és helyszín sem a fővárosban, sem az ország más területén nem működik állandó jelleggel, és ezt a hiátust hivatott a központ most orvosolni – olvasható az elfogadott javaslatban, amely szerint a központ VIII. kerületi Bíró Lajos utca 64. szám alatti bérelt ingatlanrészben kap majd helyet.

A nyertes egyesület, amely vállalja a központ létrehozását, kialakítását és hét évig tartó működtetését, feladatául jelölte meg az autizmus szempontú társadalmi érzékenyítést, vizuális és mozgásművészeti, zenei és más tevékenységeket felölelő közösségi és autizmus specifikus programok rendezését.

A képviselők a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság kezdeményezésére – közbiztonsági és bűnmegelőzési célból – mintegy 18 millió forintból 16 kamerát telepítenek a Lánchídra.

Döntés született arról is, hogy a Lánchíd mindkét végén lévő egy-egy kamerát, valamint a IX. kerületben a Soroksári út és a Kvassay Jenő út kereszteződésében, a Könyves Kálmán körút és a Mester utca kereszteződésében kihelyezett, jelenleg forgalomtechnikai funkciót ellátó kamerákat a továbbiakban bűnmegelőzési célú térfigyelő kameraként üzemeljék.

A közgyűlésen tárgyalták Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) XXII. kerületi polgármester azon indítványát, amelyben azt kezdeményezte, hogy még ebben az önkormányzati ciklusban megvalósíthatósági tanulmányt készüljön egy mobilgát létesítéséről a kerületben található Horgásztelep árvízi védelme érdekében.

A testület az előterjesztést a főpolgármester javaslatával módosítva fogadta el. Ebben az áll, hogy a közgyűlés nagy fontosságot tulajdonít a Horgásztelep árvízi védelmének, és az árvízi védekezés megfelelő eszközének kiválasztásához szükségesnek tartja a terület árvízvédelmi szempontú kitettségének vizsgálatát.

A testület Pikó András (Momentum) józsefvárosi polgármester kezdeményezésére a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Palotanegyedbe tervezett új campusa kapcsán – 18 igen szavazattal, 9-en nem szavaztak – kimondta azt, továbbra is támogatja a beruházást oly módon, hogy fenntartható, a zöldfelületek nagyságát érdemben növelő, a városszerkezetbe illeszkedő közösségi tér is jöjjön létre. A testület egyben felszólítja az építési és közlekedési minisztert, hogy az ügyben haladéktalanul kezdjenek meg társadalmi egyeztetést.

Forrás: BKK / MTI

Karácsony: Varga Mihály azonnal távozzon a kormányból!