Fókuszban Megyer és Káposztásmegyer közlekedésfejlesztése

Az újpesti térség közösségi közlekedésének hálózatfejlesztése volt a téma a legutóbbi BKK Agóra lakossági fórumon. A fővárosi közlekedésszervező szakemberei bemutatták többek között, hogyan létesíthető közvetlen összeköttetés Megyer és Káposztásmegyer I. lakótelep között, az érdeklődők pedig elmondták észrevételeiket, javaslataikat, és kérdezhettek a BKK szakembereitől.

Az év első BKK Agóra elnevezésű lakossági fórumát tartotta a Budapesti Közlekedési Központ. A kezdeményezés célja, hogy a Budapesten élők és közlekedők beszélgessenek azokkal a szakemberekkel, akik a várostervezéssel, a közösségi közlekedés fejlesztésével foglalkoznak.

A február 2-ai, pénteki találkozó kitűnő lehetőséget adott arra, hogy a BKK szakemberei megvitassák a káposztásmegyeri és megyeri lakosokkal a két városrészt érintő hálózati kérdéseket, illetve a tervezett változásokat. A BKK közösségi közlekedési szolgáltatásfejlesztési vezetője, Schulek Tibor bemutatta a tervezett három fő hálózati átalakítást.

A lakossági fórumon napirendre került

 a Megyer és Káposztásmegyer I. lakótelep közvetlen kapcsolatának megteremtése;

 a kapcsolat javítása Káposztásmegyer lakótelepen belül, illetve Békásmegyerrel, valamint

 a 12-es villamos meghosszabbítása a Lehel térig.

Fontosabb közlekedési csomópontok, iskolák, üzletek válhatnak elérhetővé

Az eseményen elhangzott, hogy régóta hiányzik Megyer kertvárosi része felől egy közvetlen buszkapcsolat a Káposztásmegyer I. lakótelep felé, ahol uszoda, számos új üzlet és oktatási intézmény is található. Több szülő hangsúlyozta, hogy sokat segítene, ha gyermekeik busszal közlekedhetnének a városrészek között, és nem kellene naponta akár többször is autóval megtenniük az utat. A BKK jelenleg több buszvonal meghosszabbítását is vizsgálja, amelyek pótolhatnák a hiányzó kapcsolatot. Emellett kérésként fogalmazódott meg, hogy a kerület a buszhálózat fejlesztésén túl a kerékpározási lehetőségeket is javítsa a két városrész között.

Kiemelt téma volt az akadálymentesítés: kerekesszékkel közlekedő lakosok is részt vettek a fórumon, akik elsősorban a villamos teljes akadálymentesítésével kapcsolatban fogalmazták meg észrevételeiket és javaslataikat. A 14-es villamos vonalán 2021 óta közlekedik alacsony padlós CAF-villamos, ám az összes megálló akadálymentesítése hosszabb távú fejlesztés keretében valósulhat meg. Kiderült, hogy egy új buszjárat indítása Káposztásmegyer felől Megyer és Újpest központi része felé azért lenne kedvező, mert a villamos teljes akadálymentesítéséig is alacsony padlós kapcsolatot biztosítana a metró és Újpest-központ felé.

Vonzóbb szolgáltatás a lakótelepen belül

A telt házas lakossági fórumon a BKK szakemberei elmondták még, hogy

• vizsgálják a 126-os, a 126A, valamint a 296-os és a 296A buszjárat jobb összehangolását annak érdekében, hogy ne legyenek kihasználatlan járatok, és vonzóbb szolgáltatást biztosítsanak a káposztásmegyeri lakótelepen belül, illetve Békásmegyer felé, továbbá

• felvetődött a 121-es autóbusz útvonalának lehetséges meghosszabbítása Rákospalota-Újpest vasútállomástól Káposztásmegyer, Szilas-patakig, így biztosítva a lakótelep belsőbb részeinek elérését.

Az újpesti térség hálózatfejlesztésének végső kialakítása előtt a BKK online társadalmi egyeztetést indít a honlapján, ahol azok is elmondhatják véleményüket a tervezett változtatásokról, akik a BKK Agóra eseményen nem tudtak részt venni.

Mit érdemes tudni a BKK Agóráról?

A főváros közlekedésszervezője tavaly tavasszal indított rendezvénysorozatot BKK Agóra elnevezéssel. Az első, áprilisi találkozón a résztvevők közösen kerestek megoldásokat a Várnegyed közlekedésének kihívásaira. Májusban a Lánchíd jövője került napirendre, június közepén a jármű- és villamoshálózat-fejlesztés, augusztusban pedig a Pesti alsó rakpart volt a fórum témája.

Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója így összegzett: „Folyamatosan vizsgáljuk, hogyan lehet a leghatékonyabban fejleszteni a fővárosi közösségi közlekedés hálózatát. A BKK Agóra eseménysorozat is azt mutatja, hogy kiemelt célunk az itt lakók és közlekedők igényeinek pontos megismerése, illetve a lakosok bevonása a döntéshozatalba, legyen szó egy új járatról, új megálló kihelyezéséről vagy egyéb hálózati finomhangolásokról. Ezért a BKK Agóra további kerületek és érintettek bevonásával folytatódik.”

Budapesti Közlekedési Központ