Remek játékkal négygólos győzelem Dél-Korea ellen

Sárpátki
Sárpátki Tamás (b) és a dél-koreai Ha Dzsongho kapus a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság második fordulójában játszott Magyarország - Dél-Korea mérkőzésen a Sparkasse Arenában. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar jégkorong-válogatott remek játékkal, 6-2-re győzte le a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság keddi játéknapján, így két forduló után százszázalékos.

A két csapat vasárnap egyaránt győzelemmel rajtolt: a magyarok Japánt 3-1-re, a dél-koreaiak pedig az élvonaltól tavaly búcsúzott szlovénokat verték 4-2-re. 

Don MacAdam szövetségi kapitány nem változtatott a sorokon, a kapuban ismét Bálizs Bence kezdett, és a közel ötszáz fős szurkolósereg újra remek hangulatot teremtett.

Azonban másfél perc után már az ázsiaiak vezettek: Li Jung Dzsun a kapu mögül visszatett pakkot közelről ütötte Bálizs lábai között a kapuba. Hat perc telt el, amikor Mihály Ákos dőlt ki egy fejre irányuló ütközés miatt, Park Dzsin Kju végleges kiállítást kapott. Az esetleges agyrázkódás kivizsgálása után a csatár visszatérhetett. 

Az ötperces emberelőnyben csak helyzetekig jutott a MacAdam-csapat, ugyanakkor furcsa volt, hogy a hosszú büntetés alatt kétszer is volt egy-egy perc kereskedelmi szünet, ami elvileg nem engedélyezett kiállításnál vagy tilos felszabadításnál, mert a vétkes fél játékosai így plusz pihenőhöz jutnak.

Azonos létszámban Papp Kristóf a kapu mögül szolgálta ki a rá bízott védőt időben eltoló Erdély Csanádot, Ha Dzsung Ho rosszul zárta a rövid sarkot, így a 14. percben megszületett az egyenlítő gól. A dán bajnokságban ezüstérmes magyar csatár két éve az egymás elleni legutóbbi vb-meccsen, Ljubljanában mesterhármast lőtt Dél-Koreának, és volt egy gólpassza is akkor.

A 17. percben Sofron István egy testcsellel rázta le hátvédjét, Li Don Kut, majd a kapuba bombázott. A gólerős támadó 2022-ben ugyancsak eredményes volt az ázsiai alakulat ellen. Még a szünet előtt mindkét kapus hatalmas bravúrral védett, így maradt a 2-1-es magyar vezetés.

A második harmad egy bődületes védelmi hiba miatt dél-koreai helyzettel kezdődött, Li Csong Min két próbálkozását azonban Bálizs hárította. A Mihály elleni szabálytalanságért kapott fórban a hátvéd Stipsicz Bence talált be, Erdély remekül takarta a kilátást Ha elől. 

Három perc múlva megint Erdély ment zavarni az úgynevezett piszkos zónába, és Sebők Balázs ütött gólt távolról. 36 másodperc múlva Mihály kapott jó ütemű passz a vb-újonc Ortenszky Tamástól, ezzel ő is eredményes lett.

A megroggyant ellenfél időt kért és kapust cserélt, ám ez sem segített, mert az üresen hagyott Erdély szinte “zsákolva”, a kapu torkából húzta be a korongot a gólvonal mögé felavatva Li Jon Szeungot. A második szünet előtt Galló Vilmos ült ki magas bottal lökésért, ez volt az első magyar emberhátrány. Azonban a nagy kedvvel játszó Erdély kiugrott volna, de visszahúzták, a megítélt büntetőt pedig a dél-koreai kapus botoskesztyűvel védte, így elmaradt a mesterhármas.

A harmadik harmadban a biztos vezetés tudatában főleg a védekezéssel törődött magyar csapat, a stáb mindenkinek igyekezett egyenlő részben elosztani a jégidejét. Rossz hír volt viszont, hogy Sofron térdelés miatt végleges kiállítást kapott. Az MTI értesülése szerint a szerda délelőtti fegyelmi bizottsági ülésen döntik el, hogy a magyar csatár kap-e eltiltást.

A kitörő Erdéllyel szemben megint szabálytalankodtak, de újfent elrontotta az emberhátrányos büntetőt. Az emberelőnyben Sin Szang Hun szépített, majd az egyre paprikásabb hangulatban sorra jöttek a kiállítások. Németh Kristóf a hajrában a felső lécet találta el, így maradt a 6-2.

Galló
Galló Vilmos (b) és a dél-koreai An Dzsinhi a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság második fordulójában játszott Magyarország – Dél-Korea mérkőzésen a Sparkasse Arenába. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

MacAdam szerint energikus volt a csapat

MacAdam szerint csapata remekül reagált a korán bekapott gólra, a játékosok a továbbiakban is tartották magukat az előzetesen megbeszéltekhez, majd a végén a biztos vezetés miatt a harmadik harmadban mindenki szinte egyenlő játékpercet kapott, így lehetett spórolni az energiával.

“Szinte végig energikusak voltunk. Hiába kerültünk hamar hátrányba, ez nem befolyásolta a játékunkat. Aztán a második harmadban is gyorsan ütöttünk több gólt, elhúztunk. A folytatás pedig egy igazi csata lett sok kiállítással. A végén mindenki játszhatott és pihenhetett is, mert a torna végén nem lesz mindegy, kinek mennyi energiája marad” 

– mondta az MTI-nek a kanadai szakvezető.

Sofron István a 46. percben kapott végleges kiállítást térdelés miatt, de nem ment el átöltözni, hanem felszerelésben, a pálya egyik kijáratánál figyelte a hátralévő időt.

“Remélem, nem kapok eltiltást, egy véletlen ütközésnek éreztem, és bízom benne, hogy játszhatok szerdán, hiszen az ellenfélben sok barátom, klubtársam játszik. Mindig egy plusz érzelmi töltet, ha a székelyek találkoznak” 

– jegyezte meg a csíkszeredai születésű csatár, aki ráadásul a Csíkszereda erőssége is.

Sofron a 2015-ös, feljutással zárult krakkói divízió I/A vb első két meccsét kihagyta eltiltás miatt, akkor egy németországi büntetése “húzódott át” a tornára.

Erdély Csanád viccesen megjegyezte az újságíróknak, nem örül annak ha szóba hozzák, hogy két gólja ellenére két büntetőt is kihagyott

“Emlékeim szerint nem volt olyan meccs, hogy két büntetőt is lőhettem, de vissza kell néznem. A két gólomnak viszont örülök, felemelő érzés, amikor a közönség örül a találatok után” – mondta a csapatkapitány. “Fontos volt, talán kulcsfontosságú is, hogy a gyorsan bekapott gól ellenére mi mehettünk előnnyel pihenőre az első harmad végén.”

A két gólpasszos Szabó Bence szerint a csapat az elmúlt napokban olyan karaktert mutatott, ami bizakodásra adhat okot. 

“Van egy célunk, így szeretnénk játszani. Azonban ami most történt, az a szerdai meccsen már nem számít. Most jön a pihenő, szerdán szokatlan időben kell játszanunk” 

– tette hozzá.

A 33 dél-koreai lövésből 31-et hárító Bálizs Bence úgy gondolja, hogy a csapat nagyon jól reagált az ellenfél frusztráltságára.

“Hiába kerültünk gyorsan hátrányba, ők nem tudtak élni ezzel a lélektani előnnyel, így fordítottunk, és később gyorsan lőttünk nekik még négy gólt. Egyre frusztráltabbá váltak, mi viszont nem dőltünk hátra, próbáltunk jól zárni hátul és kevés lehetőséget adni nekik” 

– nyilatkozott a norvég élvonal legjobb kapusának választott Bálizs.

Varga Balázs, aki ezúttal egy gólpasszt jegyzett, kiemelte, hogy most sokkal jobbak voltak a dél-koreaiaknál.

“A hamar bekapott gól ellenére az első harmad is jól sikerült, a második pedig még jobban, ott sok gólt lőttünk. A folytatásban az eredmény tartása volt lényeg és az, hogy az első két sor ne játsszon olyan sokat, hanem mindenki legyen jégen és ne fáradjon el nagyon, hiszen szerdán az első meccset játsszuk” 

– fogalmazott.

Jégkorong divízió I/A-világbajnokság

2. forduló:

Magyarország – Koreai Köztársaság 6-2 (2-1, 4-0, 0-1)
Gól:
 Erdély (14., 31.), Sofron (17.), Stipsicz (25.), Sebők (28.), Mihály (29.), illetve Li J. Dzs. (2.), Sin (49.)

Szlovénia – Románia 6-1 (1-1, 3-0, 2-0)

A magyarok szerdán 12.30-kor az eddig pont nélküli, 17 székellyel felálló román, pénteken a házigazda olasz, a szombati záráson pedig a szlovén válogatottal találkoznak. Az első két helyezett jut fel a 16 csapatos világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

Forrás: MJSZ / MTI

A japánok elleni győzelemmel kezdett a magyar jégkorong-válogatott