Finnország került az A divíziós ágra és Walesszel játszik

Finnország

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságra még három hely kiadó, amiért 12 ország indul harcba.

A finn labdarúgó-válogatott került az A divíziós ágra az Európa-bajnokság pótselejtezőjének csütörtöki, nyoni sorsolásán, melyen kialakult az is, hogy az egyes ágak döntőinek melyik ország nemzeti együttese lesz majd a házigazdája.

A pótselejtező résztvevőinek névsora a selejtezősorozat végeztével, a Nemzetek Ligája előző idényében elért eredmények alapján alakult ki.

Az NL élvonalát jelentő 16 válogatott közül mindössze Lengyelország és Wales nem jutott ki egyenes úton a kontinensviadalra, így ez a két gárda pótselejtezőn javíthat. 

Az A divíziós ágat viszont fel kellett tölteni: az egyik csapat a D divíziót megnyerő Észtország, míg a másik a másodosztályt jelentő B divízióból a sorsolás eredményeként Finnország lett. A pótselejtező elődöntőjében a lengyelek az észteket, Wales pedig a finneket fogadja, a finálét pedig a Wales-Finnország elődöntős párharc továbbjutójának otthonában rendezik majd.

A második vonal négy csoportgyőztese közül Izrael és Bosznia-Hercegovina nem kvalifikálta magát, hozzájuk Izland és Ukrajna csatlakozott, előbbi az izraeliekkel, utóbbi pedig a bosnyákokkal játssza majd a pótselejtezős elődöntőt idegenben. A sorsolás szerint a finálét a bosnyák-ukrán párharc továbbjutójának pályaválasztása mellett rendezik.

Az NL harmadosztályából a török és a szlovák csapat vívta ki egyenes úton a részvételt, előbbi csoportgyőztes volt, így legjobb csoportmásodikként Luxemburg csatlakozhatott a másik három első helyezetthez, a párosítást pedig nem is kellett kisorsolni: Georgia Luxemburgot, Görögország pedig Kazahsztánt látja vendégül az elődöntőben, a döntőt pedig majd a georgiai-kazah összecsapás továbbjutójának otthonában rendezik.

A pótselejtező három ágának elődöntőire március 21-én kerül sor, míg a három finálét, melyeken gazdára talál az utolsó három kiadó Eb-hely, március 26-án rendezik.

A selejtezősorozatból húsz válogatott – köztük a magyar – csatlakozott a házigazda Németországhoz.

Az Európa-bajnoki pótselejtező párosítása

A divíziós ág

Elődöntők:
Lengyelország-Észtország 
Wales-Finnország

B divíziós ág

Elődöntők:
Izrael-Izland
Bosznia-Hercegovina – Ukrajna 

C divíziós ág

Elődöntők:
Georgia-Luxemburg
Görögország-Kazahsztán

(MTI)

Bécsi szeletet csináltak a német labdarúgó-válogatottból