Bécsi szeletet csináltak a német labdarúgó-válogatottból

Marcel Sabitzer
Marcel Sabitzer. Fotó: ÖFB | Christopher Kelemen

Hiába váltott kapitányt a német labdarúgó-válogatott, Julian Nagelsmann-nal is hatalmas pofonba szaladt bele a jövő évi Eb házigazdája, noha a kiütés egy német játékos nevéhez fűződik.

Megalázó vereséget mért a bécsi Ernst Happel stadionban az osztrák válogatott a német nemzeti tizenegyre. Nem is annyira az eredmény volt lesújtó (2-0), hanem hogy a közelmúltban szövetségi kapitánnyá kinevezett fiatal edző, Julian Nagelsmann csapatát az osztrák ellenfél minden tekintetben felülmúlta.

A sors iróniája, hogy az osztrák válogatott élén az a Ralf Rangnick állt, aki korábban Németországban egy ideig Julian Nagelsmann mentora volt. Mint ahogy közvetve Ausztriát az is segíthette, hogy a hazai csapatban három olyan játékos is szerepelt, aki a Bayern Münchenben rúgta, illetve rúgja a labdát: David Alaba és Marcel Sabitzer korábban volt a bajorok játékosai, Konrad Laimer pedig az RB Lepizigtől a közelmúltban igazolt a müncheniekhez.

A német sajtó szerint a válogatott “lélektelen, szánalmas és reménytelen” játékot mutatott.

Valamennyi kommentár kiemelte, hogy a németek – a jövő nyári Európa-bajnokság házigazdái – idén katasztrofális évet zártak. Tizenegy mérkőzésből mindössze hármat sikerült megnyerni, ráadásul mindhármat más szövetségi kapitány – Hansi Flick, Rudi Völler, majd Nagelsmann – irányítása alatt.

A kép lesújtó, és bár az új edzőtől nem vártak azonnali csodát, egy, az Egyesült Államok elleni győzelem és egy mexikói döntetlen után előbb otthon a törökök, most pedig Bécsben az osztrákok ellen vereség következett. Ennél az Eb házigazdája számára jóval többre van szükség, különös tekintettel arra, hogy a Német Labdarúgó Szövetség elnöke szerint az Eb-döntőbe jutás a minimális cél.

A jelenlegi helyzetet a sajtó szerint a legtalálóbban az amúgy kiemelkedő tudású játékosnak tartott Leroy Sané piros lapja bizonyította. A Bayern München sztárja a második félidő elején 1-0-s állásnál dühtől elvakulva valósággal kiütötte ellenfelét, ami igencsak ritkaságnak számít a futballpályákon. Az incidens azonban értékelések szerint a harag mellett mindenekelőtt a frusztrációt, a kétségbeesést tükrözte. Ez a frusztráció, a kétségbeesés és az ötlettelenség mutatkozott meg szinte az egész csapat teljesítményén.

Aki komolyan hitte eddig azt, hogy a német válogatott kilenc évvel a legutóbbi világbajnoki cím után még mindig a világklasszisok között van, az téved, az rossz úton jár. Hansi Flicknek – mint az egyik sportportál utalt rá – nem sikerült tizenegy játékosból csapatot alkotnia. A jelek szerint Julain Nagelsmannak is óriási problémái vannak ezzel.

A némettel szöges ellentétben a fellegekben járt az osztrák sajtó. Egybehangzó értékelések szerint megérdemelt és rangos győzelemmel zárta az együttes az idei amúgy is sikeres évet. Az osztrák mérleg hét győzelem, két döntetlen és egy vereség. Nem véletlen, hogy az Ernst Happel stadionban a 46 ezer nézővel fergeteges bulit rendeztek a győzelem után.

Ralf Rangnick szövetségi kapitány mindennek ellenére szerényen értékelt. 

“Sok mindent jól csináltunk a labdával, de nem volt minden tökéletes. Különben nagyobb arányú győzőmet arathattunk volna” – fogalmazott.

Az osztrák válogatott Anglia mögött csoportmásodikként jutott ki a németországi Eb-re.

Ausztria – Németország 2-0 (1-0)
Gól:
 M. Sabitzer (29.), C. Baumgartner (73.)
Kiállítva: Leroy Sané (49., Németország)

Forrás: Infotart

Marco Rossi: aki küzd, annak a szívében nincs vereség