Fábián Bettina olimpiai kvótás nyíltvízi úszásban

Fábián és Szimcsák
A 12. helyezett Fábián Bettina (b) és a 26. helyezett Szimcsák Mira a női nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye után a dohai vizes világbajnokságon. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fábián Bettina olimpiai kvótát szerzett, mivel 12. helyen zárt a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a dohai világbajnokság szombati napján.

A 19 éves magyar versenyző óriási versenyben, 1:57:36.5 óra alatt teljesítette a távot, melyen a legjobb 13 jutott biztosan indulási joghoz a párizsi ötkarikás játékokra.

A viadal másik magyar résztvevője, Szimcsák Mira 1:58.37.5 órás idővel 26. lett, a számot pedig a holland Sharon van Rouwendaal nyerte, aki a 2022-es, budapesti sikere után másodszor diadalmaskodott az olimpiai számban.

Gyönyörű környezetben, a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra 947 konténerből felhúzott stadion, illetve egy gigantikus méretű tengerjáró hajó “ölelésében” ugrott vízbe a 71 fős mezőny, amelyben Fábián Bettina a 29-es, Szimcsák Mira pedig a 40-es rajtszámot kapta.

A mezőnyben ott volt a tavalyi, Fukuokában rendezett vb első három helyezettje, így a már olimpiai indulónak számító címvédő német Leonie Beck, illetve az amerikai Katie Grimes. Rajtuk kívül a legjobb 13, illetve kontinensenként további egy úszó szerezhetett párizsi kvótát olyan országból, amely rendelkezett indulási joggal.

A versenyzőknek hat 1660 méteres kört kellett megtenniük, ezúttal “klasszikus” nyíltvízi körülmények között, ugyanis a kifejezetten kellemes, 22 Celsius-fokos hőmérséklet mellett az erős szél komoly hullámokat kavart a vízben. A körök egyik felében éppen szembe, a másik részében pedig hátulról kapták a hullámokat a versenyzők.

A táv feléhez érkezve mindkét magyar ott volt az olimpiai helyekért küzdő élmezőnyben

A Fukuokában kilencedik Fábián, akinek felkészülését januárban egy tüszős mandulagyulladás nehezítette, a 16., az élete első felnőtt vb-jén szereplő Szimcsák pedig a 17. helyen tempózott.

Az utolsó, mindent eldöntő körnek hasonló pozícióból vágtak neki a magyarok, óriási csata volt az élbolyban. A hajrában Szimcsák kissé lemaradt, Fábián azonban láthatóan rákapcsolt, és az utolsó fordulónál már 12. volt. A befutónál a holland sztár, a riói olimpiai bajnok Sharon van Rouwendaal kiélezett küzdelmet vívott a spanyol Maria De Valdesszel és végül egyetlen tizedmásodpercnyi különbséggel diadalmaskodott. 

Nem sokkal mögöttük érkezett meg egy kisebb csapat Fábiánnal, akit már elsőre is 12. helyen rangsorolt az időmérő, de ez csak néhány perccel később a célfotó elemzése után vált hivatalossá, ahogy a fiatal magyar ötkarikás szereplése is.

“Gyakorlatilag az egész verseny alatt hatalmas volt a verekedés, minden egyes fordulónál lenyomtak a víz alá. Volt, hogy hosszú másodpercekig a fulladással küzdöttem. Ehhez képest viszont összességében szép lett a vége, nagyon sokat jelent nekem ez a helyezés”- mondta a vegyes zónában Fábián Bettina.

“Mindenféleképpen” – válaszolta az MTI-nek a magyar csapat legfrissebb kvótása arra a kérdésre, hogy ez volt-e pályafutása legkeményebb néhány hete. 

“Egyáltalán nem volt zökkenőmentes a felkészülés, de ez az, ami erősebbé tett, és arra sarkallt, hogy soha ne adjam fel. Nagyon nehéz volt végig a verseny, de ezzel egy pillanatra sem foglalkozhattam, hiszen évek óta ezért küzdök. Úgy voltam vele, hogy ezt a két órát már valahogyan csak kibírom”.

“Rég izgultam ennyire egy verseny előtt és alatt, na és ez a célfotó a végén! Hihetetlen akaraterő van Bettinában, egy betegség után jött vissza így, ez egészen elképesztő. Minden képzeletet felülmúlt. Ha egészségesen készül, ez nem meglepetés senkinek, de így, ilyen körülmények után óriási bravúr. Elképesztően büszkék vagyunk rá, irány Párizs!” – mondta a Ferencvárosi TC szakosztályvezetője, Orosz Andrea.

“Ezt mondtam neki is, egy hős, egy igazi hős! Ez az akarat próbája volt és Betti csillagos ötösre vizsgázott! Taktikus versenyzéssel végig az élmezőnnyel úszott és várta az alkalmat, hogy a végén egy jó helyezkedéssel kiharcolja a legjobb 13 hely egyikét. Megvan a jegyünk Párizsba! Innen már nincs megállás” – nyilatkozta a FradiMédiának edzője, Kutasi Gergely.

Szimcsák Mira a hajráról szólva elárulta, az utolsó fordulónál olyan keményen lenyomták a víz alá, hogy rengetegen átúsztak fölötte, így nem volt esélye odaérni a legjobbak mögé.

A nyíltvízi úszók küzdelmei vasárnap a férfiak olimpiai számával folytatódik, a magyar színeket a már biztos kvótás, a legutóbbi vb-n ezüstérmes Rasovszky Kristóf, továbbá Betlehem Dávid képviseli.

Nyíltvízi úszás, női 10 km, világbajnok:

   Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 1:57:26.8 óra
2. Maria De Valdes (Spanyolország) 1:57:26.9
3. Angelica Andre (Portugália) 1:57:28.2
…12. FÁBIÁN BETTINA 1:57:36.5
…26. SZIMCSÁK MIRA 1:58.37.5

Forrás: Fradi.hu / MTI

A nyíltvízi úszók és a vízilabdázók szállíthatják a vizes világbajnokság magyar érmeit