Elekes Enikő aranyérmes a szumó-világbajnokságon

Elekes Enikő
Elekes Enikő. Fotó: Róth Tamás

Elekes Enikő megszerezte Magyarország első női világbajnoki címét a Tokióban rendezett szumó-világbajnokságon. 

A Magyar Sumo Szakszövetség tájékoztatása szerint a KSC 19 éves sportolója vasárnap a női 65 kilósok elődöntőjében lengyel riválisát könnyedén felülmúlva jutott be a fináléba, melyben kisebb meglepetésre tajvani szumóssal kellett megküzdenie az aranyéremért. Elekes folytatta idei remek sorozatát és az U20-as birkózó Európa-bajnoki, illetve vb-cím mellé szumó arannyal bővítette az éremkollekcióját.

A program zárásaként a Molnár Tamás, Végh Artúr, Pap Arnold összeállítású férfi csapat legyőzte a briteket, majd vereséget szenvedett a mongolóktól.

A vigaszágon a finneket és a lengyeleket múlta felül, a bronzmérkőzésen pedig 2-1-re kikapott a georgiai válogatottól, így ötödikként zárta a világbajnokságot a japán fővárosban.

Jocha Károly helyszíni jelentése Japánból

Alapvetően jó eredményeket hozott a szumó-vb második, befejező napja Tokióban. Elekes Enikő a papírformát igazoló aranyérme  mellett számos, magas helyezés is született, több versenyszámban pedig valóban hajszálon múltak a még jobb végső pozíciók.

Természetesen a Kőbánya SC-ben szumózó, kiváló eredményekkel rendelkező fiatal hölgy végső győzelme lendít nagyot az összesített mérlegen. Feltehetően az ő véleménye érdekli leginkább a sportbarátokat.

“Mindenki tudja, hogy alapvetően birkózó vagyok, a szumóra külön nem készülök és csak akkor veszek részt szumó versenyen, ha az nem ütközik a birkózásban rám váró feladatokkal –  hangsúlyozta Enikő. – Örülök, hogy  a birkózó fogásskálám elégségesnek bizonyult a 65 kilósok mezőnyében.  Egyébként most is a birkózás kínálta lehetőségek járnak a fejemben,  hiszen tavasszal nagyon nehéz döntést kell meghoznom. Az alapozás végére el kell döntenem, hogy fogyasztok-e 66-67 kilóról a 62 kilósok közé vagy felmegyek a 68 kilósok súlycsopportjába, mert az olimpiai kvalifikáción mindenképpen szeretnék elindulni. Szumóra máskor is kapható leszek, de ehhez ilyen szerencsés időpontban kell rendezzenek nemzetközi verset,  mint ahogy ez mos kijött.”

Elekes
Elekes Enikő. Fotó: Róth Tamás

A junior férfiaknál a tököli Gyuricza Marcell meggyőző birkózással lett bronzérmes szombaton

“Én is alapvetően a birkózásból “érkeztem” – mondta a mokány “sűrű” srác, aki szerdán lesz 18 éves, tehát még bőven van ideje ahhoz, hogy kifussa magát. – Ivancsics Géza bácsinak köszönhetem, hogy megszerettette velem a nehézatlétikai sportágakat, a birkózást és a szumózást egyaránt. A szumót jó kiegészítésnek tartom, ezért is versenyzek ebben a sportágban is, mert ezt abszolút amatőr körülmények között teszem. Birkózni már évek óta a mátyásföldi Kertváros SE versenyzőjeként indulok, mert szűkebb hazámban, Tökölön nincs birkózó szakosztály. Aki valami kicsit is komolyan csinál a sportban, annak vannak ötkarikás álmai is, én sem vagyok ezzel másként. Egyelőre annyit, hogy szabadfogásúként szeretnék kijutni a 2028-as játékokra. Ha ez sikerül, akkor esetleg többről is lehet majd szó.”

A felnőtt férfiak csapatversenyében a remélt 3. hely, a bronzérem helyett csak az 5. hely jött össze. A csapat legeredményesebbje, a 205 centiméteres, Pécsi illetőségi Pap Arnold ennek ellenére elégedett hangot ütött meg.

“Nem volt túlfeszített várakozás a bronzérem megszerzése, tényleg nagyon közel voltunk ahhoz – mondta Pap Arnold. – Egy kivételével valamennyi összecsapásomon nyertem, viszont egy vesztes meccs pontja hiányzott a legjobban. A mongolok ellen ugyanis “bennragadtam” az ellenfél egy támadásában, aki túl mélyen ért el sikerrel, ahonnan már nem tudtam őt “felhozni”. Egyébként is jó az alaphangulatom, mert a 14 hetes kislányom szépen, folyamatosan fejlődik. Jómagam pedig Buzás Patrik barátommal együtt részt vehetek Szaúd-Arábiában a Küzdősportok Világjátékán, ahol minden versenyszámban a kvalifikációkat követően a legjobb 16 versenyző indulhat. Én egyébként azon ritka kivételek egyike vagyok, aki csak szumózik, mivel a birkózás felső súlyhatárát képtelen voltam tartani. Most már 147 kilót nyomok a mérlegen.”

Kovács János, a válogatott keret edzője nem a nyilatkozatok embere

“Mit is mondhatnék – tette fel magának a kérdést. – Alapvetően rendben vannak az eredmények, ami persze nem jelenti azt, hogy egy-két hetedik hely például nem lehetett volna minimum ötödik. Unatkozni nem érek rá, én a szakmámban minden nap dolgozom, s amellett tartok esténként edzéseket. Ráadásul – ha igaz – én is utazom a két szumóssal a néhány éve még elérhetetlen úti célt jelentő Szaúd Arábiába.”

A zárónapon meglátogatta a magyar csapatot a tokiói Magyar Nagykövetség attaséja, Bagdy Tóth Marcell, aki hosszasan elbeszélgetett Sipos Árpád csapatvezetővel és több csapattaggal is.

(jochapress)

Gyuricza Marcell bronzérmes a szumó világbajnokságon