Csomósék balesete után Östberg nyerte a Rally Hungaryt

Az addig az összetett élén álló Csomós Miklós, Bán Viktor páros utolsó előtti szakaszon elszenvedett balesete után a Mads Östberg, Patrik Barth norvég, svéd kettős nyerte vasárnap a Rally Hungaryt, a rali Európa-bajnokság  (ERC) Nyíregyházán és környékén rendezett szezonzáró viadalát.

    Csomósék szombaton több mint 22 másodperces előnyt autóztak ki maguknak, így a vasárnapi négy szakasznak úgy vághattak neki, hogy elsősorban az előnyük megtartására van szükségük a végső diadalhoz. A reggeli első, a hétvége kilencedik gyorsaságiján a magyar duó még nem lassított, a legjobb időt érte el, ezzel 23.5 másodpercesre duzzadt az előnye, melyből aztán a következő etapon kicsivel több mint 15 másodperc maradt meg, mert a páros ott csak 10. lett.


    A futam 11. gyorsasági szakaszát aztán Csomósék nem tudták befejezni, így Östberg ölébe hullott a vezető pozíció, a rutinos, 2020-ban WRC2-es világbajnok norvég pilóta pedig innen már nem hibázott és megnyerte a Rally Hungaryt.


    “Lesodródtunk egy balos kanyarban, ahol egy kis fa belógott és felborított minket. Pedig próbáltuk biztonságosan lehozni ezt a két szakaszt. Nagyon csalódott vagyok” – nyilatkozta Csomós.


    Az Európa-bajnoki értékelésben a győztes Östberg mögött a friss és kétszeres magyar bajnok Vincze Ferenc zárt másodikként, míg a dobogó alsó fokára a lett Martins Sesks, Renars Francis duó állhatott fel.


    A verseny a HUMDA országos ralibajnokság idei szezonjának zárófutama is volt, melyet így Vincze nyert meg. A magyar bajnoki viadal értékelésében a Nyíregyházán 2019-ben Eb-futamgyőztes, most az Eb-mezőnyben ötödikként végző Turán Frigyes, Farnadi Ágnes kettős lett a második, míg a Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt páros a harmadik.

    Végeredmény, Rally Hungary, Nyíregyháza (12 gyorsasági szakasz, 180,22 kilométer, a dobogósok):
1. Mads Östberg, Patrik Barth (norvég, svéd, Citroen C3) 1:37:40.2 óra
2. Vincze Ferenc, Percze Nándor (Skoda Fabia Evo) 12.8 másodperc hátrány
3. Martins Sesks, Renars Francis (lett, Skoda Fabia RS) 1:26.2 perc h.

Forrás: Egyszer már láttam autót & MTI