Gyuricza Marcell bronzérmes a szumó világbajnokságon

Gyuricza Marcell
Gyuricza Marcell. Fotó: JochaPress

Jocha Károly helyszíni jelentése Japánból

Bár a szumó egyelőre nem feszegeti az olimpiai program kereteit, azért az mégis megtisztelő, hogy a 24. Sumo Világbajnokság műsorfüzetébe az első ajánlót maga a NOB elnöke, a korábbi olimpiai bajnok dr. Thomas Bach írta. Rá is fér a felfelé igyekvő sportágra a biztatás, hiszen a juniorok szombati nap programját végignézve még bőven van hova fejlődnie a 28 ország legjobbjait a dojóra vonzó vb-nek.

Magyar részről két indulónak drukkolhatott a kis létszámú, de annál hangosabb mini-magyar kórus

Kemény hangú biztatással küldték a küzdőtérre a junior nők 60 kilogrammos súlycsoportjában benevezett érdi Bajler Kittit. A egyik legerősebb európai szumós nemzet, Ukrajna sportolója volt az ellenfél, akivel az érdi diáklány szumóban már hosszabbnak számító csatát vívott, többnyire ő irányított, de nem volt érdemi különbség a két rivális között. Pavlicsenkót végül sikerült kitolnia, ami a győzelmét is jelentette egyben.

A 2. fordulóban az indiai Bhalekar jött vele szemben, akit hamar, meggyőző fölénnyel küldött végleges pihenőre. Mivel a vigaszágon versenyben maradt, így megérte a 3. fordulót is. Ott egy másik, komoly szumós nemzet, Lengyelország versenyzője következett a 13 fős mezőnyben. 

A magasabb lengyel ellen Kittinek igazán csak lábramenéssel lehetett volna esélye, de ezt a pozíciót nem tudta kierőltetni. A lengyel végül egy konkrét dobással tett pontot a meccs végére. Kitti így a 7. helyen végzett.

A junior férfiak között is egy magyar legény próbálhatott szerencsét, a tököli Gyuricza Marcell személyében

Az erős és kellően vagány Gyuricza Marcell előbb az észt Zadoroznojt verte másodpercek alatt, majd a folytatásban is eredményesen meccselt. Annak ellenére sikerült nyernie, hogy ellenfele, a grúz Akubardia meccs közben vitatható módon jól orrba vágta képviselőnket. 

Az újabb győzelmet követően hosszas jegelés után a színesbőrű, az előzőek során nagyon nagy erőről tanuságot tevő Oliveirával kellett farkasszemet néznie. Kölcsönös fogáskeresések után egy kombinációban valóban csak hajszállal nyert a brazil.

Így Marcell döntő helyett a bronzéremért harcolhatott, amit az ukrán Ziletszkijnek “eladott” minőségi csípődobással a maga javára döntött el, így bronzérmet vehetett át az ünnepélyes eredményhirdetéskor.

Vasárnap a felnőtt férfiak és nők egyén versenyszámai mellett a csapatbajnokságokra is sor kerül. A monstre program az ígéretek szerint 9 órakor kezdődik, de a hatalmas forgalom miatt már 6.45-kor indulnia kell a busznak. A csarnokig esedékes 34 kilométer megtételéhez ma 75 helyett 120 percre volt szükség.

(jochapress)

Október 16-ig lehet nevezni a Kolonics György-emlékfutásra