Csoportgyőztesként negyeddöntős a női 3X3-as kosárválogatott Debrecenben

Kiss Virág
Kiss Virág és Sara Madera. Fotó: FIBA / Vaclacv Mudra

A magyar női válogatott 19-18-ra kikapott Olaszországtól szombaton a debreceni 3×3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtornán, ennek ellenére csoportgyőztesként bejutott a negyeddöntőbe.

A Nagytemplom előtti Kossuth téren felállított, csaknem ezer fős arénában csütörtökön az első hazai érdekeltségű mérkőzésen a női válogatott 21-16-ra verte Izraelt, majd 13-11-gyel bizonyult jobbnak az Európa-bajnok hollandoknál. A nemzeti csapat két sikerrel a D csoport élén állt, a negyeddöntős részvétele azonban még nem volt biztos, mivel az eredmények szerencsétlen alakulása folytán az is elképzelhető volt, hogy végül csak harmadik lesz a kvartettben, ami a kiesést jelentette volna. Annyi ugyanakkor már bizonyos volt, hogy csoportelsőségnél a nyolc között Csehország következik, a második hely esetén pedig a torna favoritjának tartott Kanada lenne az ellenfél.

A női csoportkör folytatására két napot kellett várni, és szombaton sem lehetett panasz a hangulatra, Földi Attila szövetségi kapitány együttese minden eddiginél hangosabb ünneplés közepette vonult be a pályára. A nézőtér zsúfolásig megtelt, és még a lépcsőkön sem akadt már szabad hely. Az utolsó ellenfél a D jelű négyesben az ötvenszázalékos mérleggel álló Olaszország volt, amely szinte végig vezetett a magyarok ellen, a Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia, Szabó Fanni összetételű gárda 4-3 után már nem tudott előnybe kerülni. A hazaiak legjobbja a szélvészgyors Papp lett 7 ponttal.

A magyarok ennek ellenére megnyerték a D jelű négyest, mivel az olaszok csak akkor kelülhettek volna eléjük, ha több mint négy ponttal nyernek. 

A Magyarország-Csehország negyeddöntő vasárnap 15.50 órakor kezdődik

Földi Attila szakvezető azzal kezdte nyilatkozatát az MTI-nek, hogy nyerni szerettek volna, de végeredményben nem lehetnek elégedetlenek a helyzetükkel.

“Kicsit az elején rezgett a léc, és kicsit elegem van az olaszokból, mert minden bejött nekik ma. Ezzel együtt ha valaki előtte azt mondja, hogy csoportelsők leszünk, biztosan aláírom. Elkerültük Kanadát, de mostantól már nem lesznek könnyű meccseink”  – jelentette ki a kapitány.   

Tisztában voltunk a számokkal, hogy mennyivel nem szabad kikapni, de ez nem volt teher” – jelentette ki Papp Klaudia

“Kikaptunk, de megmutattuk, hogy milyen a magyar virtus, és a lényeg, hogy ott vagyunk a negyeddöntőben, illetve hogy elkerültük Kanadát”

– tette hozzá a Sopron Basket irányítója. 
Böröndy
Böröndy Vivien. Fotó: FIBA / Vaclacv Mudra

Búcsúzott a férfi válogatott

Csirke Ferenc szövetségi kapitány együttese a pénteken 21-14-re kikapott Izraeltől, majd bravúrral 21-19-re verte az előzőleg esélyesebbnek tartott Puerto Ricót. Így az Ivosev Tamás, Demeter Attila, Komma László, Rosics Urosösszetételű gárda annak a tudatában lépett pályára szombat este a Nagytemplom előtt az osztrákok ellen, hogy győzelemmel negyeddöntőbe jut, vereség esetén viszont befejezi szereplését a kvalifikációs tornán.

A házigazdák csak 1-0-ig vezettek, utána hamarosan “kinyílt az olló”, és az ellenfél 4-1-re fordított. Innentől a magyarok csak futottak az eredmény után, és a torna egyik leggyorsabb mérkőzésén végül 4:35 perccel a rendes játékidő vége előtt kialakult a végeredmény. A nemzeti csapat legjobbja Demeter lett hét ponttal.

Csirke Ferenc azzal kezdte nyilatkozatát az MTI-nek, hogy az osztrákok megmutatták, hogy kell játszani a 3×3-as kosárlabdát.

“Ők öt éve együtt vannak, folyamatosan játékban vannak, mi évente két hetet találkozunk. Az első lépés felfelé az lenne, hogy csinálni kell egy csapatot, egy állandó 3×3-as keretet. Ki kell mondani, hogy amíg profik ellen állunk ki 5×5-ös játékosokkal, addig nincs sok esélyünk” – jelentette ki a kapitány.

3X3-as kosárlabda olimpiai selejtező

3. forduló:

Nők, D csoport:

Olaszország-Magyarország 19-18
A magyar pontszerzők:
 Papp 7, Kiss 5, Szabó 5, Böröndy 1

Hollandia-Izrael 21-18

A végeredmény: 1. (és negyeddöntős) MAGYARORSZÁG 2 győzelem/3 mérkőzés (52 dobott pont), 2. (és negyeddöntős) Olaszország 2/3 (49), Hollandia 2/3 (45), 4. Izrael 0/3

Férfiak, B csoport:

Ausztria-Magyarország 21-14 
A magyar pontszerzők:
 Demeter 7, Komma 3, Ivosev 3, Rosics 1

Izrael-Puerto Rico 18-13

A végeredmény: 1. Ausztria 2 győzelem, 2. Izrael 2, 3. MAGYARORSZÁG 1, 4. Puerto Rico 1
    Két csapat azonos pontszámánál az egymás elleni eredmény rangsorol.

Mindkét nemnél csoportonként az első két csapat került a vasárnapi negyeddöntőbe, s a zárónapon rendezik az elődöntőt, a bronzmérkőzést és a finálét is. A hajdúsági viadalról az első három-három együttes mehet majd az olimpiára.

(MTI)

3X3-as kosárlabda: a férfiak egy győzelemmel és egy vereséggel zárták a napot

Második mérkőzését is megnyerte a női 3X3-as kosárválogatott Debrecenben