Második mérkőzését is megnyerte a női 3X3-as kosárválogatott Debrecenben

Kiss Virág
Kiss Virág

A magyar női válogatott a második mérkőzését is megnyerte csütörtökön a debreceni 3×3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtornán, így nagy lépést tett a negyeddöntőbe jutás felé.

A Nagytemplom előtti Kossuth téren felállított, csaknem ezer fős aréna kellemetlen emlékeket ébreszthetett a közönségben, hiszen 2021-ben a magyar válogatottak épphogy lemaradtak a tokiói játékokról, ráadásul a nők utolsó másodperces kosárral kaptak ki a döntőben.

A nőknél Földi Attila szövetségi kapitány együttese a D csoportban Izraellel kezdett, Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia, Szabó Fanni felállásban. A gárda – melyben akkor még a honosított Mompremier Beatrice szerepelt, őt váltotta Kiss Virág – április közepén csak az elődöntőig jutott Hongkongban az első selejtezőn, ahonnan a tornagyőztes szerzett ötkarikás indulási jogot.

A szerdai felhőszakadás után – amely miatt a szervezők még azt is kilátásba helyezték, hogy hasonló időjárás esetén az Oláh Gábor utcai csarnokba viszik a selejtezőt – mindenki megkönnyebbülten fogadta, hogy napos-szeles időben rajtolt el a torna. A magyarok első meccsére nagyjából megtelt az ideiglenes aréna, az ellenfél a csoportból előzetesen leginkább verhetőnek tartott Izrael volt. 

A találkozó elején hazai részről főként Böröndy jeleskedett, majd a magyarok 4-3-nál Papp kosarával vezettek először. Innentől már nem is engedték ki a kezükből az irányítást, 10-9 után egy 5-0-ás rohammal megtörték az alacsonyabb szerkezetű ellenfelet, majd a 194 centis Kiss ellenállhatatlan játékával sikerült idő előtt lezárni az összecsapást: 21-16-nál még 9,5 másodperc lett volna hátra. 

A válogatott legjobbja az újonc Kiss Virág lett hét ponttal

Kiss Virág

“Egy hete álltam edzésbe 3×3-ban, és nagyon más ez a játék az 5×5-höz képest” – mondta mosolyogva az MTI-nek a meccs hőse. 

“Ott az ember picit kiállhat a sarokba pihenni, vagy nem megy el egy pick and rollra, de itt nincs megállás, ami nagyon fárasztó. Szerintem jól adaptálódtam ehhez a játékhoz, a lányok sokat segítettek. Nagyon élvezem, és hihetetlen a hangulat” 

– tette hozzá a török Mersin centere.

A hangulatra a folytatásban sem lehetett panasz, Földi Attila szövetségi kapitány együttese ismét hangos ováció közepette vonult be a pályára

Az ellenfél ezúttal az Európa-bajnok Hollandia volt, amely este 13-9-re legyőzte az olaszokat. A Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia, Szabó Fanni összetételű gárda állta a sarat az időnként durván játszó riválissal szemben, a meccs kiélezettségét jelzi, hogy egyszer sem volt két pontnál nagyobb a különbség. A találkozó derekán 8-6-ra vezettek a hollandok, de ezután már csak három pontot tudtak összehozni, főként a házigazdák emberfeletti védőmunkája miatt. A magyaroknál a a szélvészgyors Papp és az újonc Kiss is négy ponttal zárt.

A nők harmadik csoportmeccsére szombaton 20.45-kor kerül sor az olaszok ellen

“Elégedett vagyok a küzdőszellemünkkel, de ebben sosem kételkedtem” – kezdte értékelését az MTI-nek Földi Attila

“Sajnos még nem jutottunk tovább, mert még mindig előfordulhat, hogy három csapat is két-két győzelemmel áll, akkor pedig a több dobott pont fog rangsorolni. Ma fizikálisan felnőttünk a feladathoz, és revánsot vettünk a hollandok ellen, akik az egyik legalattomosabb csapat, korábban előfordult, hogy sportszerűtlen hibával sérülést okoztak nekünk, úgyhogy több szempontból is örülök ennek a sikernek.”

A kapitány közölte, fontos lenne az olaszok elleni győzelem is szombaton, mert akkor csoportelsőként valószínűleg sikerülne a negyeddöntőben elkerülni Kanadát, amely talán a legerősebb csapat a mezőnyben.

“Persze a vélhetően második litvánokkal sem lenne könnyű dolgunk, de talán egy fokkal egyszerűbb lenne a helyzetünk. De Debrecenben vagyunk, bármi megtörténhet, menni kell tovább”   

– tette hozzá.  
Szabó Fanni

Pénteken magyar részről a férfi válogatotté lesz a főszerep, Csirke Ferenc szakvezető gárdája – Ivosev Tamás, Demeter Attila, Komma László és Uros Rosics – Izraellel vívja az első meccsét, majd Puerto Rico következik. Szombaton Ausztria ellen zárul majd a csoportkör.

Mindkét nemnél csoportonként az első két gárda jut tovább a vasárnapi negyeddöntőbe, s a zárónapon rendezik az elődöntőt, a bronzmérkőzést és a finálét is. A hajdúsági viadalról az első három-három együttes mehet majd az olimpiára.

3X3-as kosárlabda olimpiai selejtező

Nők, D csoport:

Magyarország-Hollandia 13-11
A magyar pontszerzők:
 Kiss 4, Papp 4, Szabó 3, Böröndy 2

Magyarország-Izrael 21-16
A magyar pontszerzők:
 Kiss 7, Papp 6, Böröndy 4, Szabó 4

Hollandia-Olaszország 13-9
Olaszország-Izrael 21-11

Az állás: 1. MAGYARORSZÁG 2 győzelem/2 mérkőzés, 2. Hollandia 1/2, Olaszország 1/2, Izrael 0/2

(MTI)

Telt házra számítanak Debrecenben a 3×3-as kosárlabda kvalifikációs tornán