3X3-as kosárlabda: a férfiak egy győzelemmel és egy vereséggel zárták a napot

Ivosev Tamás
Ivosev Tamás. Fotó: Vaclav Mudra

A magyar férfi válogatott megnyerte a második mérkőzését pénteken a debreceni 3×3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtornán, 21-19-re verte Puerto Ricót, így élnek a negyeddöntős reményei.

A hajdúsági városban a szervezők, játékosok és szurkolók is folyamatosan az időjárást figyelték pénteken, mivel a meteorológusok zivatarokat és felhőszakadást jósoltak a Dunántúlra. Napközben hol szemerkélt, hol zuhogott az eső, emiatt a magyar férfi és női válogatott is fedett helyszínen, a nagyerdei Oláh Gábor utcai sportcsarnokban tartotta meg edzését, miközben a Nagytemplom előtt felállított arénában minimális csúszással, de a terveknek megfelelően zajlott a program. A csaknem ezerfős alkalmi lelátón ugyanakkor a korábbi telt ház helyett csak maroknyi szurkoló követte az eseményeket.    

A szervezőbizottság délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy mivel 21 óra körül várhatóan zivatarok érkeznek a térségbe, az esetlegesen elmaradó esti mérkőzéseket szombat délelőtt pótolják majd. Az időjárás azonban végül kegyesnek bizonyult, és estére már csak időnként szemerkélt az eső.

Pénteken magyar részről a férfi válogatotté volt a főszerep, Csirke Ferenc szövetségi kapitány gárdája – Ivosev Tamás, Demeter Attila, Komma László és Rosics Uros – Izraellel vívta az első meccsét. Jó ómennek számíthatott, hogy az előző napon a női csapat 21-16-ra legyőzte az izraelieket, akik ugyanakkor férfi vonalon jóval erősebbnek számítanak.

A Demeter által vezérelt házigazdák 6-6-ig tartották a lépést atletikus ellenfelükkel, amely Netanel Artzi dupláival faképnél hagyta őket (6-13). Ezt a különbséget már csak öt pontra sikerült lefaragni, az izraeliek kézben tartották a meccset, és 3:20 perccel a rendes játékidő vége előtt lezárták a találkozót.

A nyolcpontos Demeter Attila elsősorban az engedélyezett távoli dobásoknak tulajdonította a vereséget.

Demeter Attila
Demeter Attila. Fotó: Vaclav Mudra

“Ezek a kétpontosok megpecsételték a sorsunkat, mert a 3×3-ban nagy előnyt jelentenek. Sokat dobtak rá a vonal mögül, mi viszont alig próbálkoztunk duplákkal, ezen a következő meccsen javítani kell. El kell felejteni ezt a mérkőzést, és menni kell tovább előre!” 

– tette hozzá.

A fiú a két győzelemmel álló női válogatott hathatós buzdítása közepette, keményen küzdve tartotta a lépést az esélyesebbnek vélt karibiakkal

Komma brillírozott, Ivosev Tamás ellenállhatatlan volt a palánk alatt, a meccs derekán 10-9-re vezettek a hazaiak. Rosics 16-18-nál egy duplával tartotta versenyben a válogatottat, majd az ellenfél 19-19-nél két meccsnyerő duplát is elrontott, Ivosev pedig 30 másodperccel a rendes játékidő vége előtt lezárta a találkozót.

“A megfelelő pillanatokban jó döntéseket hoztunk, összetartottunk csapatként, és hittünk a győzelemben” – összegzett Ivosev. “Óriási érdemei vannak a közönségnek, a szurkolók nélkül ez nem sikerült volna, remélem, szombaton is kijönnek” 

– tette hozzá.
Uros Rosics
Uros Rosics. Fotó: Vaclav Mudra

Csirke Ferenc azzal kezdte nyilatkozatát az MTI-nek, hogy az első meccs általában “döcögősen” szokott sikerülni a nemzeti csapatnak.

“Ráadásul kifogtunk egy extrán dobó izraelit, szerintem ez a csapat három éve nem dobott így, mint ellenünk. Nem is volt róluk videoanyagunk, Puerto Rico viszont három hónapja folyamatosan járja a tornákat, belőlük fel tudtunk készülni. Örülök, hogy szombaton ki-ki meccset vívunk az osztrákokkal, akik nagyon jól dobnak kintről”

– fejtette ki a szakvezető, miközben a női válogatott tagjai hangos “Csirke Feri” kiabálással ünnepelték őt. 

Közölte, ez a szív és a közönség győzelme is volt, de látszik, hogy amíg a többi csapat játssza a 3×3-at, addig a magyarok inkább kibrusztolják a sikert.

“Nem igazán vagyunk összeszokottak, sokszor kapkodunk, mert az 5×5-ös kosárlabdából érkezve azt gondoljuk, hogy kevés a 12 másodperces támadóidő. Ezért kicsit más nálunk a játék képe”

– fűzte hozzá. 

Mindkét nemnél csoportonként az első két csapat kerül a vasárnapi negyeddöntőbe, s a zárónapon rendezik az elődöntőt, a bronzmérkőzést és a finálét is. A hajdúsági viadalról az első három-három együttes mehet majd az olimpiára.

3X3-as kosárlabda olimpiai selejtező

Férfiak

B csoport:

Izrael-Magyarország 21-14 
    A magyar pontszerzők:
 Demeter 8, Ivosev 4, Rosics 1, Komma 1

Magyarország-Puerto Rico 21-19
    A magyar pontszerzők:
 Komma 8, Rosics 7, Ivosev 6-

Puerto Rico-Ausztria 21-14
Ausztria-Izrael 19-16

Az állás: 1. Puerto Rico 2 mérkőzés/1 győzelem (40 dobott pont), 2. Izrael 2/1 (37), 3. MAGYARORSZÁG 2/1 (35), 4. Ausztria 2/1 (33)    
    
A szombati program

Nők, D csoport, 3. forduló: 
Magyarország-Olaszország 20.45 

Férfiak, B csoport, 3. forduló: 
Magyarország-Ausztria 21.35

Forrás: MKOSZ / MTI

Második mérkőzését is megnyerte a női 3X3-as kosárválogatott Debrecenben