Az aranyérmes Kálmán Bálint a perui junior világbajnokságra készül

Kálmán Bálint
Kálmán Bálint

Kálmán Bálint a Győrben megrendezett 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon a juniorok között légpuskában lett aranyérmes.

Mekkora figyelmet kapott a szűkebb környezetében, Zalaegerszegen és országosan azok után, hogy Győrben az Európa-bajnokságon aranyérmes lett a junioroknál a légpuska versenyszámban?  

Otthon is és a nemzeti médiumokban is több helyen, több felületen megjelent az eredményem. Rengeteg gratuláló üzenetet kaptam, és a sportlövős közösségi médiában ez volt a legolvasottabb hír. Ennek nagyon örülök. Olyan emberek is megállítanak, akiket korábban nem is ismertem. Hatalmas örömmel tölt el, hogy ennyi támogató, pozitív visszajelzés érkezett.  

Mit jelentett az, hogy Magyarországon, Győrben volt ez az Európa-bajnokság? Édesebb a győzelem íze itthon?  

Annak örültem, hogy ott ült a nézőtéren a családom, nagyon szorítottak értem. Továbbá az egész magyar csapat is ott volt mögöttem, ami nagyon jól esett. Ez volt pályafutásom eddigi legnagyobb sikere. Két ifjúsági kontinensbajnoki címmel és két junior Eb-bronzzal büszkélkedhettem. Az egyiket csapatban, a másikat vegyes párosban szereztem. 

Mi áll ennek a nagy sikernek a hátterében?  

Már a Eb-válogatók előtt jó formában voltam. Aztán a válogatók időszakában egy hosszabb betegség és technikai probléma megakadályozott az igazán nagy eredmény elérésében és abban, hogy kiharcoljam a jogot, hogy a felnőtt között indulhassak. De azt akkor is tudtam, hogy sokkal több van bennem. A kontinensviadalra már jó formába lendültem, bár lehetett volna még finomítani rajta. A hétvégén, a százhalombattai országos bajnokságon aztán az igazán nagy eredmény is kijött, amikor elindultam a felnőttek között. A légpuska alapversenyében lőtt 631.6 kör mindössze egy tizeddel marad el a valaha elért legjobb eredményemtől, az egyéni csúcsomtól.

Kálmán Bálint
Kálmán Bálint. Fotó: ZTE SK

Mik az idei célok még? 

A perui junior világbajnokság lehet számomra az év fő versenye, bár nem tagadom, hogy néha eljátszom a gondolattal, hogy milyen is lenne a párizsi olimpiára kvótát lőni és elindulni az ötkarikás játékokon. De igazából az én olimpiám a Los Angeles-i lehet. Az alapban már képes vagyok 630 kör felett teljesíteni, de a mostani, százhalombattai döntős versenyzésemen még van mit javítani. Bár az utóbbi időben a finálékban is nagyon jó eredményeket értem el. Ezt a győri Európa-bajnokság is bizonyította, ahol a 12. lövés után az élre álltam, és 251 kör feletti teljesítménnyel nyertem.  

Mikor és hogyan ismerkedett meg a sportlövészettel?

Most töltöttem be a tizenkilencet. 2016-ban kezdtem el a sportágat Zalaegerszegen, Somogyi Péternek az egyik első utánpótláskorú tanítványa voltam. Előtte fociztam, de nem igazán van labdaérzékem. Aztán mint minden fiúgyereket engem is érdekeltek a fegyverek, a puskák, így ez volt az egyik legkézenfekvőbb választás. Édesanyám munkatársának a férje volt az egyik vezető az egyik környékbeli lőtéren, és elmentünk egy nyílt napra. Rögtön meg is nyertem ott egy versenyt. Szinte karrierem kezdete óta ott vagyok az éppen aktuális korosztály élmezőnyében. A 2022-es norvégiai Európa-bajnokságot övező időszakban már éreztem, hogy lesznek sokkal jobb eredményeim is. Ott szereztük a csapatbronzot, tavaly, Tallinnban pedig Ferik Csillával a vegyes párosban a harmadik helyet juniorban. 

Mennyire nehéz Zalaegerszegről felvenni a versenyt a világ élvonalával?  

A klubomban nagyon támogatnak. Kapok például kölcsönbe egy kisöbű puskát, hogy tudjak versenyezni 50 méteren is. De hát még így is kell forrást találni arra, hogy azt a puskát felszereljük. Lőszerre is szükségem lesz. A családnak ez anyagilag nagyon megterhelő lenne. Én még gimnáziumba járok. Szerencsére volt egy nulladik évem, így idén még nem érettségizem. Ez így jól is jött ki, hogy csak a sportlövészetre összpontosíthattam. Az Ady Endre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola után majd gazdasági pályát tervezek. De például weboldalakat is fejlesztek. A 10, 25 és 50 méteres zalaegerszegi lőteret pár éve felújították, így teljesen alkalmas a minőségi munkára. Sok helyen az országban nem is büszkélkedhetnek ilyennel. Persze mi is szépítjük, csinosítjuk. Az infrastruktúra tehát adott a jó eredmény eléréséhez, de a ZTE Sportlövész Klub és Kulturális Egyesület nem egy nagy klub, a sportlövészet pedig egy drága technikai sport. Azon dolgozom, hogy olyan eredményeket érjek el a jövőben is, hogy méltónak találjanak akár az állami, akár a szponzori támogatásra. 

Forrás: Hunshooting.hu

Kálmán Bálint aranyérmes légpuskában a junioroknál