A Vasas Óbuda sorozatban harmadszor aranyérmes

Vasas Óbuda

A Vasas sorozatban harmadszor nyerte meg a női röplabda Magyar Kupát, miután a DRK négyes döntő szombati fináléjában 3-0-ra legyőzte a Békéscsabát az Érd Arénában. Az óbudaiak öt év alatt negyedszer, összességében pedig 16. alkalommal nyerték meg a trófeát, tovább javítva rekordjukat.

A kihívó Békéscsabát edző Tóth Gábor dolgát nem könnyítette meg, hogy bokasérülés miatt centere, Bodnár Dorottya csak a lelátón ülhetett, őt az a magyar válogatott Kump Alíz pótolta a kezdőben, aki az elmúlt két idényben a Vasassal lett kupagyőztes. A fővárosiaknál minden játékosára számíthatott Jannisz Atanaszopulosz vezetőedző.

A kezdésre csordultig megtelt az Érd Aréna, a kezdőjátékosok bemutatását pedig látványos showelemek – egyéni bevonulás, tűzijáték, fényeffektek – színesítették az egyébként koromsötét csarnokban.

A finálé első szettjének eleje több hibát, és a videós ellenőrzések miatt töredezett meccset hozott, és bár a csabaiak egy ideig tarották a lépést a Vasassal, amikor a fővárosiak elkezdtek agresszívan szerválni, négypontos előnyt dolgoztak ki. A címvédő támadásai is erőteljesebbek voltak, a csabaiak jobbára pörgetett vagy ejtett labdákkal próbálkoztak, ez pedig a fővárosiak magabiztos részsikerét eredményezte.

A második etapot a kihívó új feladóval és ütővel kezdte, de a Vasast ez sem zavarta össze: a címvédőnél a feladó Buket Gülübay változatosan szervezte együttese támadójátékát, az ütők között pedig több jó egyéni teljesítmény is akadt. A viharsarkiaknál a válogatott Glemboczki Zóra jól szállt be a meccsbe, vezérletével csapata mínusz egyre visszazárkózott, de a fővárosiaknál mindig akadt valaki, aki kritikus helyzetekben megoldotta a labdameneteket, ez pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy a magyar porondon ebben az idényben még veretlen címvédő közel kerüljön az újabb kupagyőzelemhez.

A harmadik felvonásra visszatért a csabai oldalon irányítani Kotormán Réka, de az elmúlt másfél hétben négy meccset is játszó csapata egyre hitehagyottabbnak tűnt. A Vasas ekkor minden játékelemben az egyre fáradtabbnak tűnő BRSE fölé nőtt, de kilencpontos előnyél lankadt a fővárosi játékosok figyelme, a viharsarkiak pedig köszönték szépen a tálcán kínált lehetőséget és a hajrá előtt, 20-20-nél egyenlítettek. Ezzel azonban ellőték minden puskaporukat, a Vasas röplabdázói pedig hamarosan egymás nyakába ugorva ünnepelhették az újabb aranyérmet.

A 93 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa a Vasas szlovén légiósa, a 19 pontos Fatoumatta Sillah volt

A Vasast harmadik idényében edző görög Jannisz Atanaszopulosz továbbra is hibátlan Magyarországon, ugyanis a lehetséges ötből az ötödik aranyérmét nyerte.

A fővárosiak egymás utáni harmadik sikerükkel a kupa mellett a vándorserleget is megtarthatják, és indulási jogot szereztek a második számú európai sorozatnak számító CEV Kupába.

A csapatok legjobbjainak Valerin Carabalit (Nyíregyháza), Marta Hurstot (Kaposvár), Pintér Andreát (Békéscsaba), valamint a Vasasból Gülübayt választották.

“Nagyon boldog vagyok, hogy megszereztük a trófeát, gratulálok a csapatnak, a lányoknak, a stábnak és a menedzsmentnek is, de a csabaiakat is gratuláció illeti, mert a harmadik szettben 12-3-nál sem adták fel a meccset” – értékelt az MTI-nek a lefújás után Jannisz Atanaszopulosz.

Kiemelte, ez együttese számára fontos tanulság, hogy a mérkőzések addig nem érnek véget, amíg az utolsó labda le nem esik a földre.

“Összességében azt gondolom, megérdemelten nyertünk, bizonyítottuk, hogy jelenleg miénk a legjobb csapat Magyarországon. Köszönjük a szurkolóknak is a fantasztikus atmoszférát, sokat segítettek a sikerben” – mondta a tréner.

A négyes döntő legjobb játékosának (MVP) megválasztott Fatoumatta Sillah azt mondta, nagyon érzelmes volt a finálé, amire keményen készültek az elmúlt két hétben.

“Rengeteg minden kavarog bennem, azt gondolom, megérdemelten nyertünk, még ha nem is volt könnyű siker. Nagyon köszönöm én is a szurkolóknak, hogy itt voltak, és még most, fél órával az utolsó labdamenet után is énekelnek nekünk” – mondta a szlovén állampolgárságú, gambiai származású ütőjátékos.

“Nem kell szégyenkeznünk. A nyitásfogadásunk nem volt tökéletes, emiatt sokszor kellett komoly erőfeszítéseket tennünk a pontokért, ettől függetlenül nyomást tudtunk helyezni a Vasasra, ott viszont már a képességek döntöttek” – mondta a találkozó után Tóth Gábor.

A csabai vezetőedző szerint a Vasasnak fizikálisan a két támadója jobb volt, és “ezekben a kiélezett helyzetekben megcsinálták azt, amiért itt vannak”. 

“Jól harcoltunk, mindenki kivette a részét és megpróbálta a legjobbat nyújtani. Jól felkészültünk, borzasztóan akartuk a sikert, de jelen pillanatban van hova fejlődnünk. Nehéz a Vasas ellen röplabdázni, az biztos” – értékelt a szakvezető.

DRK női röplabda Magyar Kupa, döntő

Vasas Óbuda – Swietelsky-Békéscsaba 3-0 (18, 20, 21)
Érd Aréna, 2000 néző. Vezette: Szabó P., Bátkai-Katona
Vasas: Török 7, Papp O. 5, Bannister 18, Sillah 19, Abdulazimova 7, Gülübay. Csere: Juhár (liberó), Gyimes-Capet 1, Fricova. 
BRSE: Paskova-Kaneva 5, Pintér 10, Stepanenko 15, Strumilo 4, Kump 4, Kotormán. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Aydinogullari 2, Glemboczki 8.

A 3. helyért:
Kaposvári NRC – Fatum Nyíregyháza 3-0 (20, 22, 22)

Forrás: Hunvolley.hu / MTI

Békéscsabai siker a női röplabda Magyar Kupa elődöntőjének első meccsén