Békéscsabai siker a női röplabda Magyar Kupa elődöntőjének első meccsén

Békéscsaba

A legutóbb ezüstérmes Békéscsaba 3-1-re nyert a tavaly bronzérmes Nyíregyháza otthonában a női röplabda Magyar Kupa elődöntőjének pénteki első mérkőzésén.

A két csapat a mostani idényben eddig két bajnokin csapott össze, amelyeken az idegenben játszó együttes nyert 3-1-re. A BRSE legutóbbi tétmeccsén 3-0-ra kikapott a Vasas otthonában, míg a nyírségiek 0-2-ről fordítva nyertek odahaza a MÁV Előre ellen. Utóbbiak sikere azonban vezéráldozattal járt: a válogatott center Lászlop Alexandra fáradásos törés miatt hosszú időre kidőlt. Helyén így a kupaelődöntőn a 19. születésnapját hétfőn ünneplő Földi Boglárka kezdett.

A Békéscsabánál ugyanakkor – amelynél az elmúlt hónapokban rengetegen küzdöttek kisebb-nagyobb sérüléssel – minden játékosára számíthatott Tóth Gábor vezetőedző.

A pénteki találkozón a vendégek kezdtek jobban, mert amellett, hogy kevesebbet hibáztak, több extra – saját nyitásból elért – pontot is szereztek. A BRSE 8-7-es előnye után sorozatban öt ponttal ellépett, és az ekkor kialakított tekintélyes fórját megőrizve, a belga Dominika Strumilo és az azeri Margarita Sztepanyenko vezérletével simán szerezte meg a vezetést.

A második szett elején egy ideig képes volt tartani a lépést riválisával a Nyíregyháza, de a Békéscsaba támadóinak okos megoldásaira – ejtéseire, pörgetéseire – nem volt válasza Adrian Chylinski csapatának, így a vendégek növelték előnyüket. A felvonás második felében ugyan a szerb Nina Kocic jó játékával mínusz háromra vissza tudtak zárkózni a hazaiak, a csabaiak ennél közelebb nem engedték vendéglátóikat, így Molcsányi Ritáék kétszettes előnyből folytathatták.

A harmadik etapban a találkozó során először Fatum-előnyt mutatott az eredményjelző, ráadásul 11-8-nál bokasérülés miatt kezdőfeladóját, a török Cansu Aydinogullarit is elveszítette Tóth Gábor csapata. A hazaiak már hattal is vezettek, de a csereként beállt irányító, Kotormán Réka hamar felvette a meccs ritmusát, és remekül szolgálta ki társait, a BRSE pedig 21-nél egyenlített. A vezetést azonban nem tudták átvenni a vendégek, így szépített a Nyíregyháza.

A negyedik játszmára rendezte sorait a BRSE, amely Sztepanyenko pontjaival két-három pontos előnyben volt. A túloldalon Kocic ekkor már 30 (!) pontnál tartott, de a vendégeknél sokkal több jó egyéni teljesítmény akadt, így a játékrész derekán négy pontra hízott a csabaiak fórja. A hajrá előtt a szerencsével sem hadilábon álló nyírségiek – akiknek két labdája is védhetetlenül csorgott át az ellenfél térfelére – egyenlítettek (19-19), de az utolsó periódusban a vendégek játszottak kevesebb hibával, így nagy lépést tettek a döntőbe jutás felé.

A 102 perces mérkőzés legjobbja a 36 ponttal záró Kocic volt, a Békéscsabából négyen is tíz pont feletti teljesítménnyel zártak.

Adrian Chylinski, a Nyíregyháza vezetőedzője

“Nagy nehézséget okoz, hogy Szaszát talán a teljes szezonra elvesztettük és két egészséges centerünk maradt. Eleinte mintha nem is hittünk volna abban, hogy ma nyerhetünk, aztán a második szett után változtattunk egy kicsit és elkezdtük a saját játékunkat játszani. Nem adtuk fel és nem is fogjuk, van még egy visszavágó, de ott már az első perctől kezdve hinnünk és harcolnunk kell.”

Tóth Gábor, a Békéscsaba vezetőedzője

“Nagy szívvel akartuk ezt a győzelmet. Természetesen nem jött jól, hogy a kezdőirányítónk megsérült, de azt gondolom, Kotormán Réka remekül helyettesítette Cansut. Számítottunk arra, hogy jönnie kell és „meg kell mentenie a hazát”, ő ezt megtette és jó minőségben röplabdázott, amivel hozzájárult ahhoz, hogy győztünk. Ez egy kupapárharc a sajátos lélektanával, és 0:2 után sem lehetett befejezettnek tekinteni a mérkőzést, hiszen a Nyíregyháza az előző hétvégén innen nyert a MÁV Előre ellen.”

Női röplabda Magyar Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés

Fatum-Nyíregyháza – Swietelsky-Békéscsaba 1-3 (-17, -18, 22, -23)
Nyíregyháza, Continental Aréna, 419 néző. V.: Adler, Szabó P.
FATUM: Kocic 36, Szabó L. 6, Carabali 7, Galvao 4, Jeremic 8, Földi 5. Csere: Tóth F., Farkas G. (liberók), Tóth D., Antivero. 
BRSE: Paskova 17, Pintér 7, Stepanenko 22, Strumilo 20, Bodnár 11, Aydinogullari 3. Csere: Molcsányi (liberó), Kotormán, Glemboczki.

A párharc visszavágóját szerdán rendezik Békéscsabán.

A továbbjutó a Vasas-Kaposvár párosmeccs győztesével találkozik a március 9-i, érdi fináléban, míg a vesztesek ugyanott a bronzmérkőzésen lesznek érdekeltek.

Forrás: Hunvolley.hu / MTI

Nyíregyházán is nyert a címvédő Vasas Óbuda