A tőröző Dósa Dániel nem városnézésre készül Párizsban

Dósa Dániel
Dósa Dániel a dél-koreai Ha Te Gju ellen, a legjobb 16 közé jutásért vívott asszójában a milánói vívó-világbajnokság férfi tõr versenyében 2023. július 27-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Dósa Dániel 24 év után az első magyar férfi tőröző, aki olimpián szerepelhet, ám a kvóta megszerzésével még nem érte el minden célját a szezonban, a párizsi játékokon ugyanis jól szeretne szerepelni.

A Törekvés 28 éves vívója a Kossuth Rádiónak mesélt a hétvégi, washingtoni Grand Prix-versennyel zárult kvalifikációs évről, illetve a párizsi terveiről és elárulta, hogy az idény során nem számolgatott, mindig csak az aktuális versenyre koncentrált, épp ezért nem is érezte úgy vasárnap, amikor biztossá vált az ötkarikás helye, hogy egy kő legördült a szívéről.

“Úgy gondolom, hogy az olimpia egy jutalom. Azok jutalma, akik az egész kvalifikációs szezont úgy tudják megvívni, olyan stabilan, hogy kvótát szerezzenek akár csapatban, akár egyéniben” – mondta Dósa.

“Végig úgy próbáltam meg hozzáállni a kvalifikációs szezonhoz, hogy mindig csak az adott versenyen vívjak jól és akkor így is, úgy is meglesz a kvóta.”

Dósa Dániel arról is beszélt, hogy most, a kimerítő kvalifikációs sorozat végén fáradtnak érzi magát, ezért pihenésre van szüksége, de azt követően folytatja a munkát, melyhez szerinte “óriási löketet” ad majd az, hogy a szezon végcélja az olimpia.

“Most azt érzem, hogy az a drukk, az a folyamatos akarás, ami bennem volt, elszállt, hiszen megvan a kvóta és most egy elég erőteljes fáradtságot érzek” – nyilatkozta a klasszis vívó, aki párjával utazik majd el pihenni. 

“Biztos vagyok abban, hatalmas löketet fog adni, hogy a szezon végcélja az olimpia lesz nyáron. Pontosan ugyanolyan eltökélten és koncentráltan fogok edzeni, ahogy azt a kvalifikációs időszak alatt tettem.”

A párizsi szerepléssel kapcsolatban óvatosan fogalmazott, mint mondta, nem akar elkiabálni semmit, de az, hogy a világranglista tizedik helyére tudott mostanra előrelépni, illetve hogy az idényben két versenyen is érmet szerzett, bizakodásra ad okot.

“Úgy gondolom, hogy ha ilyen fegyelemmel és koncentráltsággal végig tudom csinálni, ahogy eddig, akkor nem várost nézni megyek majd Párizsba, hanem egy kifejezetten jó esélyekkel induló versenyző is lehetek a játékokon” 

– zárta gondolatait Dósa Dániel.

(MTI)

Olimpiai kvótát szerzett Dósa Dániel és Pásztor Flóra