Olimpiai kvótát szerzett Dósa Dániel és Pásztor Flóra

Dósa Dániel

A washingtoni Grand Prix-n a legjobb 16 közé jutott, ezzel olimpiai kvótát szerzett a tőröző Dósa Dániel.

Már az első asszója után eldőlt, hogy a további eredményétől függetlenül kiharcolta a párizsi részvételt – számolt be róla közösségi oldalán a Magyar Vívó Szövetség -, de az osztrák Moritz Lechner után a horvát Borna Spoljaron is túljutott, majd szoros mérkőzésen 15-12-re kikapott az egyéniben kétszeres világbajnok francia Enzo Lefort-tól, így a 11. helyen végzett.

Dósa Dániel az egyéves kvalifikációs időszak utolsó versenye előtt a cseh Alexander Choupenitchhel és a spanyol Carlos Llavadorral volt versenyben az európai két hely egyikéért. Közöttük pár pontnyi volt a különbség, de Dósa állt a legkedvezőbb pozícióban, és az egyesült államokbeli versenyen a magyar vívó mellett a cseh jutott túl az első fordulón, a spanyol rögtön kikapott.

Férfi tőrben a magyar válogatott nem tudta kiharcolni a párizsi részvétel jogát. A kijutott nyolc csapat három-három vívóval 24 helyet lefoglal az olimpiai egyéni mezőnyben, az egyéni kvalifikációban pedig szakáganként tíz hely talál gazdára olyan országok vívói körében, amelyek csapatban nem szereztek kvótát. A csapatkvalifikációval rendelkező országok képviselői kikerülnek a ranglistából, az új sorrend alapján pedig Európából, illetve az ázsiai-óceániai zónából két-két vívó – de nemzetenként legfeljebb egy-egy -, Amerikából és Afrikából pedig egy-egy versenyző kerül be az adott mezőnybe. A két európai hely egyike Dósáé.

Olimpiai kvótás a tőröző Pásztor Flóra is

Pásztor Flóra
Pásztor Flóra. Fotó: Augusto Bizzi

Pásztor a washingtoni tőr Grand Prix főtábláján megnyerte első asszóját, akárcsak a brit Carolina Stutchbury, akivel versenyben volt az egyik európai egyéni helyért. A második körben a magyar vívó 15-11-re kikapott a világbajnoki címvédő olasz Alice Volpitól, de Stutchbury számára is ebben a szakaszban ért véget a verseny, így Pásztor maga mögött tartotta brit ellenfelét. Az első európai kvóta német vívóé lett.

A washingtoni GP az egyéves kvalifikációs időszak utolsó versenye ebben a szakágban. Női tőrben a magyar válogatott nem tudta kiharcolni a párizsi részvétel jogát. A kijutott nyolc csapat három-három vívóval 24 helyet lefoglal az olimpiai egyéni mezőnyben, az egyéni kvalifikációban pedig szakáganként tíz hely talál gazdára olyan országok vívói körében, amelyek csapatban nem szereztek kvótát. A csapatkvalifikációval rendelkező országok képviselői kikerülnek a ranglistából, az új sorrend alapján pedig Európából, illetve az ázsiai-óceániai zónából két-két vívó – de nemzetenként legfeljebb egy-egy -, Amerikából és Afrikából pedig egy-egy versenyző kerül be az adott mezőnybe. A két európai hely egyike lesz Pásztoré.

A szakágankénti maradék négy helyet zónakvalifikációs versenyeken töltik fel, egy-egy fővel. Utóbbi versenyeken már csak olyan országok képviselői indulhatnak, melyek még egyetlen kvótát sem szereztek az adott szakágban.

(MTI)

Kun Anna arany-, Muhari Eszter ezüstérmes Budapesten

Siklósi Gergely ezüst-, Koch Máté bronzérmes a WestEnd párbajtőr Grand Prix-n