Kun Anna arany-, Muhari Eszter ezüstérmes Budapesten

Kun Anna
Kun Anna szebbnél szebb tusai közül az egyik, a Candassamy elleni elődöntőben. Fotó: Eva Pavía #BizziTeam

Kun Anna arany-, Muhari Eszter pedig ezüstérmet nyert vasárnap a budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix női versenyében.

Kun Anna az első fordulóban legyőzte a svájci Pauline Brunnert, aki az olimpiai kvalifikációért zajló küzdelemben az egyik ellenfele volt, majd a német Alexandra Ehleren, azután a korábbi kétszeres egyéni világbajnok olasz Rossella Fiamingón is túljutott, végül az észt Erika Kirput verte szoros asszóban, ezzel vált biztossá az éremszerzése. Az esti programban, az elődöntőben négy találat különbséggel, 9-9 után ellépve, szép lábszúrásokkal és lerohanó támadásokkal 15-11-re legyőzte a világbajnoki címvédő francia Marie-Florence Candassamyt.

Muhari olasz, francia, kínai, majd újabb francia párbajtőrözőt búcsúztatott összeszedett, pontos vívással, aztán az elődöntőben 15-12-re verte az olasz származású brazil Nathalie Moellhausen, aki 2019-ben Budapesten volt világbajnok. 

A magyar döntőben sokáig fej fej mellett haladt a két vívó, a végén azonban a tavaly és tavalyelőtt ugyanitt ezüstérmes Kun Anna volt pontosabb

“Hatalmas elégtétel két ezüstérem után az arany, nagyon boldog vagyok – jelentette ki. – Meg akartam mutatni a versenyen, hazai közönség, a család és a barátok előtt, hogy mire vagyok képes. Nemzetközi versenyen nehéz magyar ellen vívni, Esztivel az asszóink mindig kiélezettek. Mindketten győzni akartunk, most nekem sikerült.”

Muhari Eszter és Kun Anna
Muhari Eszter és Kun Anna. Fotó: Eva Pavía #BizziTeam

“Nagyon kellett ez az eredmény a kvalifikációs időszak vége felé – hangsúlyozta Muhari Eszter. – Nagyon boldog vagyok, az önbizalmamnak is jót tett ez az ezüstérem. A döntőben, a magyar-magyar asszóban úgy éreztem magam, mint egy országos bajnoki döntőben, nem éreztem speciálisnak az asszót.”

A jelenlegi főszponzor 2005 óta névadója a budapesti GP-nek, melyen 2014-ig csak nők versenyeztek, 2015-től pedig mindkét nem legjobbjai pástra lépnek. Ebben a közel húsz évben ezt megelőzően mindössze egy magyar győzelem született, Szász-Kovács Emese 2008-ban bizonyult a legjobbnak. 

Somfai Péter vezetőedző szerint a két hét múlva esedékes kínai világkupán még van minimális, matematikai esélye a női párbajtőrcsapatnak az olimpiai szereplés kiharcolására, így elsősorban erre koncentrálnak. 

Ugyanakkor ha ez nem jönne össze, az egyéni kvalifikáció mostanra úgy alakult, hogy lenne magyar induló a női párbajtőrözők mezőnyében az olimpián.

A 321 fős, rekordnagyságú női mezőnyben 22 magyar indult, közülük hat vívhatott a 64-es főtáblán.

A női viadalt az első magyar párbajtőröző világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány Sákovics József emlékére rendezték meg

A 64 között:
Kun Anna-Pauline Brunner (svájci) 15-8
Muhari Eszter-Roberta Marzani (olasz) 15-8
Nagy Blanka Virág-Laurence Epée (francia) 15-9
Angela Krieger (svájci)-Gnám Tamara 15-11
Alberta Santuccio (olasz)-Dékány Kinga 15-7
Kong Man Vai Vivian (hongkongi)-Kardos Edina 15-9

A 32 között:
Kun-Alexandra Ehler (német) 15-13
Muhari-Coraline Vitalis (francia) 15-12
Nagy-Renata Knapik-Miazga (lengyel) 15-14 

A 16 között:
Kun-Rossella Fiamingo (olasz) 15-8
Muhari – Tang Csün-jao (kínai) 15-9
Alexandra Louis Marie (francia)-Nagy 15-12

Negyeddöntő:
Kun-Erika Kirpu (észt) 15-14
Muhari-Louis Marie 15-10

Elődöntő:
Kun – Marie-Florence Candassamy (francia) 15-11
Muhari-Nathalie Moellhausen (brazil) 15-12

Döntő:
Kun-Muhari 15-11

A végeredmény: 1. Kun Anna, 2. Muhari Eszter, 3. Marie-Florence Candassamy és Nathalie Moellhausen , … 14. Nagy Blanka Virág, …47. Gnám Tamara, … 56. Dékány Kinga, …63. Kardos Edina

Forrás: Hunfencing.hu / MTI

Siklósi Gergely ezüst-, Koch Máté bronzérmes a WestEnd párbajtőr Grand Prix-n