A Jaguar Daimler Heritage Trust megnyitotta a „Nők, akik elkészítették márkájukat” című kiállítást

A Jaguar Daimler Heritage Trust új kiállítást indított „A nők, akik márkát alkottak” címmel, amely azokat a figyelemre méltó nőket ünnepli, akik a Jaguar történetének szerves részét képezték, a kezdetektől napjainkig. Ez az egyedülálló kiállítás, amelyet a gaydoni British Motor Museumban található Jaguar Collections Centerben rendeztek meg, csak egy kis válogatást emel ki azon nők közül, akik nélkül a Jaguar nem lenne az a márka, amilyen ma.

A Jaguárokat készítő, árusító és vezető nők inspiráló történeteit a Trust kiterjedt archívumából összegyűjtött fényképek, dokumentumok, műtárgyak és járművek gyűjteményén keresztül keltik életre. A látogatóknak lehetőségük lesz felfedezni, hogy ezek az úttörők milyen kulcsfontosságú szerepet játszanak a világ egyik legikonikusabb autómárkájának örökségének kialakításában.

Exkluzív Jaguar podcastok a Begurulva (spotify + youtube) és a podCARs (spotify + youtube) csatornáinkon!
Hallgass ránk!

A nők, akik márkát csináltak:

Alice Fenton
Az erő abszolút tornya, Lyons rendkívül támaszkodott Alice-re. Miután 1925-ben csatlakozott a Swallow Side Car Company-hoz, 1957-ben a Jaguar első női vezetőjévé és a legjobban fizetett nővé vált a brit autóiparban. Pusztán képességeiből állt ott.

Connie Teather
Connie egy másik blackpooli „eredeti” és Alice Fenton közeli barátja, 17 évesen elhagyta otthonát, és Coventrybe költözött. Emlékirata, az “Egy fecske nyár” megörökíti a mozgalmas társasági életet munkatársaival és hosszú munkaidővel, hogy fellendítse az induló céget.

Bibiana Boerio
Bibiana olasz-amerikai családban született az USA-ban. 1995-ben csatlakozott a Jaguarhoz. 2001-től a Ford pénzügyi igazgatója. 2004-ben ő lett az első nő, aki a Jaguar Cars ügyvezető igazgatója lett. A Jaguarnál eltöltött ideje alatt az eladások megduplázódtak, és ő felügyelte az új XK bevezetését.

Lady Lyons
William Lyons 1921-ben Blackpoolban ismerkedett meg Greta Brownnal, és 1924-ben házasodtak össze. Több mint hatvan éven át szoros és odaadó pár maradt. Bár Greta nem volt a cég alkalmazásában, nincs kétség afelől, hogy Lyons nem tudta volna ilyen sikerre vinni az SS-t és a Jaguart anélkül, hogy Greta mellette állt volna, hogy ösztönözze őt a törekvéseiben.

Bourgeois Joska
A belga háborús ellenállás tagjaként egy Coventryben épített SS-szalonnal magyarázta, hogy megszökött üldözői elől. Miután 1945-ben többször is felhívta William Lyonst a Jaguar gyárban, és nem volt hajlandó távozni, amíg meg nem tárgyal egy ötéves szerződést, a következő harminc évre eladta a Jaguarokat Belgiumban.

Patricia Appleyard
William Lyons első gyermeke, Pat a férjével, Iannal együtt jelentős sikereket ért el navigátorként és navigátorként több mint húsz nemzetközi rallyn. Egy Jaguar XK120-at (NUB 120) vezetve ők lettek az első csapat, amelyik megkapta az aranykupát, amiért sorozatban három alpesi kupát nyertek ugyanazzal az autóval.

Barbara Bergmeier
Barbara 2022 júliusában csatlakozott a Jaguar Land Roverhez az ipari műveletek ügyvezető igazgatójaként, több mint harminc éves tapasztalattal az autóiparban és a repülőgépiparban. Számára kulcsfontosságú prioritás egy olyan fenntartható ellátási lánc létrehozása, amely nagyobb hatékonyságot és rugalmasságot biztosít a villamosítás és a digitalizáció új korszakában.

A résztvevőket archív és aktuális felvételek várják, amelyek bemutatják a nők gyártását, vezetését, valamint a vállalaton belüli hozzájárulásaikat és tapasztalataikat. Ez a magával ragadó élmény célja, hogy kiemelje a nők múltbeli és jelenkori szerepét az autóiparban.

A kiállítás bemutatja Greta, Lady Lyons személyes járművét és az XK120-at, amelyeket lányuk, Pat Appleyard három alpesi rallyn együtt vezetett győzelemre, kiemelve a lyoni család jelentős hatását a Jaguar sikerére. Emellett megjelenik egy Norman Hartnell által tervezett ruha, amelyet Lady Lyons viselt, Norman Hepple portréján, amely egyedülálló bepillantást nyújt a Jaguar örökségéhez kapcsolódó eleganciába.

A kiállítás különlegessége egy rövid vetítés, amely a JLR, a JLR Classic és a JDHT önkéntesei női közötti kötetlen csoportos beszélgetésből származik. Ez a vita a nők autóiparról alkotott felfogására és megélt tapasztalataikra összpontosított, felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújtva az iparágon belüli kihívásokba és előrelépésekbe.

Joanne Shortland, a JDHT vezető levéltárosa így nyilatkozott: „A Jaguar márka nem tartana ott, ahol ma van a múltban elhivatott és innovatív nők közreműködése nélkül, ez nagyszerű lehetőség volt arra, hogy bemutassák és megünnepeljék szerepüket egy Nagy-Britannia legikonikusabb márkái”.

A Jaguar Daimler Heritage Trust örömmel jelent be egy jelentős innovációt az ipari örökség világában