Zsinórban harmadszor a Ferencváros nyerte a női kézilabda Magyar Kupát

Klujber
Klujber Katrin, az FTC-Rail Cargo Hungaria (k) játékosa a női kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott Győri Audi ETO - FTC-Rail Cargo Hungaria mérkőzésen a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Ferencváros sorozatban harmadszor nyerte meg a női kézilabda Magyar Kupát, miután a tatabányai négyes döntő vasárnapi fináléjában 25-23-ra legyőzte a bajnok Győri Audi ETO-t.

Eddig egyetlen alkalommal mérkőztek meg a szezonban, novemberben az Elek Gyula Arénában 28-22-re nyertek a házigazda fővárosiak, akik ezúttal a szombati elődöntőben orrsérülést szenvedett Tomori Zsuzsannára nem számíthattak.

A védelmekről szóltak az első percek, mindkét fal hatékonyan szűrte a kísérleteket, a negyedik percben született az első gól a győri Veronica Kristiansen révén, a címvédő első találata a nyolcadik percben esett, 3-1-re módosítva az állást. A játéktéren kemény, koncentrált küzdelem zajlott, miközben a nézőtéren a szurkolótáborok vívtak hangpárbajt. Allan Heine vezetőedző pedig már a tizedik percben időt kért, ám Ulrik Kirkely kiválóan védekező kisalföldi alakulata röviddel ezután már 6-1-re vezetett. 

Majdnem 14 perc telt el, mire Andrea Lekicen kívül más ferencvárosi is feliratkozott a gólszerzők közé, a finálé negyedénél 7-4 volt az állás az ETO javára. Két-háromtalálatos “látótávolságban” maradtak egymáshoz képest az együttesek, mígnem a 24. percben egyenlített a Ferencváros (9-9). A pihenőre kétgólos győri előnnyel vonultak a csapatok, a szünetig a kisalföldiek részéről Sandra Toft hat lövést védett, Ana Gros négyszer volt eredményes, míg a ferencvárosiaktól Böde-Bíró Blanka négy kísérletet hárított, Lekic négyszer talált be.

A fordulást követő első percek gólínségben teltek, hat percig csupán Simon Petra tudott – kétszer is – betalálni, így ismét egyenlített a Ferencváros (13-13). Az FTC-ből a találkozó háromnegyedénél még csupán négyen voltak eredményesek, 19-16-ra el is távolodott a Győr, de 20-20-nál ismét utolérte riválisát a fővárosi együttes.

A vezetést először az 54. percben szerezte meg a Fradi, amelynek kapujában Böde-Bíró nyújtott kiváló teljesítményt, több mint nyolc percig lőtt gól nélkül tartva a riválist. Így a fővárosi csapat 25-22-re elhúzott, ezzel eldöntve a finálét, és sorozatban harmadszor megnyerve a kupát.

A találkozó legeredményesebbje Andrea Lekic lett hét találattal, győri részről Ana Gros és Veronica Kristiansen egyformán ötször volt eredményes. Böde-Bíró Blanka 13, a túloldalon Sandra Toft kilenc védéssel zárt.

Allan Heine: a lányok megvalósították a forgatókönyvünket

“Sokat beszéltünk róla, hogy fontos lesz: amikor az utolsó tíz perchez érünk, még versenyben legyünk, hiszen a Győr hihetetlenül erős együttes világklasszis játékosokkal” – értékelt az MTI-nek a Ferencváros dán szakvezetője. 

“Amikor váltottak, ott kellett lennünk a végjátékban, és szükség volt a hitünkre is. Volt egy forgatókönyvünk erre a meccsre és hihetetlenül büszke vagyok a lányokra, hogy megvalósították.”

Kiemelte: noha eddig már szerepelt aktuális együtteseivel döntőkben, ám eddig mindig vesztettek, így boldog, hogy vezetőedzőként megnyerte első trófeáját.

Az FTC-Rail Cargo Hungaria játékosai, miután 25-23-ra győztek a Győri Audi ETO ellen a női kézilabda Magyar Kupa döntőjében a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

“Készültünk rá, hogy a Győr nagyon meg fogja nyomni a mérkőzés elejét, és el is megy néhány góllal. Nekünk mindvégig hinni kellett abban, hogy az utolsó tíz percben döntetlenre hozzuk majd az állást, és onnan pedig már meg tudjuk nyerni a mérkőzést” – fogalmazott Simon Petra, aki négyszer volt eredményes.

Az FTC válogatott irányítója úgy vélekedett, hogy a szívükkel és a rendkívüli felkészültségükkel győzedelmeskedtek. Elárulta: tudták, hogy amikor ellenfelüknek mindenképpen gólt kell szereznie, akkor mindegyik játékos ahhoz a megoldáshoz nyúl majd, amelyiket a legjobban szereti, ám ezeket védekezésben hatástalanítani tudták, támadásban pedig megtalálták a tökéletes befejezéseket, amiket korábban nem sikerült.

 Simon hozzátette, a hajrára érett be a munkájuk gyümölcse, akkorra tudták felvenni ellenfelük tempóját, addigra állt össze teljes mértékben a védekezésük, és addigra memorizálták a győriek összes variációját. Saját játéka kapcsán felidézte, hogy volt egy kihagyott helyzete, illetve kaptak róla egy vagy két gólt.

“Nem vagyok maximálisan megelégedve, de úgy gondolom, hogy a Győr ellen ez egészen jó teljesítmény” – vélekedett.

A Ferencváros a BL rájátszásának első fordulójában a francia Brest Bretagne csapatával találkozik. Simon szerint a kupasikerükből tudnak majd táplálkozni a jövő hétvégén kezdődő párharc előtt.

“Ez nyilvánvalóan erőt ad nekünk a jövő hétre, és a további mérkőzésekre. Nagyon koncentráltnak kell lennünk, mert nyilván a bajnokságot is szeretnénk megnyerni, valamint tovább akarunk jutni a BL-ben. Szerintem ez a csapat meg fogja tudni csinálni” – tekintett előre.

“Mindannyian feltettük magunknak a kérdést, hogy mi történt az utolsó nyolc-tíz percben, és mindannyian csalódottak vagyunk, amiért nem sikerült jobb helyzeteket kialakítanunk támadásban. Amikor sikerült ziccerbe kerülnünk, sokat hibáztunk”– nyilatkozta az MTI-nek Ulrik Kirkely

A győriek trénere hangsúlyozta: csupán 25 gólt kaptak, ennek elégnek kellett volna lennie a mérkőzés megnyeréséhez, illetve megjegyezte, hogy a legutóbbi egymás elleni találkozó tapasztalataiból tudták, hogy alacsony tempójú meccs lesz a mostani is.

“Egyáltalán nem tudom, mi történt az utolsó tíz percben. Nagyon csalódott vagyok, mert előtte jól játszottunk és nagyszerűen küzdöttünk, de kétségtelen, hogy nem voltunk ott fejben a végén, amikor igazán koncentráltnak kellett volna lennünk” – mondta Stine Oftedal.

A győriek norvég irányítója hozzáfűzte, nagy csalódás, ami történt, de van még esélyük trófeát nyerni a szezonban – hiszen negyeddöntősök a Bajnokok Ligájában -, ezért meg kell próbálniuk visszaszerezni az önbizalmukat, és minden szükséges következtetést levonni a vereségből.

Török Bódog női kézilabda Magyar Kupa

Döntő:

FTC-Rail Cargo Hungaria – Győri Audi ETO KC 25-23 (11-13)
FTC:
 Böde-Bíró, Janurik (kapusok), Bölk 3, Cvijics 1, Edwige, Horváth, Hársfalvi, Kisfaludy, Klujber 4, Kovács A., Kukely, Kármán, Lekic 7 (3), Malestein, Márton 6, Simon 4. 
Győr: Duijndam, Toft (kapusok), Blohm, Brattset Dale 2, Broch, De Paula, Farkas J., Fodor, Gros 5 (1), Győri-Lukács 1, Haugsted, Hovden, Kristiansen 5 (3), Nze-Minko 4, Oftedal 4, Szöllősi-Schatzl 2. 

A 3. helyért:

DVSC Schaeffler – Motherson Mosonmagyaróvári KC 34-29 (16-15)
DVSC:
 Bartulovic, Gabriel (kapusok), Csernyánszki 1, Füzi-Tóvizi 4, Grosch 1, Haggerty 2, Hornyák, Johansson, Jovovity, Kácsor 6 (1), Planéta 2, Szabó N. 7, Töpfner 4 (4), Vámos M. 3, Vámos P. 4. 
Mosonmagyaróvár: Szemerey, Hadfi, Horváth (kapusok), Albek 3, Bardi, Faragó 1, Ivancok 5, Lancz 1, Pásztor 3, Schatzl 1, Stranigg, Sztankovics, Tóth 8 (4), Tóth E. 3, Udvardi 2, Varga 2. 

Forrás: MKSZ / MTI

A mosonmagyaróvári rangadó megnyerésével hibátlan maradt a Ferencváros