A Legfőbb Ügyészség nem várt karácsonyi ajándéka két ellenzéki politikusnak

Dankó utca
Szél Bernadett, Szabó Tímea, Donáth Anna, Iványi Gábor és Gurmai Zita. Fotó: Veres Viktor / HVG.hu

Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a legfőbb ügyész indítványt tett dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő és Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Az ügy pikantériája, hogy az eset még 2022. február 21-én történt a Dankó utcában

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész – a csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként – indítványt tett az Országgyűlés elnökénél dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

A rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én egy Budapest VIII. kerületi ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek.

Az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták a kutatással érintett szervezet vezetőjét, hogy a Büntetőeljárási törvény szerint az eljárási cselekményen a hatóság tagjain és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az érintett szervezet vezetője és jogi képviselője lehet jelen.

A szervezet vezetője az elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más személyekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére.

Ezt elősegítendő – a szervezet vezetőjének felhívására – a jelenlévők, köztük dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő és Donáth Anna európai parlamenti képviselő, a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták.

Az érintettek az erőszakos cselekményüket akkor hagyták abba, amikor a helyszínre az eljárási cselekmény akadályozása miatt kihívott rendőrök megérkeztek.

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, míg az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A büntetőeljárás országgyűlési képviselővel, illetve európai parlamenti képviselővel szembeni lefolytatására – így a tényállás részleteinek további tisztázására – a mentelmi joguk felfüggesztését követően nyílik lehetőség.

Donáth Anna: Állítsanak bíróság elé, mert kiálltam a védtelenekért!

“Nagyon helyes, mutassák csak meg az igazi arcukat! Hadd lássa minden ember ebben az országban, hogy nincs már szabadság, még ha fenn is akarják tartani ennek az illúzióját” – reagálta Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a Facebookon arra a hírre, hogy az ügyészség a mentelmi jogafelfüggesztését kéri, mert kiállt Iványi Gábor mellett a fegyveres NAV-osokkal szemben, amikor váratlan razziát tartottak az Oltalom Egyesület irodáiban tavaly.

Donáth kiemeli, hogy nem tudják megfélemlíteni és mindig, minden körülmények között ki fog állni az elesettek mellett.

“Vegyék csak el a mentelmi jogomat, állítsanak bíróság elé, mert kiálltam a védtelenekért! Állok elébe, hadd tudja meg minél több ember ebben az országban, hogy működik a hatalom, és hogyan veszik el a szabadságot attól, akitől csak akarják”

– zárja a Momentum politikusa.

Gurmai Zita: Mentelmi jogom kikérése egyértelműen mutatja ennek a hatalomnak a természetét

Iványi Gábor az életét tette fel arra, hogy az elesetteknek, a rászorulóknak, a nincsteleneknek segítsen. A kormány minden eszközt megragad arra, hogy ellehetetlenítse. Megvonták tőle a támogatást, ami nélkülözhetetlen a munkájához.

A kormány szégyene, ami vele kapcsolatban itt történik. Egy ellenzéki képviselőnek ilyen helyzetben kötelessége, hogy odamenjen, és kifejezze szolidaritását Iványi Gáborral, munkatársaival és a gondozott gyerekekkel.

Én ezt tettem. Baloldali képviselőként kötelességem kiállni Iványi Gábor és az általa támogatott rászorultak mellett. A kormány hatalmával visszaélve idézte elő ezt a lehetetlen helyzetet. Mentelmi jogom kikérése egyértelműen mutatja ennek a hatalomnak a természetét.

Iványi Gábor egyháza tönkretételéről: “Ez mind Orbán Viktor”

Iványi Gábor levelet írt Orbán Viktornak, ő nem akarja bedobni a törölközőt