Iványi Gábor levelet írt Orbán Viktornak, ő nem akarja bedobni a törölközőt

Iványi
Iványi Gábor

Két oktatási intézményben, az abaújkéri iskolában és a beregi térségben lévő oktatási intézményben már annyi pedagógus távozott, hogy átmenetileg fel kellett függeszteni a tanítást.

A következő napokban vélhetően más intézményekben is hasonló helyzet alakul ki

Többek között erről beszélt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, Iványi Gábor a fővárosi Fűtött utca hajléktalanszállóban tartott tájékoztatóján. Elmondta, hogy a NAV az októberi teljes állami normatívájukat is leemelte a számláikról, így ismét – immár harmadik hónapja – nem érkezett meg az ezer dolgozó bérköltséget fedező 220 millió forint.

A szeptemberi kiáltványuk hatására a támogatók 140 millió forint adományt gyűjtöttek össze, ebből tudtak néhány munkatársnak fizetési előleget adni. Ám sokan a keddi fizetésnaptól tették függővé, hogy tovább dolgoznak, vagy szerződést bontanak. Iványi Gábor úgy fogalmazott: 

csak remélni tudja, hogy nem mond fel mind az ezer munkavállaló a napokban.

Levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz, illetve Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez Iványi Gábor az egyháza által fenntartott iskoláktól és otthonoktól elvett állami támogatások ügyében. A lelkész ebben azt írja le, milyen következménye lesz annak, ha a 20 ezer ellátott és ezer alkalmazott az utcára kerül. 

A héten ő is kapott egy értesítést, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár arra kérte, hogy ha tudnak tanítani, tanítsanak, de, ha nem, akkor nyilatkozzon a MET, mely oktatási intézmény állami átvételét kéri.

sportlövő Európa-bajnokság

Iványi Gábor azt mondta, hogy ezt a listát egyelőre nem készíti el, mert bízik a közjogi méltóságok pozitív válaszában. Felidézte, hogy Maruzsa Zoltán korábban azt mondta, nem megtérülő befektetés a MET iskoláinak a fenntartása, sőt azt javasolta, ha nincs elég pénz az oktatási intézményeik fenntartására, szedjenek tandíjat a szülőktől.

– A közoktatási intézményeikben csaknem 3000 rászoruló, halmozottan hátrányos, mélyszegénységben élő gyerek tanul 

– fogalmazott Iványi Gábor.

Saját konyhájukban főznek is rájuk, mindenkinek háromszori étkezést, magas színvonalú oktatást és egyéni fejlesztést biztosítanak. Több településről ők juttatják el a gyerekeket az otthonuktól 30-50 kilométerre lévő iskolákba. Abaújkéren például 40 településről szedik össze a diákokat egy több, mint 20 éves busszal. Ha ez a szolgáltatás megszűnik, a szülőknek nem lesz lehetőségük arra, hogy iskolába küldjék a gyerekeket, akik így kikerülnek az oktatási rendszerből – mondta. A családok így szociális vészhelyzetbe kerülnek, 

mert a szülők emiatt elveszítik munkavállalási és közmunkavégzési lehetőségeiket, elesnek a családi pótléktól, és súlyos pénzbüntetésre számíthatnak.

Több száz nyilatkozat jutott el hozzá – folytatta a MET vezető lelkésze –, amelyben a szülők megerősítik, nem szeretnék, hogy gyerekeik máshol tanuljanak. Helyi önkormányzatok is azt jelezték, hogy nem tudják a MET feladatait átvenni.

Iványi Gábor beszélt a hajléktalanellátásról is, mondandóját a Fűtött utca lakói néma csendben hallgatták

Iványi

Elmondta, hogy ha nem kapják meg a jogosan nekik járó támogatást, több százan kerülhetnek a főváros utcáira. A helyzet már most is kritikus, a dolgozói felmondások miatt csak részben tudnak ügyeletet biztosítani, és ugyan a fűtés még megy a Dankó utcai szálláson, a hajléktalankórház is üzemel, de, hogy meddig, azt nem lehet tudni. Ha ezek megszűnnek, az megpecsételi az itt élők sorsát. Megjegyezte: Karácsony Gergely főpolgármester szerdán azt ígérte, a fővárosi közgyűlés elé terjeszti a helyzetet, és a következő 24 órában döntenek arról, milyen módon támogatják Iványi Gáborék intézményét úgy, hogy a pénz ne a NAV-hoz kerüljön.

Forrás: Népszava

Iványi Gábor: Ti mind a nagy családom vagytok

Iványi Gábor: Vadonatúj autókat kaptunk!