A DVTK nyerte a női kosárdöntő első meccsét

Ruff-Nagy Dóra
Ruff-Nagy Dóra (b), a Győr és Kányási Veronika, a DVTK (j) játékosa a női kosárlabda NB I döntőjének első DVTK HUN-Therm - SERCO UNI Győr mérkőzésén a diósgyőri DVTK Stadionban. Fotó: MTI/Vajda János

A még veretlen Diósgyőr 13 ponttal legyőzte a vendég Győrt a női kosárlabda NB I döntőjének első, szerdai mérkőzésén.

A finálé esélyese egyértelműen a bajnoki szezonban még veretlen DVTK, ráadásul a győriek erősen tartalékos összeállításban, csak magyar kosarasokkal tudtak kiállni. Cziczás László csapatából többek között a sérült Török Ágnes, illetve Bridget Carleton is hiányzott, akinek vissza kellett térnie az Egyeült Államokba WNBA-s együtteséhez.

A rossz előjelek ellenére a vendégek remekül kezdték a meccset, Dubei Debóráék távolról egészen kiválóan céloztak és tartották a lépést a DVTK-val, mely az első negyed hajrájában tudott ötpontos előnyt kiépíteni.

A második szakaszban a Győr gyorsan utolérte Aho Nináékat, akik azonban 20-20 után megrázták magukat és szebbnél szebb támadások végén pontos dobásokkal 16 ponttal elléptek. Ekkor úgy tűnt, a Győr megroggyant, de Bach Boglárkáék a nagyszünetig nyolc pontra csökkentették hátrányukat.

A hosszabb pihenő jót tett a vendégeknek, akik a harmadik negyed első felében szívós védekezéssel és jó támadójáékkal, triplákkal egy pontra közelítették meg Völgyi Péter együttesét, mely azonban elsősorban Jovanovic vezérletével visszaállította a nyolcpontos különbséget a szakasz végére.

A negyedik negyedben a DVTK már kézben tartotta a meccset, még úgy is, hogy Ruff-Nagy Dóráék továbbra is hősiesen küzdöttek és nem adták fel, végül azonban a Diósgyőr érvényesítette a papírformát és magabiztosan szerzett előnyt a párharcban.

Milica Jovanovic 22 pontja mellett leszedett 4 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt is. Kaila Charles 16 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplázott, Aho Nina 7 gólpasszal zárt.

Völgyi Péter, a DVTK vezetőedzője

“Nagyon hullámzó volt mindkét csapat teljesítménye. A legfontosabb, hogy sikerült megnyerni a döntő első mérkőzését. A szurkolóinknak köszönjük a csodálatos hangulatot és a bíztatást. Próbálunk a hibáinkon javítani, az agresszív védekezésünk mellett fordulatosabb támadójátékkal szeretnénk előrukkolni a következő mérkőzésen.”

Cziczás László, a Győr vezetőedzője

“Gratulálok én is az ellenfélnek! Bogi mindent elmondott, amit én elmondtam az öltözőben. Elkövettünk néhány szarvashibát, pont olyan pillanatokban, amikor akár el is bizonytalaníthattuk volna a hazai csapatot. Akik ma játszottak, azokra nagyon büszke vagyok, egy ilyen csarnokban, ilyen közönség előtt sem roppantak össze, többször is visszajöttek komoly hátrányból. Nehéz lesz, de megpróbálunk legalább egy mérkőzést nyerni a Diósgyőr ellen. Újságírói kérdésre: Anigwe egészségügyi probléma miatt nem játszott, nem tudjuk, rendelkezésre tud-e majd állni, de a rendelkezésre álló játékosokkal próbáljuk felvenni a harcot.”

Milica Jovanovic
Milica Jovanovic, a DVTK (b) és Bach Boglárka, a Győr (j) játékosa. Fotó: MTI/Vajda János

Milica Jovanovic: Ez egy kemény meccs volt, olyan amilyennek egy döntő első meccsének lennie kell

“Jól reagáltunk támadásban azokra a szituációkra, mikor az ellenfelünk változtatott a védekezésén. Kemény volt a védekezésünk, és eredményesen támadtunk, ha ezt tudjuk a továbbiakban játszani, annak meg lesz az eredménye. Köszönöm a szurkolóinknak, hogy ilyen atmoszférát teremtettek, és ennyien eljöttek.”

Bach Boglárka: Gratulálok a DVTK-nak megérdemelték a győzelmet

“A végén kialakult nagyobb különbség ellenére nincs szégyenkezni valónk. Nagyon kevesen voltunk. Taktikailag lehet, hogy maradt még a meccsben, de fizikálisan mindent kitettünk a pályára. Úgy távozhatunk, hogy nincs emiatt a vereség miatt nincs szégyenkezni valónk. A második meccsen szeretnénk kiegyenlíteni.”

Női kosárlabda NB I

Döntő, 1. mérkőzés:

DVTK HUN-Therm – SERCO UNI Győr 75-62 (20-15, 20-17, 19-19, 16-11)
DVTK
: Charles 16/4, Aho N. 10/6, Lelik 6/3, Grigalauskyte 8, Jovanovic 22/15. Csere: Aho T., Kányási 10/6, Garbin 3/3, Tenyér.
Győr: Dubei 10/6, Ruff-Nagy 15/9, Goree 6, Bach 16/6, Gyöngyösi 10/6. Csere: Küllős, Hegedűs, Dombai 5/3.
 
A 3. helyért, 1. mérkőzés:

TARR KSC Szekszárd – Sopron Basket 82-67 (19-19, 20-15, 21-20, 22-13)
    A párharc az egyik fél második sikeréig tartanak.

Forrás: DVTK.eu /  MKOSZ / MTI

Döntőben a DVTK, egyenlített a Szekszárd