Vas Blanka zöld trikóra váltott

Vas és Vollering
Vas Blanka és Demi Vollering vezeti a mezőnyt. Fotó: Alex Broadway/Getty Images

Vas Blanka negyedikként ért célba szerdán, így elvesztette az összetett első helyét a női Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny negyedik szakaszán.

Szerdán a Molina de Aragón és Zaragoza közötti 142,3 kilométeres táv várt a bringásokra, a szinte végig lejtős útvonalon korán kettészakadt a mezőny, az összetett éllovasaként piros trikós Vas Blanka az első, mintegy húsz főt magában foglaló csoportban tekert. 

A szakasz közbeni gyorsasági részhajránál Vas közvetlen riválisa, az összetettben őt egy másodperccel követő holland Marianne Vos volt a leggyorsabb, az SD Worx-Protime magyar bajnoka pedig a második, így a befutóhoz úgy érkeztek meg, hogy Vas csak abban az esetben tarthatta meg a piros trikót, ha a sportági legenda előtt végez az első három hely valamelyikén.

Hat kilométerrel a cél előtt egy rövid emelkedőn jó ütemeben indult meg az amerikai Kristen Faulkner, és bár egy négyfős boly – benne Vassal – csaknem utolérte, a kvartett végül nem járt sikerrel, ahogy az összeállt nagy csoport sem tudta eltüntetni a hátrányt a 2022-es női Girón két etapsikert bezsebelő Faulknerrel szemben, aki az EF Education-Cannondale versenyzői közül másodikként ünnepelhetett ezen a viadalon.

A második helyért vívott sprintben Vos kevéssel bár, de megszerezte a harmadik helyet a negyedikként célba ért magyar bajnok előtt, így öt másodperc előnnyel átvette az összetett első pozícióját és a piros trikót, amelyet Vas két etapon át viselhetett. Valter Attila után – aki a 2021-es olasz körversenyen három napig hordta a rózsaszín trikót – vezette újra magyar kerékpáros az összetettet Grand Tour-viadalon.

Vas Blanka
Vas Blanka. Fotó: Alex Broadway/Getty Images

A sprinterek pontversenyében viszont változatlanul vezet Vas, aki nyolcat megőrzött a 15 pontos előnyéből, így zöld trikóban áll rajthoz csütörtökön, amikor a nyolcnapos, vasárnapig tartó megméretés az Huescából induló 114 kilométeres távval és a jacai hegyi befutóval folytatódik.

Results powered by FirstCycling.com

(MTI)

Vas Blanka megtartotta a piros trikót a Vuelta Femeninán