Várhelyi Olivér: az EU azonnal felfüggeszti a támogatások kifizetését a palesztinok számára

Várhelyi
Várhelyi Olivér

Az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggeszti az uniós támogatások kifizetését a palesztinok számára – jelentette be az X-en közzétett hétfő délutáni bejegyzésében Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos.

“Az Izrael és népe elleni terror és brutalitás mértéke fordulópontot jelent az EU számára, nem élhetünk a korábbi megközelítéssel” – írta az uniós biztos

Hozzátette, hogy “az Európai Bizottság, a palesztin nép legnagyobb adományozója, felülvizsgálja az összesen 691 millió eurós teljes fejlesztési portfólióját: minden kifizetést azonnal felfüggesztünk, az összes projektet felülvizsgálat alá helyezzük”.

“A béke, a tolerancia és az együttélés alapjaival kell most foglalkozni. A gyűlöletre, erőszakra való uszítás és a terror dicsőítése túl sokak elméjét mérgezte meg. Cselekvésre van szükségünk, mégpedig most”

– írta bejegyzésében Várhelyi Olivér.

Az Izraelben kialakult helyzetről, az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az ománi Maszkatban, személyes jelenléttel, illetve videokonferencián keresztül.

 Az Európai Bizottság hétfő déli sajtótájékoztatóján a testület vezető szóvivője, elmondta: “A bizottság jelenleg azt elemzi, hogy a tragikus események hogyan befolyásolják a jelenlegi és jövőbeli fejlesztési támogatásokat. Hangsúlyozta: az EU nagyon szigorú szabályokat alkalmaz az uniós pénzeszközök kedvezményezettjeinek átvilágítására és ellenőrzésére, és nem támogat “sem közvetlenül, sem közvetve” egyetlen olyan csoportot vagy személyt sem, amely vagy aki az EU-ban terroristaként azonosított szervezethez kapcsolódik.

A palesztinoknak nyújtott uniós segély a palesztin lakosság humanitárius szükségleteinek finanszírozását támogatta, valamint a demokratikus kormányzás, a jogállamiság, a vízügy, az energia és a gazdaságfejlesztés területén megvalósuló fejlesztési projektek költségeit fedezte.

Az Európai Bizottság hétfőn este hivatalos sajtóközleményben is tájékoztatott a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatás sürgős felülvizsgálatáról

A felülvizsgálat célja annak biztosítása, hogy az uniós finanszírozás közvetve “ne tegye lehetővé egyetlen terrorista szervezet számára sem, hogy Izrael elleni támadásokat hajtson végre”.

A testület azt is meg fogja vizsgálni, hogy a megváltozott helyszíni körülmények fényében szükség van-e a palesztin lakosságnak és a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatási programok kiigazítására.

A testület ezután összehangolja a tagállamokkal és a partnerekkel a szükséges nyomon követési intézkedéseket. Ez a felülvizsgálat nem érinti az európai polgári védelmi és humanitárius segítségnyújtási műveletek (ECHO) keretében nyújtott humanitárius segítségnyújtást.

(MTI)

Izrael a Gázai övezet “totális blokádját” jelentette be