Valkusz Máté a főtáblán, Bondár Anna kikapott a selejtezőben

Valkusz
Valkusz Máté

Valkusz Máté harmadik győzelmével feljutott a főtáblára, Bondár Anna viszont kikapott a selejtező utolsó körében az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A világranglistán 214. Valkusz Máté – aki eddig mérkőzést sem nyert Grand Slam-selejtezőben – pénteken a hatalmas adogatásairól ismert Andrea Vavassorival találkozott, pályafutása során először. A magyar szövetség közösségi oldala szerint a 25 éves magyar gyorsan 3:0-ra elhúzott, de 4:1-nél bejött hozzá a pályára az orvos és a fiziós. A folytatásban azonban nem látszottak rajta problémák, újra brékelt, és 6:1-gyel hozta a szettet.

Az olasz több mint ötperces egészségi szünetet vett ki, energikusabban tért vissza, de Valkusz a negyedik fogadóelőnyével is élt, és innen már nem engedte ki a kezéből a meccset. Így a tavalyi US Open után – Fucsovics Mártonnal és Marozsán Fábiánnal együtt – újra három magyar szerepel a főtáblán a férfiaknál, az AO történetében először. 

Valkusz Máté a hazai pályán szereplő Max Purcellel játszik az első fordulójban

A 25 éves Purcell jelenleg 40. a világranglistán, s még soha nem jutott túl az első fordulón hazája Grand Slam-viadalán, ugyanakkor 2022-ben párosban megnyerte a wimbledoni tornát.

“Nagyon sokat készültem erre a tornára, hihetetlen alapozás van mögöttem. Sokat köszönhetek a mögöttem álló csapatnak és a barátnőmnek. Álomszerű, nem gondoltam volna, hogy ilyen messzire tudok jutni. Nagyon jól játszottam az utolsó meccsen, a győzelem pedig főleg a szervámnak volt köszönhető. Ráadásul görcsölt a gyomrom a meccs közben, ezért ápolást is kellett kérnem az első szettben. Büszke vagyok magamra, mert sokat fejlődtem fizikálisan és mentálisan is” – nyilatkozta Valkusz a magyar szövetség Facebook-oldalán.

Az már korábban eldőlt, hogy a főtábla másik két magyarja, a 65. helyen álló Marozsán Fábián a 2014-ben US Open-győztes horvát Marin Ciliccsel, míg a 69. Fucsovics Márton a 13. kiemelt bolgár Grigor Dimitrovval találkozik a melbourne-i torna nyitófordulójában.

A nőknél Bondár Annának nem sikerült a kvalifikáció a 17 éves orosz Alekszandra Kornyejeva ellen, de szerencsés vesztesként még lehet esélye a főtáblára, és párosban mindenképp játszik a jövő héten Melbourne-ben.

Australian Open

Selejtező, 3. forduló: 
    
Valkusz Máté-Andrea Vavassori (olasz) 6:1, 6:4
Alekszandra Kornyejeva (orosz)-Bondár Anna (11.) 6:3, 6:3

(MTI)

Ausztrál Open: Valkusz Máté és Bondár Anna a főtábla küszöbén, Piros Zsombor kiesett