Váci bravúrgyőzelem a tavalyi döntős Nyköbing ellen

Bukovszky Anna
Bukovszky Anna, a Praktiker-Vác kapusa (b) és Larke Nolsoe Pedersen (j), a Nyköbing Falster HB játékosa a női kézilabda Európa-liga A csoportkörében, a harmadik fordulóban, a Praktiker-Vác - Nyköbing Falster HB mérkőzésen a váci Városi Sportcsarnokban. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Praktiker-Vác nagy bravúrt bemutatva saját közönsége előtt 27-24-re legyőzte a tavaly döntős Nyköbing együttesét a női kézilabda Európa-ligában, míg a Mosonmagyaróvár 29-26-ra alulmaradt a spanyol Málaga otthonában.

A legutóbbi kiírásban finalista dán alakulat nulla ponttal és két vereséggel, a Vác egy ponttal várta a találkozót, amelyet sérülés miatt kihagyott Tyiskov-Helembai Fanny.

Harcosan kezdett Herbert Gábor együttese, Bukovszky Anna remekül kezdett a kapuban, a 4-0-s sorozat nyomán az ötödik percben időkérésre kényszerültek a sokat hibázó vendégek. Ennek hatására 6-1-ről nyolcperces váci gólcsendet kihasználva 9-9-nél egyenlített a dán bajnokság negyedikje, a vezetést azonban nem tudta átvenni. 

A sokat vállaló Kuczora Csenge góljaival és Bukovszky védéseivel a házigazda a szünetre kétgólos előnnyel vonulhatott el.

A fordulást követően mindkét fél pontatlanul játszott, a félidő első felében a Vác háromszor, a Nyköbing ötször talált be: a hazaiak újabb hosszú, hétperces gólszünetét Kuczora zárta le, Bukovszky pedig sorra hozta a fontos védéseket. Így noha a dán együttes többször támadhatott azért, hogy elsőízben megszerezze a vezetést, 16-16 után azonban egy háromgólos szériával ismét a Vác távolodott el. 

A 18 esztendős Csíkos Luca villanásai – gólok és labdaszerzések -, illetve a kapuba a hajrára érkező Csizmadia Fanni ziccervédése után a záró négy percnek 22-22-ről vágtak neki a felek. Innen ismét az önkívületi állapotban kézilabdázó Vác tudott elmozdulni, az utolsó percekben pedig nem engedte vissza döntetlenre a riválist.

A mezőny legeredményesebbjeként Kuczora 11-szer volt eredményes, – a nézőtérről a dudaszó után külön ünneplő – Csíkos kilenc góllal, míg Bukovszky kilenc, Csizmadia két védéssel járult hozzá a nagy sikerhez. A vendégektől Alberte Kielstrup Madsen hétszer talált be.

Herbert Gábor, a Vác vezetőedzője

“Életre szóló élményt kaptam a lányoktól, ez volt edzői pályafutásom legkedvesebb pillanata. Az irdatlan hullámzásunk folytatódik, bízom benne, hogy hasonlóan magas színvonalon tudunk kézilabdázni a közeljövőben.”

Jakob Larsen, a Nyköbing vezetőedzője

“A Vác repülőrajtot vett, nagyon jól kezdte a mérkőzést, egészen a második félidő elejéig irányította a játék ritmusát, nagyon nehéz volt visszazárkóznunk. Jobb volt az ellenfél.”

Málagán szenvedte el első vereségét a Mosonmagyaróvár

Albek Anna
Elisabet Ceséreo Romero és Album Anna harcol egymással. Fotó: Joaquín Corrales

Gyurka János vezetőedző együttese első két találkozóját megnyerte a csoportkörben, és győzelmi reményekkel lépett pályára a meglehetősen szokatlan, sárga-lila színösszeállításban pályára lépő spanyol alakulat vendégeként is.

Az időmérő rendszer korai meghibásodása miatt percekig állt a játék, amely az újraindulást követően sem volt magas színvonalú. Fej fej mellett haladtak a felek, az első félidő hajrájában azonban négy találattal el tudott lépni a Málaga (14-10), labdaszerzésekkel és lerohanásokkal kihasználva a Mosonmagyaróvár belassulását, előnyét pedig meg is őrizte a szünetig.

A fordulást követően néhány gyors akcióval közelebb tudott zárkózni a vendég együttes, 19-18-nál az egyenlítésért támadhatott, ám a helyenként látványos megoldásokat – köztük kínai figurát is – bemutató házigazda 25-20-ra ellépett Mercedes Castellanos védéseire alapozva. 

A hajrában Hadfi Gréta is hárított fontos helyzetekben, két találatra vissza is zárkózott a Mosonmagyaróvár (27-25), ám az egyenlítésre már nem volt esélye.

A mezőny legeredményesebbjeként Gabriela Clausson Bitolo nyolc góllal vette ki részét a spanyol sikerből, a vendégektől Albek Anna, Ines Ivancok, Pásztor Noémi és Tóth Gabriella egyformán négy találattal zárt.

Női kézilabda Európa-liga

A csoport, 3. forduló:

Praktiker-Vác – Nyköbing Falster HB (dán) 27-24 (13-11)
Vác:
 Bukovszky, Csizmadia, Győri (kapusok), Ballai A. 1, Ballai B., Bánfai, Bordás 1, Csire, Csíkos 9, Ferenczy, Kovalcsik 1, Kovács 3, Kuczora 11 (1), Kurucz 1, Marincsák, Such. 
Nyköbing: Broch, Christiansen, Greve (kapusok), Axnér, Bardrum 1, Ikehara 2, Jakobsen 5, Jörgensen, Kristiansen 1, Madsen 7, Nielsen 1, Nolsöe Pedersen 3, Obaidli, Skovlund Schmidt 3, Vestergaard, von Pereira 1. 

HC Podravka Vegeta (horvát) – Storhamar Elite Handball (norvég) 23-19 (13-9)

Az A-csoport állása: 1. HC Podravka Vegeta 5 p (+6), 2. Storhamar Elite Handball 4 p (+15), 3. Praktiker-Vác 3 p (-15), 4. Nyköbing Falster Handbold 0 p (-6).

D csoport, 3. forduló:

Costa del Sol Málaga (spanyol) – Motherson Mosonmagyaróvári KC 29-26 (16-12)
Málaga:
 Castellanos Soánez, Fernández Robles (kapusok), Arderíus Martin 1, Berasategi Eizagirre, Bravo Baldomeri 1, Cesáreo Romero 5, Clausson Bitolo 8, Cuadrado Sánchez 1, da Silva Lima, Doio Rodríguez 3, Dos Santos Medeiros 2, S. López Jímenez 5, E. López Jiménez 3, Pessoa Constantino, Pineria Calero, Vela Ríos.
Mosonmagyaróvár: Hadfi, Szemerey (kapusok), Albek 4, Bardi, Faragó, Ivancok 4, Lancz 2, Pásztor 4, Schatzl 3, Stranigg 2, Sztankovics, Tóth E. 4, Tóth G. 3, Tóth N., Varga, Udvardi. 

Sola HK (norvég) – CSM Targu Jiu (román) 40-29 (23-10)

A D-csoport állása:1. Sola HK 4 p (+11), 2. Costa del Sol Málaga 4 p (+9), 3. Motherson Mosonmagyaróvári KC 4 p (+7), 4. CSM Targu Jiu 0 p (-27).

A csoportból az első két helyezett jut a negyeddöntőbe.

Forrás: MKSZ / MTI

Podgoricai sikerével csoportelső a Győr, továbbjutott a Debrecen