Űrrepülés-történeti központ épült Gyulaházán

Gyulaháza

Magyarország északkeleti sarkában, Gyulaházán született 1949-ben Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, aki 1980-ban egy Szojuz fedélzetén járta meg a világűrt.

A történelmi eseményhez kapcsolódóan eddig csak a helyi iskola mellett található asztronauta szülőházában lehetett megtekinteni egy űrrepülés-történeti kiállítást, azonban immáron egy nagyszabású turisztikai fejlesztés is a végéhez közeledik a településen.

Hamarosan elkészül egy új, Űrrepülés-történeti látogatóközpont, amely Gyulaháza Község Önkormányzatának megbízásából, a “KE-VÍZ 21” zRt. kivitelezésében valósul meg a Felső-Tiszavidék turisztikai fejlesztésének részeként, amely összesen öt rétközi településen hét különböző fejlesztést foglal magában.

A projekt eredményeképpen a bezárt Közlekedési Múzeumból a teljes űrrepülés-történeti kiállítási anyag egy része Gyulaházára kerül, valamint a NASA Gateway to Space kiállításához hasonló űrkutatási technikai vívmányok is megtekinthetőek lesznek.

A KE VÍZ projektvezetője, Héver Gábor elmondta: a 371 négyzetméter alapterületű épület műszaki átadás-átvételi eljárása már elkezdődött.

Egy egyszintes, acélvázas szerkezetű, szendvicspanel oldalfal és tetőpanel burkolattal kialakított térben mutatják majd be a magyar űrkutatás történetét, eredményeit, illetve érdekességeit, turisztikai vonzóerőt teremtve ezzel Gyulaházán.

Gyulaháza

A képeken is megtekinthető épületet úgy alakították ki, hogy három részre tagolódjon:

  • a kiállítótér 237 négyzetmétert,
  • a fogadótér 40 négyzetmétert,
  • a szociális és kiszolgáló helyiségek pedig 94 négyzetmétert tesznek ki.

A kiállítótérben sínes világítás készült, amely az elhelyezett kiállítási tárgyakat megvilágítva – azok helyzetének megfelelően – bármilyen pozícióba beállíthatók. Mindemellett az energiahordozók áremelkedésére reagálva, az épületben autonóm fűtési rendszert is kiépítettek a szakemberek.

Forrás: magyarepitok.hu

Ferencz Orsolya: az Ariel misszió keretében először kutatják az exobolygók légkörét